fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Valentin nap: rózsaszín köd helyett tudatos vásárlás

Közeleg a Valentin nap, ami akár tetszik-akár nem itthon is a „jeles” napok közé került, amikor megajándékozzuk szeretteinket és a kereskedők ajándékötletek tömegével árasztanak el bennünket. Persze ajándékot kapni mindenki szeret és adni legalább annyira jó, mint kapni ezért ezen a napon is maradjunk tudatos vásárlók.

A legnépszerűbb ajándékok általában a klasszikusnak számító csokoládé, virág, ékszer, sütizés-kávézás és mindenféle képeslapok és lufi költemények. Ha már ajándékozunk és vásárolunk, akkor válasszunk tudatosan fenntarthatóbb alternatívát.

 

Mert van, amiből van eggyel jobb választás és olyan termék is van, amit jobb, ha meg sem vásárolunk, ha tudatos vásárlóként tiszta lelkiismeretet szeretnénk.

 

Ha már csoki, legyen fair

A csokoládé a biztos befutó az ajándékok sorában, hiszen kevés olyan ember van, aki nem szereti. A csokoládé ugyanakkor a fogyasztói társadalom iskolapéldája is lehetne, hiszen tömegtermékké válásával hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, hogy egy olyan termékről van szó ( a csokoládé alapanyaga: a kakaóbab), ami még pár száz évvel ezelőtt luxus árucikknek számított, és ha a minőségi csokoládé előállítására gondolunk, akkor ez ma is így van. Gondolj erre, amikor vásárolsz és válassz méltányos kereskedelmből származó csokoládét.

Kávézók és éttermek, ahol többet kapsz a pénzedért

Ha Valentin napon a kimozdulást válsszuk, akkor ma már egyre több olyan hely közül választhatunk, ahol figyelnek a fenntarthatóságra. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, a választék kialakításánál figyelnek a szezonális-helyi vagy éppen méltányos kereskedelemből származó alapanyagokra. Keressük ezeket a helyeket, mert a pénzünk szavazat. Nézd meg a kávézó-és gyorsétterem lánc tesztünk eredményeit, ha ilyen helyre mennél. De találsz még jófej helyeket a Tudatos Vásárló Kedvezénykártya elfogadóhelyek között és érdemes megnézni a Felelős Gasztrohős Fenntartható Vendéglátóhelyeit is. 

 


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Kerülj képbe a virágokkal

Ha Fairtrade rózsát nem is találsz, azért van pár olyan szempont, ami hasznos lehet virág vásárlás előtt. Részesítsük előnyben a helyben termesztett, magyar virágokat és merjünk kérdezni. Reméljük, hogy hamarosan külön logo segíti majd a tájékozódást, ha hazai kertészetben nevelt virágot szeretnénk választani. Addig is olvasd el a cikkünket a témáról.

Arany a csillogás mögött

Tudatos vásárlóként nem könnyű a dolgunk ékszer vásárlásnál. Az ékszer-ipar sajnos egy lapon helyezkedik el a kizsákmányolással, gyerekmunkával, bányabalesetekkel, és az úgynevezett “konfliktusos ásványokkal”. 2011 óta létezik jobb választás, azóta van Fairtrade minősítéssel rendelkező arany, ami már Magyarországon is elérhető. Túl dárga? Mint, ahogy sok más termék esetében úgy a Fairtrade aranynál is látható, ha a valós árat fizetjük a termékért, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk egy arany gyűrűjért. De tudatos vásárlóként tudjuk, hogy csak így érhető el, hogy ne gyerekmunkások, kiszolgáltatott emberek és a természet fizesse ki a számlát.

 

Támogass egy jó ügyet

Ha ajándékot keresel és valami mást és különlegeset szeretnél, akkor válassz olyan termékeket, amivel jó ügyeket is támogathasz. A TVE-t ezen termékek megvásárlásával tudod támogatni.

 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


          

 

         Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás