fbpx

| Levegő Munkacsoport

Valami bűzlik a játékok körül

A Dán Környezetvédelmi Ügynökség vizsgálatai szerint egészségügyi problémákat okozhatnak a játékokban lévő illatanyagok. Ezek szükségtelen kockázatot jelentenek a gyermekek, legfőképpen pedig az allergiások számára.

Tíz vizsgált – a nemzetközi piacon széleskörben elterjedt – játékból hétben találtak olyan vegyi anyagokat, melyek érzékenyebbé teszik a szervezetet. Ezek megtalálhatók az EU egyik 26 allergént megnevező listáján is. A játékokban többek között találtak toluolt is, ami hatással van az idegrendszerre. A Dán Környezetvédelmi Ügynökség vezetője aggodalmának adott hangot amiatt, hogy bár a kozmetikai termékek csomagolásán kötelező ezen összetevők feltüntetése, a játékok esetén nincs ilyen előírás. Elővigyázatossági okokból ezért a szervezet nem javasolja illatosított játékok vásárlását.

A vizsgálati eredmények a civil szervezetek és az ipar a légfrissítők egészségügyi hatásaival kapcsolatos vitái után jelentek meg. Az európai fogyasztóvédelmi szövetség (BEUC) felszólította a játékgyártókat, hogy adják közre a termékekben lévő vegyi anyagok listáját. A dán játékgyártók szövetsége elmondta, a vizsgálat csak nagyon kevés termékre terjedt ki. Mindazonáltal elfogadta azt az észrevételt, hogy a gyártóknak körültekintőbbnek kellene lenniük a játékokban lévő vegyi anyagok gyermeket érintő hatásaival kapcsolatban. A dán gyártók ezért szagtalan játékok fejlesztésébe kezdtek.
A vizsgálatok során találtak három olyan játékot is amiben az égésgátlók mennyisége meghaladta a dán határértékeket, ezért azok további forgalmazását megtiltják.

A Dán Környezetvédelmi Ügynökség vizsgálati eredményeit várhatóan a közeljövőben felhasználja a  játékok biztonságáról szóló EU-s irányelvek felülvizsgálatának vitái során is.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach@levego.hu.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás