fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Utazás a bolygón

„A Föld nevű űrhajónak nincsenek utasai. Mindannyian a személyzethez tartozunk.”
[Marshall McLuhan, szociológus]

A mobilitás többet jelent a helyi közlekedésnél. Azt is jelenti, hogy tanulás, munka vagy szórakozás céljából egy időre elhagyjuk otthonunkat. De vajon választhatjuk-e ennek a többinél fenntarthatóbb módját?

A turizmus óriási hatást gyakorol a bolygónkra, ez a világ egyik legnagyobb iparága. Az Idegenforgalmi Világszervezet szerint 2010-re a nemzetközi utazások száma évente világszinten eléri az 1 milliárdot (1993-ban 500 millió volt).

A turizmus a világ gazdasági tevékenységeinek több mint 10%-át teszi ki, és közvetlen vagy közvetett módon több mint 200 millió embernek biztosít munkát.

A tömegturizmus komoly környezeti károkat okoz. Tudósok előrejelzései szerint 2015-re az éves ózonréteg-károsodás felét a légi közlekedés okozza majd. A légi közlekedés egésze természetesen nem írható csak a turizmus számlájára, de jelentős mértékben hozzájárul a problémához.

A szeptember 11-i tragédia a légi utasok számának hirtelen csökkenését idézte elő. Azonban a londoni Heathrow repülőtér folyamatos bővítésének ténye arra utal, ez csak átmeneti visszaesés volt a növekedési folyamatban.

A lég-, a talaj- és a vízszennyezés különösen a parti területeken jelentkezik, amelyek gyakran túllátogatottak. Még szembeszökőbb a felelőtlen turisták nyoma, akik a földi paradicsomot szemétlerakóvá változtatják.

Vannak alternatívák? Természetesen. Manapság egyre növekvő számban kínálnak fenntartható nyaralási és utazási lehetőségeket (természetvédelmi, -megőrzési és -helyreállítási projektek, önkéntes segélyprojektek, külföldi tanítás stb.). Keress rá a neten: ötletek és lehetőségek százait fogod találni, de légy körültekintő: sok közülük közel sem annyira fenntartható, mint azt magáról állítja.

Valami pihentetőbbre vágysz? Nem gond. A fenntarthatóság a hagyományos nyaralásnak is lehet jellemzője. A helyiek által, okosan vezetett szállodák, panziók és kempingek nagyobb eséllyel támogatják és tartják tiszteletben a helyi gazdaságot, környezetet és kultúrát, mint egyes nemzetközi szállodaláncok.

Biztató jel, hogy a fenntartható vagy etikus turizmus egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Alább felsoroltunk néhány nyaralási tanácsot. A lista hosszúnak tűnhet, de az utazás a mindennapokhoz képest kétszeres energiát és figyelmet kíván. Nemcsak olyan helyre mész, amelynek kultúrája gyakran ismeretlen számodra, de egyben valaki más otthonába érkezel. A tisztelettudó és figyelmes vendéget mindenhol nagyra értékelik.


Néhány jó tipp

Sok mindent tehetünk, hogy turistaként okozott káros környezeti hatásunkat csökkentsük, például…

– Válassz olyan utazási módot, amely a vendéglátó közösségnek a legnagyobb hasznot hozza. Jegyek és emléktárgyak vásárlásakor az alkudozás kizsákmányolást jelenthet.
– Védd az értékes természeti környezetet. Ne pazarold a vizet és az energiát. Patakokban és forrásokban kerüld a vegyszerek (például mosószerek) használatát.
– Gyűjtsd össze a szemetet. Égesd vagy ásd el a papírt, és különíts el minden nem lebomló hulladékot.
– A növényeknek saját természeti környezetükben kell virágozniuk. Dugványok, magok és gyökerek gyűjtése a világ legtöbb országában illegális.
– Támogasd a helyi kereskedelmet és kézműveseket. Ahol lehetséges, helyben készített ajándéktárgyakat vásárolj.
– Tiszteld a földtulajdonjogokat. Törzsi területeken a turistáknak úgy kell viselkedniük, mint magánterületen.
– Próbálj meg minél többet olvasni az országról, amit meglátogatsz – ez segít abban, hogy tisztelni tudd a helyi kultúrát, és hogy nyitott ajtók fogadjanak. Sok országban a bő és könnyű ruhák kívánatosabbak a kivágottaknál. Hasonlóan, bizonyos kultúrákban nyilvános helyen a csók nem elfogadott.

Tehát ahogy az amerikai Sierra Club is ajánlja: csak fotókat hozz, és csak lábnyomokat hagyj!

Angol nyelvű linkek:

www.uneptie.org/pc/tourism

www.ecotourism.org

www.greenglobe21.com

www.green-travel.org

www.responsibletravel.com

Magyar nyelvű linkek:

www.naturpark.hu

www.ddnp.hu

www.korosoknaturpark.hu

www.planetclub.hu

www.wwf.hu

http://gemenc.hu/

 

A cikk eredetije a youthXchange című kiadványban olvasható.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás