• Nyomtatóbarát változat
 • Oldal küldése ismerősnek

Újrahasznosított táskák, piaci hangulat

2007.04.18. /

A WAMP is készül a közelgő Föld Napjára. Az iparművészek piacán ezúttal a recycling lesz a téma.

 

 

Az április 22-i Föld Napját számos szervezet megünnepli. Az általunk ismert programok megtalálhatóak itt. >>>
A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Városház térre készül. Április 22-én 10 és 18 óra között standunkon tanácsadással, játékokkal, termékkiállítással készülünk, vendégünk, a Nyitott Kert Alapítvány és Futárszolgálat pedig biotermék kóstoltatást tart. Sok szeretettel várunk mindenkit!

A WAMP, azaz vasárnapi művész piac még nincs egy éves sem. Tavaly nyáron született meg a havonta jelentkező, iparművészeti vásár ötlete az Aquanauta divattervező csoport és Matheidesz Réka közgazdász fejében. A vásár tavaly júliusban 30 kiállítóval indult; ma már több mint 400 kiállító szerepel az adatbázisukban. Népszerűségük egyre csak növekszik, ami azt bizonyítja, itthon is szükség van az egyen termékeket kínáló boltok és bevásárlóközpontok alternatívájára: az egyedi és minőségi termékeket kínáló piacra.

„Mindannyian sokat jártunk külföldön, Londonban, New Yorkban, és azt láttuk, ezeken a helyeken mennyire része a piac az emberek életének. Ott élnek a piacok, és velük együtt az utcák is sokkal élénkebbek. Én is imádtam a piacokon vásárolni, hiszen ez sokkal emberibbé teszi a vásárlást. Londonban például rendszeres vasárnapi programnak számít, hogy az emberek piacokat, köztük művészeti, dizájnvásárokat látogatnak, és ott szerzik be a ruháikat" - mesél külföldi élményeiről és a WAMP megszületésének ötletéről a szervező Matheidesz Réka, aki társaival ezt a piacérzést szerette volna Budapestre is becsempészni. De az iparművészeknek is szerettek volna lehetőséget biztosítani termékeik népszerűsítésére, hiszen amíg például a népművészet egyre több fórumon tudja magát képviseltetni, az ettől mindinkább élesen elváló modern iparművészetnek nem volt ilyen fóruma.

„Szeretnénk megmutatni, hogy ha egy-egy szakma képviselői összeállnak, erősítik egymást. Magyarországon sokan csak vetélytársat, konkurenciát látnak a másikban, pedig a WAMP is bebizonyította, hogy az összefogás mindenkit erősít, minél több a kiállító, annál többen jönnek el, és tényleg vásárolnak."

A már említett, kezdeti célok mellett Rékáék nem titkoltan a magyar közízlést is szerették volna formálni, hiszen szerintük ez jelenleg sokkal inkább a mennyiségre koncentrál a minőség helyett. „Szerettük volna bebizonyítani, hogy van igény és alternatíva a gagyi tömegtermékekre. Úgy látom, nálunk most kezd lecsengeni az a márkás holmikra hajtó plázaláz, ami a kilencvenes években alakult ki. Már kezd megjelenni egy sokkal igényesebb vásárlói réteg, akik az egyedit és a minőséget keresik. Nagyon sok külföldi is jár a WAMP-ra, akik gyakran panaszkodnak, hogy nem tudnak ajándékot venni, mert a szalámin és a Váci utcai boltokon kívül nem találnak semmit, ami szép, magyar áru lenne."

De nem csak a látogató egyre több, hanem a kiállító is. Mind többen szeretnének bemutatkozni a WAMP-on, aminek egyetlen komoly feltétele, hogy a művész a modern iparművészetet képviselje termékeivel. Bár a szervezők ezen a feltételen lazítani szeretnének: a jövőben egyre több képzőművész és építész megjelenését várják.

Réka szerint az embereket minden érdekli, bár mivel a vásárt többségében nők látogatják, a ruhák és ékszerek a legnépszerűbb termékek. Emellett persze vannak szezonális kedvencek is, tavasszal például sokan keresik a biciklistáskákat, a dizájncukrászat termékei pedig minden alkalommal hatalmas siket aratnak. A vásár idén már tematikus szerkesztésben jelentkezik, a szervezők szerint leginkább azért, hogy folyamatos érdeklődést tudjanak fenntartani. A tematika nem csak a termékekre vonatkozik, hanem a programokra is.

Április 22-én, a Föld Napján - amely egyben az első idei szabadtéri WAMP lesz - a téma a recycling, az újrahasznosítás. Az újrahasznosítási eljárással készült iparművészeti termékek mellett környezetvédelmi programoknak és kiállításoknak is helyet ad a WAMP, és csatlakozik a Gödörben és a Városháza téren szervezett Föld Napjához. Igyekeztek minél több újrahasznosított termékkel dolgozó művészt hívni, és lesz például újrahasznosítási foglalkozás is.

Réka szerint a WAMP-nak nemcsak a Föld Napján, hanem egész évben az az értelme, hogy az emberek a környezetre is odafigyelve, értéket vásároljanak. Hogy erre a vásárlóknak is igényük van, azt mutatja az újrahasznosított anyagokból készült termékek egyre nagyobb divatja. Igen népszerűek például a régi ponyvából készített táskák, vagy az elhasznált gumibelsőkből készített övek. Réka szerint a WAMP tulajdonképpen egy fair trade vásár, hiszen közvetlenül a művésztől veszünk, kizárólag hazai terméket.

A szervezők a jövőben szeretnének egy kicsit a nemzetköziség felé is elmozdulni: 2008-tól már külföldi kiállítókat is hívnak, de a WAMP is megy majd külföldre, bemutatni az itthoni termékeket. De azért továbbra is megmarad havonta jelentkező, vasárnapi művész piacnak, ahol mindenki kedvére válogathat a neki tetsző, egyedi áruk között, ahol lehet alkudni és új emberekkel megismerkedni - akárcsak egy igazi piacon.

 

WAMP április 22. 10-18 óráig.

Erzsébet tér, Budapest.

Kiállítások:

 • hg.hu: Újratöltve
 • bpstreet analog dialog (fotó/videó galéria a Critical Mass-ról, bpstreet visual: Budapest utcái)
 • Boulevard&Brezsnyev RECYCLING! kiállítás

(Recyling) Programok:

 • 10.00 órától újrahasznosítási foglalkozások egész nap gyerekeknek és felnőtteknek (Szabó Eszter Ágnes, Makrai Sonja-HINTS, Voloncs Kata)
 • Rajzverseny gyerekeknek
 • Cyling recycling: bicikli átvizsgálás a Critical Mass felvonulás előtt
 • 11.00 órától kötetlen beszélgetés. Téma: újrafelhasználás a művészetben (bpstreet, recycling alkotók, ZÖFI, Retextil)
 • 14.00-18.00 RadioC zenél
 • 18.00-21.00 kerekasztal beszélgetés, vetítések klíma- és civil szervezetek szakértőivel a Gödörben (Energia Klub, Greenpeace Magyarország, Védegylet)
 • 22.00 Korai Öröm koncert a Gödörben
 • 24.00 Dj Kokalo (RádióC)

 

Képek: wamp.hu

 

 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
  a fogyasztók érdekében