fbpx

| Huzián Zsófia

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Újra menő a rongy

A szülők 90 százaléka eldobható pelenkába csomagolja kisbabáját, mert több időre és nagyobb kényelemre vágyik. Pedig az újrahasznosítható textilpelenkákkal lehet, hogy a végén minden szempontból jobban járunk.

Szemünk fényére nem szeretünk úgy gondolni, mint egy két lábon totyogó környezeti ártalomra. Pedig egy mai átlagos, eldobható pelenkába burkolt bébi két és fél éves korára legalább fél tonna veszélyes hulladékot termel. Ha ez nem tűnik soknak, akkor képzeljük el tíz Eiffel-torony súlyát – ennyit, évi 100 ezer tonnányi eldobható pelenkát használunk el csak Magyarországon.

Akinek most a Földanya iránt érzett lelkiismeret-furdalástól gyötörve megremegett a lába, esetleg szeme előtt pelenkákkal teli gőzölgő fazekak jelentek meg, nyugodjon meg. Nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. A zöldülésünket sokszor az akadályozza, hogy hajlamosak vagyunk elérhetetlennek látni az áhított célt, ezért már az első lépésnél meggondoljuk magunkat.

Most azonban hátradőlhetünk: a pelusok világában nincsenek jók és rosszak. A képlet ugyanis sokkal bonyolultabb annál, hogy a szülőket gonosz eldobhatópártiakra és jóságos lebomlórajongókra lehessen osztani. Igaz ugyan, hogy az eldobható pelenka száz év alatt sem bomlik le teljesen, a biológiailag lebomlóak azonban ennek fele, de akár már öt hónap alatt is képesek ártalmatlanodni. Itt jön azonban a csavar: a hulladéklerakókban elhelyezett lebomló pelenkák metánt termelnek, amely a szén-dioxidnál sokkal károsabb üvegházhatású gáz. Egyes vélemények szerint ez a tény a biológiailag lebomló pelenkákat veszélyesebbé teszi a nem lebomlóknál. A legjobb megoldásnak még mindig a mosható változatok tűnnek.

 

A tudatos választás: mosható pelenka

Az adatok meglepőek. A brit Környezetvédelmi Hivatal szerint az újrahasználható pelenkák két és fél éves használata során 200 kg szén-dioxid kibocsátását előzhetjük meg, ami megfelel egy átlagos személyautó 1100 kilométeren produkált kibocsátásának. Egy szűk csoportnak már ennyi is elég a váltáshoz.

A Pop-in nevű mosható nadrágpelenkákat négy éve kezdték forgalmazni, és a cég vezetője szerint az azóta eltelt időben alapvetően megváltozott a vásárlóik köre. Míg a kezdetekben csak a legelszántabb ökomamik keresték ezeket a termékeket, mára szélesebb körben is népszerűvé váltak, és hírük szájról szájra terjed. Nem csoda, hiszen a gyerekvállalás miatt megcsappanó jövedelmű, ám többet költő családok még spórolhatnak is ezzel a megoldással. „Akkori számításaim szerint legalább évi százezer forintot takarítottunk meg a textilpelenka használatával” – emlékszik vissza Eszter. Az átlagos bolti kereskedők viszont még kevésbé nyitottak az újrahasználható pelenkák árusítására, és a védőnők is idegenkednek a témától.

 

Variációk mosható pelenkára

A mosható pelenkák három rétegből állnak: egy mosható vagy eldobható betétből, egy nedvesség elnyelésére szolgáló kisegítő betétből és a vízhatlan külső rétegből. Ha már az újrahasznosítható pelenkák mellett döntöttünk, több megoldás jöhet szóba. A hagyományos textilpelenka négyszög alakú ruhadarab, amelyet formára kell hajtogatni, rá pedig gumibugyit húzni. A több az egyben vagy all-in-one fajtánál a nedvességelnyelő belső betétet vízhatlan külső réteghez rögzítik, és az egészet ki lehet mosni.

A kétrészes modellek egy vízhatlan külső nadrágból és nedvességelnyelő betétből állnak, amit külön lehet megvásárolni. A leszoktató nadrágpelenkák a kétrészes nadrágpelenkák legújabb fajtái. Különböző méretben kell megvásárolni őket, ahogy nő a gyermek.

Nemcsak a típusok, hanem az anyagok között is válogathatunk. A pamut alapanyaga, a gyapot termesztése során alkalmazott intenzív vegyszerhasználat miatt, ha lehet, itt is válasszunk bioterméket. 

A bambuszból készült textíliának nagyobb a nedvszívó képessége, mint a pamutnak, ezenkívül természetes antibakteriális hatású. Bár a gyapothoz képest a bambusz termesztése környezetbarátnak mondható, a feldolgozása során alkalmazott erős oldószereknek komoly környezeti és egészségi következményei lehetnek. A mikroszálas pelenkák a rostok-szálak vastagságáról kapták nevüket, amelyek készülhetnek akrilból, nylonból, poliészterből vagy rajonból (műselyem). A poliészter és nylon mikroszálak a leginkább kedveltek magas nedvszívó képességük miatt. Ezek viszont nem lebomlóak, és előállításukhoz nem megújuló energiaforrás – kőolaj – szükséges.

Milton Keynesben megoldották
A 210 000 lakosú brit város több mint tíz éve hirdetett programot az eldobható pelenkák ellen, miután rájöttek, hogy a városi hulladék hat százaléka ezekből származik (évi 15-20 millió darab). Aki mosható pelenkát választ, kedvezményesen veheti igénybe a helyi mosodai szolgáltatásokat, sőt tavaly óta az önkormányzat pénzvisszatérítéssel is jutalmazza azokat a szülőket, akik moshatóra váltanak. 2009-ben pelenka-szépségversenyt rendeztek a legmenőbben csomagolt kicsiknek.
 
 
Mosás. Vasalás?!

Fontos tudnunk, hogy a környezeti hatások jelentős része a pelenkavásárlást követő felhasználáson is múlik. Ha főzve mosunk, öblítünk, géppel szárítjuk és vasaljuk a pelenkát, akkor ugyanúgy terheljük a környezetet. Ahhoz, hogy a mosható pelenkának valóban értelme legyen, a következőkre figyeljünk:

  • Használjunk „A” energiahatékonyságú mosógépet.
  • Teljes töltettel járassuk a mosógépet, kísérletezzük ki a még hatékony legalacsonyabb hőfokot.
  • A kakis pelenkákat rögtön öblítsük ki, majd a többivel együtt tároljuk egy fedeles vödörben a mosásig. A tárolóba csöpögtessünk illóolajat.
  • Használjunk ökomosószereket. A mesterséges fertőtlenítő- és öblítőszerekre nincs szükség, és csak növelik azoknak a kritikus anyagoknak a körét, amelyekkel aztán a baba bőre érintkezik.
  • Kerüljük a gépi szárítást. Felesleges és energiapazarló.
  • Nem kell vasalni a pelenkát, ezzel rengeteg időt takarítunk meg.
  • Használjuk a mosható pelenkát több gyerekünkön is, vagy adjuk tovább. Hagyományos verziója portörlő rongyként is kiválóan újrahasznosítható.
Három érv
a mosható pelenka használata mellett:

Kényelem. Az újrahasználható pelenkákat folyamatosan fejlesztik, így ezek használata egyre kevésbé macerás. Tapasztalatok szerint az ilyet viselő gyerekek hamarabb leszek szobatiszták, így hamarabb szabadulunk az állandó csomagolás nyűgétől. Ráadásul nem kell hetente egy nagy csomag pelenkát hazacipelni a boltból.

Spórolás. Mire gyerekünk eléri a bilis kort, feleannyi pénzt költünk pelenkára, mintha ragaszkodnánk az eldobhatóhoz.

Környezetvédelem. Kevesebb hulladékot termelünk, és a klímát is kíméljük.

Van, aki aggódik az esetleges kórokozók miatt. Nekik is azt tanácsoljuk, hogy kezdetben főzés és vasalás nélkül vágjanak neki a pelenkázási kalandnak. Elég akkor változtatni, ha nem elégedettek az eredménnyel. 

 

Hogyan pelenkázzunk?

A legbonyolultabb a hagyományos textilpelenka használata. De ez sem ördöngösség. A legnagyobb megoldandó feladat a ficergő gyerek és a több réteg pelenka összehangolása, ezért a legjobb, ha előbb összekészítjük a textilből és a gumibugyiból álló pelenkacsomagot, majd egy lendülettel adjuk rá a babára.

Legalulra tegyük a gumibugyit a patentolásnak megfelelő irányban, erre jön a két pelenka. Az egyiket háromszög, a másikat téglalap alakúra hajtjuk. A háromszög leghosszabb oldalára merőlegesen ráterítjük a téglalapot a rövidebb oldalával.

Először a derékszögű csúcsnál lévő rétegeket, majd a többit jobbról és balról a baba hasára simítjuk. Ha jó szoros a gumibugyi dereka, nem kell tűzni. Végül ráhúzzuk a gumibugyit. Figyeljünk arra, hogy a textil sehol ne lógjon ki belőle, mert ha átszivárog rajta a nedvesség, olyan lesz tőle a baba ruhája.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 22. számában.

Kép [cc]: laflaf ; lesliekeating

****

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre.
Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk! 

Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás