• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Újra határérték felett szennyezett élelmiszereket találtak

2009.07.20. /
A Levegő Munkacsoport egy új vizsgálat során egészségre káros szermaradványokat mutatott ki szupermarketekben található paprikában és eperben. A szervezet határozott lépésre szólította fel az élelmiszerláncokat.

A Levegő Munkacsoport a „Vegyszerezett világ - kampány a fenntartható vegyianyag-használatért" című pályázat keretében hazai eperben és import paprikában keresett vegyszermaradékokat. Az ország mind a 7 régiójában, 3 áruházláncban, Tesco, Auchan és Plus áruházakban vettek 17 eper- (szamóca) és 15 paprikamintát.

A vizsgálatokat a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának akkreditált Analitikai Laboratóriumában végeztették el. A szermaradék-vizsgálat 300 különböző vegyszerre terjedt ki.

A 15 paprikamintából 8-ban volt kimutatható vegyszermaradék. Egy miskolci Auchan áruházban a Marokkóból származó paprikában a dimethoate nevű rovarirtó szer koncentrációja közel hétszerese volt a megengedettnek. A dimethoate EPA C rákkeltő besorolású, azaz gyanúsítható azzal, hogy emberi rákkeltő anyag, továbbá ismert a szaporodási képességeket károsító hatása is. A dimethoate-ot és az egyik bomlástermékét is mint bizonyítottan hormonhatású anyagot tartja számon az EU. Így az új jogszabályoknak megfelelően ezt a rovarirtó szert nagy valószínűséggel be fogják tiltani az Európai Unió területén.

A 17 vizsgált hazai epermintából csupán 4 nem tartalmazott vegyszermaradékot. Öt mintában kétféle, további két mintában háromféle különböző vegyszermaradékot is találtak. Egy székesfehérvári Tescóban vásárolt termékben a határérték közel kétszeresét érte el a thiophanate-methyl nevű növényvédő szer mennyisége. A thiophanate-methyl is lehetséges emberi rákkeltő, sőt több tudományos intézmény is szaporodási képességeket károsító anyagnak minősítette.

A Levegő Munkacsoport sürgeti a hazai élelmiszerforgalmazó láncokat: mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a ne forduljanak elő határérték felett szennyezett termékek az áruházaikban. A Levegő Munkacsoport a méréseket megelőzően levélben kérte a hazai szupermarketeket, hogy német és holland mintára önként vállalják, hogy csak jóval a határértékek alatt tolerálnak vegyszermaradékokat a termékeikben. A megkeresésre egyetlen üzletlánc sem válaszolt.

2008-ban az Európai Unió döntéshozói elfogadták a peszticidek fenntartható használatáról szóló irányelvet, amely előírja, hogy a tagállamoknak csökkenteni kell a vegyszerek használatát a mezőgazdaságban, és mérsékelni kell az ezzel összefüggő egészségügyi és környezeti károkat.

A hazai zöld szervezetek az idei, XIX. Országos Találkozójukon azt kérték az illetékes minisztériumoktól, hogy az irányelv előírásainak és az Aarhusi Egyezmény követelményeinek megfelelően készülő nemzeti cselekvési tervbe vonják be a zöld szervezetek delegáltjait. A zöld szervezetek a hazai cselekvési tervben valós, jelentős és betartatott mennyiségi növényvédőszer-csökkentési célkitűzéseket és menetrendet szeretnének látni. A zöldek kérik, hogy a jogszabály szellemének megfelelően a tervekben a lehető legnagyobb mértékben érvényesítsék a környezeti és egészségügyi szempontokat. Elengedhetetlen emellett a növényvédelmi hatóságok megerősítése és a szermaradvány-mérések számának növelése.

A vizsgálatról készített szakvélemény itt érhető el >>>

A vizsgált termékek adatai itt érhetőek el >>>

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2009. júliusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] anushruti

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében