fbpx

Akár az erkélyeden is nőhet: újra a boltokban a ritka paradicsompalánták

A készlet erejéig idén újra kaphatóak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által nevelt, elfeledett tájfajta paradicsomok öko-palántái. Ezek azok a változatok, amelyek legjobban viselik a helyi időjárási- és talajviszonyokat, ízük, állaguk pedig tökéletesen passzol a hazai gasztronómiához.

Nagy örömünkre idén az ÖMKI megismétli tavalyi akcióját: a ceglédi, a tolnai, a máriapócsi és a gyöngyösi fajták öko palántái május 18-ától országszerte – korlátozott mennyiségben – a Lidl áruházakban, előrendelés alapján pedig négy fővárosi átvételi ponton is elérhetőek. Az ÖMKi szakértői oktató videóval és letölthető információs anyagokkal is támogatják a palánták sikeres nevelését.

Az elmúlt két évben sorra aratták a sikereket az ÖMKi különleges ízvilágú tájfajta paradicsompalántái: termésük két éve a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, tavaly az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra konyhájában is bizonyított, az idén pedig a gasztrovilág újabb meghatározó szereplői döntöttek mellettük.

A magyar gasztro-celeb, Borbás Marcsi Kertem című online videó sorozatában mutatja be a kiemelkedő minőségű palánták fejlődését őrségi veteményesében, Havas Dóra a Lila Füge oldalán folytatja tavalyi tematikus sorozatát „a legfinomabb, fenntartható magyar paradicsomokról”, a Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal elismert őrségi Pajta Bisztró séfje, Farkas Richárd pedig az étterem Facebook oldalán osztja meg tapasztalatait.

A Pékműhely alapítója, az ősi gabonafajták mellett a tájfajta paradicsomok iránt is elkötelezett Vajda József pék budai átvételi pontot biztosít a beszerzéshez.

 

Mit tudnak a tájfajták?

„Nem véletlenül alakultak ki a zöldségek és gyümölcsök különböző tájfajtái. Ezek azok a változatok, amelyek legjobban viselik a helyi időjárási- és talajviszonyokat. Ízük, állaguk tökéletesen passzol a helyi gasztronómiához. Nagyon fontos, hogy őrizzük meg ezeket a magyar ízeket, amihez szükségünk van tökéletes alapanyagra. A változatosság gyönyörködtet!” – hívja fel a figyelmet Borbás Marcsi. „A paradicsom a magyar konyha egyik fő alapanyaga, mégsem ismerjük és értjük igazán. Aki teheti, fogyasszon friss környékbeli, magyar paradicsomot! Legyünk büszkék arra amink van!” – indokolja választását Farkas Richárd séf, aki negyven ÖMKi tájfajta paradicsom palántával vág neki a szezonnak a Pajta Bisztró őrségi veteményesében.

Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn.

“A máriapócsi több kóstoló eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt”

– ismertette az idei kínálat sajátosságait az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelőse, Takács Bence. A tájfajta palántákat termelő Gyöngyszem Biogazdaság vezetője, Gyöngy Fruzsina pedig az ÖMKi YouTube-csatornáján elérhető oktató videóban a paradicsom nevelésével kapcsolatban oszt meg számos tudnivalót.

 

A kerteket fűmaggal beszórni önmagában kevés

A közelmúltig elfeledett paradicsom tájfajták az ipari termelés miatt szorultak ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben. Hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezetének kutatói azzal a céllal vizsgálták őket éveken át, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék. 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát teszteltek az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő gazdaságban, majd lelkes örökbefogadók kertjeiben, tavaly pedig nagy sikerrel kereskedelmi forgalomba is kerültek.

”A világban zajló folyamatok az idén megmutatták, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a globalizációnak. A járvány miatt kialakult helyzet egy lehetőség újraértékelni, mi a fontos. Elképzelni, hogy egy komolyabb, valóban tartós magunkra utaltsággal járó krízisben mire támaszkodhatunk. A kerteket fűmaggal beszórni önmagában kevés. Én is palántázok a kertemben, és tájfajtákat választottam, mert hazai körülmények között ellenállóbbak más paradicsomoknál” – indokolja elkötelezettségét az idei akcióban résztvevő budai átvételi pont, a Szerelmes levél vezetője, Vajda József pék.

Pesten a huszonharmadik kerületben a Panelpék, a nyolcadik kerületben a Szatyorbolt, a tizennegyedik kerületben pedig a Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet – online előrendelés alapján – május 18-tól palántákhoz jutni. Országszerte az idén is a Lidl áruházak forgalmazzák az ÖMKi palántáit május 14-től a készlet erejéig.
Az ÖMKi a járvány miatt kialakult krízishelyzetre tekintettel a Budapest Bike Maffia Seeds 4 Hope (A remény magjai) programja javára is felajánlott 50 darab tájfajta öko palántát. A program hajléktalanszállón élőknek biztosít friss zöldséget oly módon, hogy a szállón raklap-ládakertekbe ültetett palántákat saját maguk gondozzák, és a termés is őket illeti meg. A felajánlott palántákat a Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló kertjében ültetik el.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a hazai agrárium első „élő laboratóriuma”. Olyan kutatási-innovációs feladatokon dolgozik, amelyek a gyakorlatban is alkalmazható eredmények révén biztosítják a hazai mezőgazdálkodás és élelmiszertermelés fenntartható fejlődését. Ennek érdekében szakmai hálózatokat alakít ki hazai és külföldi kutatóintézetekkel és gazdálkodókkal, kutatási és ismeretterjesztő munkát végez, szaktanácsadást nyújt.


EU

Ez a projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja (t.m.773814) támogatásával jött létre.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás