fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Újabb égésgátló anyagot mutattak ki állatokban

A korábban már veszélyesnek minősített égésgátlók közé újabb vegyület kerülhet, mivel a dekabromodifenil-etánt (DBDPE) is számos területen, többek között állatokban is kimutatták. A lakásokban is jelen lévő anyag pedig az emberi szervezetbe is bekerülhet.



A biológiai hatásai szempontjából – az ipari szereplők által végzett vizsgálatok alapján – korábban ártalmatlannak gondolt égésgátló vegyületet, a dekabromodifenil-etánt (DBDPE) észak-amerikai sirályok mellett, többféle kínai vízimadárban és a pandákban is kimutatták.

A DBDPE akár a lakásokból is bekerülhet az emberi szervezetbe. Az elektromos berendezések kábeleinek szigetelésében használt DBDPE környezeti jelenlétét már 2004-től igazolták a vizsgálatok, de az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban jelentek meg a vegyület – szennyvízben, üledékben, háztartási porban és a légkörben való – jelenlétét igazoló eredmények.

A kockázatai miatt az EU-ban betiltott DecaBDE (Deca) helyett használt anyagot először 2006-ban mutatták ki egy élőlény szervezetében. Három kontinens 12 országában vizsgálódó svéd kutatók szerint a DBDPE jelenléte világszerte aggodalomra adhat okot. Az eddigi eredmények alapján kijelenthető, hogy a vegyület jelenléte évről-évre növekszik az élőlények szervezetében.

Stockholmi kutatók szerint a Deca DBDPE-vel való helyettesítése nem volt szerencsés. A minták egy részében a Deca fő alkotójánál, a BDE-209-nél is magasabb volt a rövidebb ideje használt új égésgátló anyag koncentrációja, ami alapján feltételezhető, hogy ez utóbbi lassúbb lebomlási idővel, és/vagy nagyobb bioakkumulációs potenciállal rendelkezik.

Amerikai kutatók viszonylag magas koncentrációban is kimutatták már a vegyületet a háztartási porból. Az eredmények alapján a lakosság, különösen a gyermekek egészségére nézve kockázatot jelenthet az égésgátló anyag. Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a Deca károsítja az idegrendszer fejlődését, és így feltételezhető, hogy a hasonló szerkezetű DBDPE is hatással lehet a szervezetre.

 

Nemzetközi kampány indult a vegyianyag-biztonságért

 

Hat nemzetközi civil szervezet (Health Care Without Harm, the International POPs Elimination Network – IPEN, International Society of Doctors for the Environment – ISDE, Pesticide Action Network – PAN, the World Federation of Public Health Associations and Women in Europe for a Common Future – WECF) kampányt kezdeményezett Global Outreach Campaign néven a Nemzetközi Vegyianyag-Kezelési Stratégiához (Strategic Approach to International Chemicals Management – SAICM) kapcsolódóan.

A nemzetközi kampány céljai:

  • a vegyianyag-biztonsággal foglalkozó civil szervezetek számának növelése,
  • a hatékony vegyianyag-használat előmozdítása a civil érdekérvényesítés segítségével,
  • segítség a SAICM 2020-as céljainak megvalósításához,
  • 1000 civil szervezet bevonása a programba és közöttük az információáramlás elősegítése.

A kampány kezdetén a fent említett hat nemzetközi szervezet közös nyilatkozatban támogatta a SAICM stratégiát, és felhívást intézett a minél hatékonyabb megvalósítás érdekében.

A kampányhoz világszerte már mintegy 350, vegyi anyagokkal foglalkozó civil szervezet csatlakozott. A kampány keretében két tájékoztató anyag is elkészült, melyekben a SAICM stratégiát, illetve a nehezen lebomló vegyi anyagokat mutatják be az érdeklődőknek. Már készülnek a nehézfémekkel és a növényvédő szerekkel foglalkozó tájékoztató kiadványok. A kampány szervezői várják a fenntarthatatlan vegyianyag-használat ellen tenni kívánó szervezetek csatlakozását.

 

További információ: ipen[kukac]ipen.org, janos[kukac]levego.hu, http://www.ipen.org/campaign 

Megjelent a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetségének Vegyi anyag hírlevelének 2009. januári számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu. A régebbi hírlevelek a www.levego.hu/vegyianyag címen érhetőek el. További hírek és információk: www.vegyireakcio.hu.



Kép [cc] Naveen Roy

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás