fbpx

| Tudatos Vásárló

Új környezetbarát minősítés a textiliparban

A 2016 végén indult DETOX TO ZERO minősítési rendszer abban segíti a textilgyártókat, hogy kivonják a veszélyes vegyszereket a termékeikből és a gyártás során keletkező hulladékból.

A független, nemzetközi OEKO-TEX® minősítés a nyers, félkész és kész textiltermékeket, illetve az azokon alkalmazott kellékeket – cérnák, gombok, cipzárak, tépőzárak, címkék, stb. – minősíti humánökológiai szempontok alapján. Vizsgálja a textil- és ruhaipari termékekben előforduló vegyi anyagok mennyiségét.

A minősítést az OEKO-TEX®-hez tartozó akkreditált vizsgáló intézetek adják, ez biztosítja, hogy az OEKO-TEX® megkülönböztető jelzéssel ellátott termékek nem ártalmasak az egészségre.

Az OEKO-TEX® 2016 végén, a Greenpeace Detox kampányához igazítva indította útjára új minősítési rendszerét DETOX TO ZERO néven. Az új átfogó minősítési rendszer a textilipari gyártók számára ad segítséget abban, hogy a termelés minden fázisában értékelhessék vegyszerkezelési rendszereiket, a termeléskor keletkező szennyvíz és salakanyag minőségét, azonosíthassák és felelősen kezelhessék a termelés során keletkező veszélyes anyagokat, majd 2020-ig fokozatosan kivonják őket eleget téve ezzel a Detox-kampány követelményeinek.

A kapott eredmények alapján éves státuszjelentés készül arról, mennyire tudta betartani a cég a Detox céljait, és konkrét tanácsokat is kap arra nézve, hogyan fejleszthetné működését.

A Greenpeace detoxikálóba küldte a ruhaipart

A Greenpeace 2011-ben indította el Detox kampányát, amelynek célja, hogy a textilipari cégek kivonják a gyártási folyamataikból a veszélyes vegyületeket. Ezek közül a PFC-k (per- és polifluorozott vegyi anyagok) számítanak az egyik legproblémásabb vegyületcsoportnak, egyes PFC-k ugyanis lassan bomlanak le, és többnek közülük egészségkárosító hatása van.

Egyes PFC-k bizonyítottan káros hatással vannak az utódnemzésre, hozzájárulnak a daganatok kialakulásához, és befolyásolják a hormonrendszer működését is. Mára ezek a veszélyes anyagok a Föld legérintetlenebb zugaiban is megtalálhatóak, hosszú láncú PFC-ket találtak már felhalmozódva az északi-sarkvidéki jegesmedvék májában. Hosszú és rövid láncú PFC-ket azonosítottak már emberek vérében is.

A PFC-ket nagy mennyiségben használják a vízhatlan membránok és víztaszító bevonat gyártásánál, amelyek különösen a túrafelszerelésekben vannak jelen. Ezért 2015-ben elindult a Detox Outdoor-kampány, amelynek köszönhetően legutóbb a Gore-Tex-termékek gyártója döntött úgy, kivonja a veszélyes PFC-ket a sportfelszerelések alapanyagából.

 

Kép: pixabay.com

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

   

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás