• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Új irányt az EU-s agrárpolitikának!

2010.04.20. /
A Tudatos Vásárlók Egyesülete is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy az új uniós agrárpolitika az eddigi iparosított módszerrel ellentétben az élelmiszer-önrendelkezést és az agrobiodiverzitás megőrzését tartsa legfőbb feladatának.

Jelenleg folyik a Közös Agrárpolitika 2013-ra tervezett reformjának vitája. Miután évtizedekig a multinacionális cégek és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) diktálták az agrárpolitika alakulását Európában, legfőbb ideje annak, hogy az európai állampolgárok új irányt szabjanak neki.

Eljött az élelmiszer-önrendelkezés ideje: hisszük, hogy egy közös agrár- és élelmiszerpolitikának biztosítania és védelmeznie kell az uniós és tagjelölt országainak állampolgárainak cselekvési terét arra, hogy meghatározzák az élelmiszertermelést, -kereskedelmet és fogyasztást érintő szabályozásukat.

A mezőgazdaság és élelmiszertemelés több, mint félévszázadnyi iparosítását követően, a fenntartható családi gazdálkodás és a helyi étkezési szokások egyaránt tért vesztettek Európában. Az élelmiszer-ellátás rendszere napjaink Európájában az olcsó fosszilis üzemanyagra épül, nem tekinti szűkös erőforrásnak a vizet és a termőföldet. Kalóriában, zsírban gazdag, gyümölcsben, zöldségben és gabonában szegény étrend kialakulását segítette elő a lakosság körében.

Mezőgazdaságunk jövőjét  a növekvő energiaköltségek, a természeti sokféleség drámai csökkenése, a klímaváltozás és a csökkenő víz és termőtalajkészletek veszélye árnyékolja be. A Föld növekvő népessége pedig egyszerre szenved az - egyre szélesebb rétegeket érintő - éhínségtől és a túltápláltságból származó betegségektől.

Ezekkel a kihívásokkal csak az élelmiszer- és mezőgazdasági szektor forradalmian új megközelítése segíthet felvenni a harcot. Az Európai Uniónak el kell ismernie a fenntartható családi gazdálkodás alapvető fontosságát a lakosság élelmiszerellátásában és támogatnia kell azt. Mindenki számára biztosítani kell az egészséges, biztonságos és megfelelő tápértékű élelmiszerhez való hozzájutást. Európa kulturális sokszínűségét az élelmiszer termesztése, értékesítése és elkészítése tekintetében is tiszteletben kell tartani.

 

A kezdeményezésről bővebben itt olvashatsz >>>

 

Kép [cc] ela2007

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében