fbpx

| Tudatos Vásárló

TVE családi nap a közösségi mezőgazdálkodásról február 22-én

Szeretnél jó minőségű friss, helyi zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől úgy, hogy egy közösséget építve segítsétek egymást? Ismerkedj meg Te is a közösségi mezőgazdálkodással a TVE családi napján! Érdekes előadásokkal, közösségi gazdaságok bemutatkozásával, magbörzével és színes családi programokkal várunk!

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, állati termékek) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

Észak-Amerikától Ázsiáig február végén tartják a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját. Idén a Tudatos Vásárlók Egyesülete egy családi napon népszerűsíti a közösségi mezőgazdálkodást és mutatja be azokat a gazdaságokat, akik várják az új tagokat. Azoknak, akik már tagok, lehetőséget teremtünk a tapasztalatcserére és a találkozásra.

MIKOR?

2020 február 22-én, 13:00 és 18:00 óra között

HOL?

TIT Stúdió székháza 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.
A helyszín a Kosztolányi Dezső tértől 5 perc séta. Kérjük, ha teheted, gyere tömegközlekedéssel. Ha még is autóval jönnél, a környéken szombaton nem kell fizetni a parkolásért.

PROGRAM

A programok a székház földszintjén kerülnek megrendezésre, és három helyszínen futnak majd párhuzamosan az alábbiak szerint:

Közösségi tér

Előadó

  • 13:00 – 13:30 Tényleg megélhet a gazda a közösségi mezőgazdálkodásból? A SolidBase Erasmus+ projekt eredményeinek bemutatása – Perényi Zsófia TVE
  • 13:30 – 14:15 Szuperhősök a földeken: nemcsak gazda, hanem közösségszervező, marketinges, munkaadó… Közösségi gazdák kerekasztal beszélgetése – Miért jó a közösségi gazdálkodás? A modell sikerei és kihívásai a gazdák szemszögéből. Akikkel beszélgetünk: Pető Áron a Biokert Szigetmonostortól, Payr Anna – Dunaszigeti Zöldségközösségtől és Kiss János a Pitypang Biokerttől
  • 14:15 – 15:00 „Több, mint heti egy adag zöldség vagy hús” Tagok és koordinátorok kerekasztal beszélgetése – Mit ad nekünk a közösségi mezőgazdálkodás fogyasztóként? Akikkel beszélgetünk: Simoncsik Judit a MagosVölgytől, Magyari Ildikó a Táncoskerttől és a Szandaszögi Ökokertészettől és Lövey-Lökkös Krisztina a Háromkaptártól
  • 15:00 – 15:15 A fotóverseny díjátadása
  • 15:15 – 16:00 Szünet
  • 16:00 – 16:30 Kiskerti vetőmagmegőrzés és magcserék  – Réthy Katalin, Magház
  • 16:30 – 17:00 Bioétkezés gyerekkorban. Hogyan biztosíthatjuk a minőségi táplálkozást gyerekeknek? – Dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos
  • 17:00 – 17:30 Környezetbarát háztartás Szirmay Katalin, Zöldbolt
  • 17:45 Tombola a nyomozós játékban résztvevőknek

Előtér

  • 13:00 – 18:00 A fotópályázat kiállítása
  • 15:00 – 18:00 Magcsere a Magház szervezésében
  • 15:00 – 17:30 Kreatív családi programok
    • A Messzelátó Egyesület   két foglalkozást is tart majd. Az egyik a Bringaturmix lesz, ahol egy bringára kötött turmixgéppel ínycsiklandozó, frissítő turmixokat készíthettek, miközben azok összetevőiről, beszerzési helyeiről, szezonalitásról és receptekről beszélgethettek velük.
    • A Messzelátó Egyesület másik foglalkozásán kikelő maglabdákat, érméket készíthettek majd papírhulladékból. Ezeket növényi festékkel meg is festhetitek, ajándéknak is kitűnő, és elültetve virágok és fűszernövények kelnek majd ki belőlük.
    • Irmankával vászonzsákokra stencillel zöldségeket festhettek, amit aztán hazavihettek és a bevásárlásnál, zöldségátvételnél szuper alternatívája lesz a műanyag zacskóknak.
    • Huzián Zsófi a Meseszín Műhelytől  a kisebbeket várja majd, vele megfestett papír tojástartóba ültethettek zsázsát, ami gyorsan kikel majd, ha otthon öntözitek. De Zsófi segítségével ragasztással, vagy só gyurmába nyomkodással mag-mandalákat is lehet majd készíteni.

Étkezés

A büfét batyus alapon szervezzük, így arra kérünk, hogy hozz valami finomságot magaddal. A hulladékmentesség jegyében kérjük, hozz magaddal bögrét és tányért is. Mi készülünk majd teával és kávéval az eseményre.

REGISZTRÁCIÓ

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Ha kérdésed lenne a rendezvénnyel kapcsolatban, keresd Mayer Barbarát a mayerbarbara.tve@gmail.com címen.



 A SolidBase projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás