fbpx

| Tudatos Vásárló

„A tűz mellett ezt fogom rágcsálni” – Alternatív fogkefét teszteltek a TVE tagjai

A Tudatos Vásárló Kedvezménykártya egyik elfogadóhelye, a Zöldbolt tesztelésre ajánlott 11 darabot a Woody névre hallgató környezetbarát, fogmosásra használható botocskából. A furcsa ízű alternatív fogkefét 11 támogató tagunk tesztelte. Woody-élmények egy hét használat után.
 

A Salvadora Persica (más néven Arak fa, Toothbrush tree, mustard tree) kisméretű fa, aminek rostos szerkezetű ágait – elsősorban az iszlám országokban – évszázadok óta használják fogtisztításra.

Használatát a World Health Organization is ajánlja (WHO: Preventive Methods and Programmes for Oral Diseases. 1987), és kutatások egész sora bizonyítja, hogy a Salvadora Persica számos, a szájápolás szempontjából előnyös tulajdonsággal rendelkezik: antibakteriális, vérzéscsillapító hatású, zsíroldó, súroló anyagokat tartalmaz és gátolja a lepedékképződést. Íze kissé kesernyés, elsőre szokatlan.

Kíváncsiak voltunk, kiválható-e vele részben vagy akár egészben a hagyományos fogkefe, ezért támogató tagjaink között kiosztottuk a kapott Woody-kat, megkértük őket, hogy legalább egy hétig használják rendszeresen, és az általunk küldött szempontok alapján értékeljék.

Szempontok
Mennyire volt egyszerű használni?
Mennyire frissített a reggeli használat után?
Egy hét alatt mennyi fogyott belőle?
Mennyire jó az íze?
Mennyire jó az illata?
Megfelelően tisztítja a fogakat?
Használnád-e hosszútávon a Woody-t?
Emellett azt kértük, hogy minden tesztelő írjon róla egy pár soros véleményt

A többség szerint (73%) kicsit bonyolult volt a csomagoláson található használati útmutató, ennek ellenére nagyobb részt (64%) ikszelték be, hogy teljesen egyszerű volt a használata.

„Használat közben bőséges nyáladzás tapasztalható, ami jó a fogaknak, mert a nyál antibakteriális, segít a szuvasodás megelőzésében. A hátsó fogak elérése, valamint a belső fogfelszín tisztítása elég nehézkes, mivel a “sörték” nem úgy állnak, hogy azokkal tökéletesen lehessen tisztítani. Ezen valamennyire lehet javítani, ha nem a hosszára merőlegesen, hanem ferdén vágjuk le a tetejét. Így kényelmesebben el lehet érni a belső fogfelszíneket. Az elhasznált rész levágása pengét próbáló dolog, nekem csak a bicskámon lévő minifűrésszel ment. Az nagy előnye, hogy nem kell hozzá fogkrém.” 

„Kicsit furcsa volt megszokni a használatát, az ízét, a szagát, azt, hogy hullanak a rostjai fogmosás közben, és a kialakítása is kicsit fura, hiszen nem olyan a formája, mint egy fogkefének.”

Mások kicsit jobban lelkendeztek: „Elsőre fura volt a “fadarab” a maga  tormás-gyömbéres illatával, de nagyon mókás volt használni és meglepően hatékony! És bár elfogy, így többször kell cserélni, mint a hagyományos fogkefét, azonban teljesen természetbarát és fogkrém sem kell hozzá! Éljen a környezetvédelem!”

Egy fogmosásától elvárható, különösen reggel, hogy frissítsen, nem véletlenül tesznek a fogkrémekbe fodormentát, borsmentát. Ennél a kérdésnél a megkérdezettek 27%-a szerint nagyon, viszont a többség szerint a Woody csak egy kicsit frissített (73%):

„Hagyományos fogmosás nélküli használatkor nem éreztem frissnek a számat. Napi egy fogmosást kiváltok vele, kiegészítő szájápolásként fogom használni továbbra is.”

„Valami frissességet éreztem nyomokban használat után.”

Erőteljesen tormás szaga és íze miatt egy tesztelőnk örökre lemondott róla: „Érdekes, tényleg hasonlít a fogkefére, de az íze és a szaga borzalmas. Használat után még sokáig nem tudtam szabadulni a Woody keltette kellemetlen érzetektől. Köszönöm a tesztelési lehetőséget, a továbbiakban maradnék a már jól bevált hagyományos fogkefémnél.”

Vele ellentétben a tesztelők kicsit több mint a fele (55%) ízre az „inkább kellemes”, illatra a „megszokható” kategóriában sorolta, és a fogtisztítás hatékonyságát is többen találták rendben. Hosszú távon a tesztelők 73%-a használná kiegészítő fogkefének a hagyományos mellett, leginkább az esti fogmosáshoz. Volt, akik szerint csak úgy rágcsálni is nagy élvezet: “Nekem a legjobban az esti mozinézés közbeni orális fixáció kielégítése végett jött be. Akkor van idő rágódni rajta, szívogatni a nyálat, és jobbat tesz a fogaknak, mint a nassolás.” „Ami biztos, hogy remek kiránduló kellék lehet, én vinni fogom  a sátoros, hegyi nyaralásomra és esténként, a tűz mellett ezt fogom rágcsálni. Bár teljesen tisztít, szerintem rövidebb ideig marad meg ez az érzés, mint a hagyományos fogkefénél. Jó volt kipróbálni!”

Tesztelőinknek köszönjük a részvételt!

 

Van ötleted, hogy mit teszteljünk tagjainkkal legközelebb? Írd meg ide kommentben!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás