fbpx

| Markovics Vera

Tusfürdő, habfürdő, sampon: mire figyeljünk?

Tusfürdő, sampon, habfürdő a legtöbb fürdőszobában megtalálható, és újabban egyre több piperepolcon helyet kapnak a fürdőkészítmények is. Valóban szükségünk van mindezekre, vagy nyugodtan használhatnánk egyiket a másik helyett? Esetleg egyiket sem?

A termékfejlesztők a szappan továbbfejlesztésével változatos termékeket hoztak létre. A fejlesztések során a különféle mosóaktív anyagok (detergensek, vagy más néven tenzidek) mellett rengeteg, a laikus vásárló számára áttekinthetetlen és értelmezhetetlen szintetikusan előállított anyag (emulgeáló, tartósító, lágyító, illatosító, színező, gélképző, nedvesítő) is bekerült a különféle, még a babáknak gyártott készítményekbe is.

A szappan, tusfürdő, sampon, habfürdő mindegyikében a mosóhatású, felületaktív anyagok alkotják a főszerepet. Lényegében csak a felhasznált anyagok arányában és minőségében különböznek egymástól, mégsem helyettesíthető mindegyik mindegyikkel. A tusfürdőt lehet samponként, habfürdőként használni, utóbbi kettőt viszont csak többszörös hígításban használjuk tusfürdőként. Mivel ezekben erősebb arányban kerülnek mosóaktív anyagok, tömény használatától kiszáradhat a bőr. 

Ma már tusfürdőkből is színes a kínálat. A különféle illatú és színű termékek mellett zseléssel, olajossal, peelinget tartalmazóval is zuhanyozhatunk.

A samponok esetében a selymes és fényes hajzatot biztosító ecetes öblítést váltották ki újabb vegyi anyagokkal a termékfejlesztők.

A habfürdőkben főleg a habot adó tenzidekre és az illatanyagokra helyezték a hangsúlyt. Sokan azért vásárolják ezt a terméket, mert ha pár percre is, a hétköznapitól eltérő életérzetet kapnak tőle – a reklámfilmek legalábbis ezt sugározzák. A víz felszínén úszó habnak mellesleg van egy praktikus oldala is: lassítja a víz kihűlését.

Milyen kritikus anyagok lehetnek a termékekben?

Hogy a tisztálkodáshoz használt, főleg szintetikus anyagokból álló kommersz kozmetikumok – szappan, tusfürdő, sampon, habfürdő – közül melyik mennyire hasznos, illetve káros, az minden esetben a bennük lévő anyagoktól, és természetesen a felhasználók szokásaitól is függ.

A bőr, a nyálkahártya és a szemek tenzidekkel (mosóanyagokkal) szembeni tűrőképességének laboratóriumi vizsgálata szerint (Red Blood Test és Red Blood Cell Tet) a Lauryl Sulfat anyagok a legirritálóbbak a bőre, a nyálkahártyára:

  • Sodium Laureth Sulfate,
  • Sodium Lauryl Sulfoacetate,
  • Sodium Myreth Sulfate,
  • Ammonium Lauryl Sulfate.
  • (NB: Az Ammonium Lauryl Sulfat számos natúr és biokozmetikumban is fellelhető, mivel természetes alapú anyag.)

Ezek általában a legolcsóbb alapanyagok.

Enyhébben irritálnak a következő anyagok:

  • Cocamidopropyl Betaine,
  • Disodium Cocoamphodiacetate,
  • Disodium Laureth Sulfosuccinate,
  • Sodium Coco Sulfate.

Nem, vagy kevéssé szárítanak:

  • Coco Glucoside,
  • Decyl Glucoside,
  • Disodium Cocoyl Glutamate,
  • Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein,
  • Lauryl Glucoside,
  • Sodium Cocoamphoacetate,
  • Sodium Cocoyl Glutamate, 
  • Sodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat Protein,
  • Sodium Lauryl Glucose Carboxylate & Lauryl Glucoside,
  • Sodium Lauroamphoacetate.

(Rita Stiens – a kozmetikai anyagok elismert szakértője szerint).

Mivel mosdunk? Nincs egységes szabvány

Az EU-s kozmetikai szabályozás a termék minőségével nem, csak a biztonságával foglalkozik. Mivel minden a gyártó felelőssége, jelenleg nincsenek szabványok, legfeljebb egyes termékfejlesztők receptjei szolgálnak mintául másoknak. Tudnunk kell, hogy a termékfejlesztők többsége szűk anyagi keretek között dolgozik, ezért az olcsóbb anyagokat részesítik előnyben.

Az EU-csatlakozás óta pontosan az sem látható, hogy mennyi tenzid van az EU országaiból származó készítményekben. Az OÉTI-nek csupán a magyar termékekre, valamint a fejlődő országokból származókra van rátekintése – tudtuk meg Móréné Horkai Edittől, az OÉTI kozmetikai osztályának vezetőjétől.

A kereskedelemben kapható kommersz termékek esetén, ha csak 4-5 anyag szerepel az összetevők listáján, és a tenzid Na-laury sulfate, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy erélyesebb tisztító hatású készítményről van szó.

A kommersz termékek esetén mindenképpen olyan tusfürdőt, habfürdőt vagy sampont tanácsos választani, amely összetevő listájában egyéb ártó anyagok sem szerepelnek: PEG-ek, allergizáló konzerváló-, és illatanyagok, halogénorganikus vegyületek (jod, chlor, brom szerepel egy anyagnévben), mivel a zsíroldó detergensek vagy tenzidek átjárhatóbbá teszik a bőrt.

A mennyiség is számít, bőven elég egy mogyorónyi mennyiségű tusfürdővel zuhanyozni.

Természetes megoldások

A bőrön, hajszálakon lévő, meleg vízben sem oldódó szennyeződések eltávolítására minden további nélkül elegendő lehetne egy növényi olajok elszappanosításával készült szappan is ecetes öblítéssel (1:9 arányban a víz javára). Ezzel a módszerrel a hajszálak fényessé, könnyen fésülhetővé válnak.

A fürdő jótékony hatásait természetes illóolajok segítségével is élvezhetjük.

Mivel az illóolajok vízben nem oldódnak, ezért azokat ne közvetlenül csepegtessük a vízbe. Helyette 1 evőkanál tejbe, tejszínbe, mézbe vagy olajos tusfürdővel összekeverve öntsük a már kifolyt meleg vízhez. Egy közepesen megtöltött kádba kb. 4-10 cseppnél ne tegyünk többet. (Gyerekeknek és időseknek mindig keveset!)

  • Idegnyugtató fürdő: levendula, szantál, tömjén illóolaj.
  • Izomlazító fürdő: kámforos rozmaring (magas vérnyomásúaknak helyette majoránna), gyömbér.
  • Frissítő fürdő: bazsalikom, citrom (napsütéses időben citrom helyett 1 csepp borsmenta).

A lábfürdők is nagyon hatásosak lehetnek, és ilyenkor a vízzel is spórolhatunk:

  • Frissítő lábfürdő nyáron: bokáig érő langyos vízbe tegyünk összesen 3-5 csepp illóolajat: zsálya, ciprus, teafa.
  • Rossz keringésű duzzadt lábak esetén langyos vízbe: 1 csepp borsmenta, 3 csepp rozmaring, 2 csepp boróka.

 

A szerző kozmetikus, szakújságíró, a TudatosVásárló.hu kozmetikai szakértője.

Kép:dreamstime

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás