fbpx

| Tudatos Vásárló

A túlsúly csökkenti a várható élettartamot?

Kutatók szerint a túlsúlyossági „járvány” negatív hatással lesz az Egyesült Államok lakosainak élettartamára.

A University of Illinois kutatói szerint az elkövetkező ötven évben a túlsúlyosság 2-5 évvel fogja megrövidíteni az amerikaiak várható élettartamát. Egy ilyen nagyságrendű csökkenés a rák és a szívbetegségek várható élettartamra gyakorolt hatását is felülmúlná. Jelenleg akár 9 hónappal is megrövidülhet a túlsúlyos amerikaiak élettartama.
Az Egyesült Államokban a felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, és a gyerekek mintegy 30%-a tekinthető túlsúlyosnak. Az elmúlt 25 év folyamán a regisztrált cukorbeteg gyerekek száma megtízszereződött.

Európában sem sokkal jobb a helyzet…
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a túlsúlyosság és az elhízás gyakorisága az utóbbi években 10-20%-ra emelkedett Európában, az elhízás gyakorisága a kelet-európai államokban ennél még magasabb. A probléma jelentőségét hangsúlyozva 1998-ban a WHO az elhízást önálló betegséggé nyilvánította. Mindezek mellett az elhízás számos krónikus betegség – szívinfarktus, agyvérzés, magasvérnyomás, cukorbetegség, bizonyos daganatos betegségek – kialakulásában jelentős kockázati tényező. A fejlett országok teljes egészségügyi költségvetésének 5%-át az elhízásnak az egészségi állapotra direkt és indirekt módon kifejtett hatásaival kapcsolatos költségek teszik ki.

És Magyarországon?
Az ÁNTSZ felmérései alapján megállapítható, hogy túlsúlyos vagy elhízott volt a felnőttek fele. A kor előrehaladtával emelkedik a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek gyakorisága a nők körében. A 18-34 éves felnőtt férfiak körében a túlsúlyos vagy elhízott lakosok aránya (42,3%) majdnem kétszerese az ugyanezen korosztályba tartozó nőkhöz (23,8%) viszonyítva. A sovány nők gyakorisága (11,3%) több mint ötszöröse a férfiakénak (2,1%) a 18-34 éves korosztályban.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás