fbpx
folyékony mosópor mosógél teszt

| Tudatos Vásárló

Tudod, mitől illatos a mosóporod?

Orchidea, Kamilla, Jázmin, Liliom, Óceán, Tavasz, Nyár, Hegyi patak – a tisztítószerek, takarítószerek szaga számtalan féle lehet, választáskor pedig az ár mellett ez, az illat az, ami szó szerint az orrunknál fogva vezet bennünket. A vásárlónak közben fogalma sincs róla, milyen anyagok adják az illatot a mosószerekben, öblítőkben, és mire kell figyelnünk használatukkor.

Az illatok befolyásolhatják a hangulatunkat, érzéseinket, emlékképeket idézhetnek fel. A háztartási tisztítószereket gyártók pontosan tudják és ezért amit csak lehet, illatosítanak.

Az illatoknak több funkciója is van ezekben a termékekben: meg kell nyerniük a vásárlót, s e réven növelni a termék forgalmát, emellett elfedni egyes összetevők nem mindig kellemes illatát.

A tisztítószerek esetében a vásárlónak mindeközben fogalma sincs arról, hogy milyen anyagok adják az illatot.

A takarítószerek, tisztítószerek tartalmazhatnak

  • drágább, 100-%-ban természetes, jó minőségű, bevizsgált illóolajokat, mint amilyenek a tanúsító szervezetek (NATRUE, BDIH, COSMOS) által minősített természetes anyagokat felhasználó környezetbarát készítményekben vannak.
  • Gyengébb minőségű, esetleg másodlepárlású természetes illóolajokat, szintetikus alkotórészekkel feljavított (természetazonosnak mondott) gyógyszerkönyvi minőségű illóolajokat, valamint ezek változó arányú keverékeit.
  • A háztartási készítmények többségében olcsó és tartós illatot adó szintetikus anyagok adják az illatot, sokszor olyan kreációk, amelyek a természetben nem is léteznek.

Szintetikus anyagok hagyományos mosószerben

Az egyik népszerű, „takarékos”, szintetikus illatanyagokat tartalmazó folyékony mosószer összetevő-listája a következőket mutatja:

5-15% anionos felületaktív anyagok, <5% nemionos felületaktív anyagok, szappan, foszfonát, Enzimek, Optikai fehérítő, Illatanyagok (linalool, geraniol, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional, limonene), Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone

A linalool, a geraniol, a cinnamal és a limonene a potenciális allergén illatanyagok között szerepel az EU fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottságának (SCCS) listáján.

A virág-illatú termékekben rendszeresen a gyöngyvirág szagára emlékeztető Butylphenyl Methylpropional biztosítja az illatot. (A termékeken a következő neveken is találjuk: Lilestralis Lilial®, Lysmeral® Extra, BMHCA.)

A Butylphenyl Methylpropional szintetikus illatanyaggal kapcsolatban az SCCS megállapította: nem kizárható, hogy mutagén hatású, ezért nem tekinthető biztonságosnak.

A tartósítószerekből is gond lehet

A Benzisothiazolinone-t tartósító hatása miatt teszik a tisztítószerekbe. Kutatások kimutatták, hogy bőrirritációt, kontakt ekcémát okozhat, és az immunrendszerre sincs jó hatással.

Hasonlók mondhatók el a Methylisothiazolinone (MI) nevű tartósítószerről. Az anyagot széles körben használta a kozmetikai ipar krémekben, testápolókban. Kiderült, hogy komoly allergizáló hatása van, ezért 2017 februárja óta tilos a testen maradó termékekben, tehát krémekben, testápolókban használni. Még ugyanabban az évben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a Methylisothiazolinone-okozta kontaktallergia széles körűen sújtja a teljes európai lakosságot.

Igaz, hogy a fenti eredmények és megállapítások a vizsgálatok tárgya miatt a kozmetikumokra vonatkoznak. Dermatológusok és allergológus szakemberek ugyanakkor rendre felhívják a figyelmet arra, hogy ezek a szintetikus anyagok egyéb termékekben, így takarítószerekben, festékekben használva hosszú távon ugyanezt az allergizáló hatást fejthetik ki, Ismert, hogy a mosószerek, öblítőszerek a ruhán maradva érintkeznek a bőrrel, a takarítószerek pedig, ott maradva a lakások, óvodák, iskolák, irodák padlóján, egyéb felületein vagy takarításkor belélegezve szinték allergiát okozhatnak.

Mit tegyél?

✓  Nem kell feltétlenül illatosítanunk! Válaszd az illatmentes termékeket, ezek kevesebb rizikót hordoznak.

✓  Aki ragaszkodik az illatosítotthoz, az keresse a csillag jeletIllatanyagok/Perfume/Fragrance szó fölött az Összetevők/Ingrediens listáján. A csillag (*)  természetes esszenciális illóolajra utal, amely ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Allergiás reakció a természetes illatanyagok esetén lényegesen ritkábban fordul elő. Mivel a természetes esszenciális illóolajok drágább alapanyagok, ha nincs csillag az illatanyagok mögött, szinte biztos, hogy szintetikus anyag van feltüntetve.

Csillaggal jelzet illatanyag lehet például linalool is, ezt a természetes illóolajban szereplő összetevőt azért kell feltüntetni, mert magával ezzel az anyaggal szemben előfordulhatnak allergiás reakciók, és méginkább akkor, ha mesterséges formában kerül ez az anyag a termékbe.

Így néz ki egy találomra kiválasztott környezetkímélő folyékony mosószer összetevő-listája:

Aqua (víz), potassium soap*(szappan), alkylpolyglucoside C8-16, sodium C8-14 fatty alcohol sulphate, alcohol, sulphated castor oil, potassium citrate, perfume* (fragrance), linalool*

✓  Ha nem akarjuk káros vegyi anyagokkal terhelni az egészségünket és a családunkét, és a környezetünkre is tekintettel szeretnénk lenni, de az összetevők listáját sem szeretnénk  böngészni, akkor választhatunk tanúsított öko-tisztítószereket – ilyen tanusítók például az EU Ecolabel, a BDIH, az Öko-Test, a NaTrue, a Nordic Ecolabel címkék.

Olvass még többet háztartás témában
Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak
Allergizáló illatanyagok a tisztítószereinkben
Vécépapírra, mosószerre és öblítőre is többet költöttünk 2018-ban
Környezetbarát házi szerekkel a penész ellen


A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás