fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tudatos pénzügyeink 4. – Mikor (ne) vegyünk fel hitelt?

Vannak élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen a hitelfelvétel, de előfordulhat az is, hogy hosszú távon sokkal rosszabbul járunk egy hitellel. Cikksorozatunk legújabb részében segítünk tisztázni ezt a kérdést.

Fogyasztói társadalomban élünk, állandóan az azonnali fogyasztásra ösztönző impulzusokkal vagyunk körülvéve. Ne engedjük, hogy a „tervezett avulás – reklám – hitel” szentháromság uralja a fogyasztási szokásainkat, kerüljük el az instant boldogságot hirdető áruhiteleket.

Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor meglévő forrásaink nem elegendőek, így hitelre van szükségünk – jellemzően ingatlan vásárlás vagy nagyobb beruházás esetén. Az az állítás igaz, hogy bérből és fizetésből nehéz előre összerakni egy-egy ilyen nagyobb kiadást, ám azt is vegyük figyelembe, hogy a felveendő hitelt nagy valószínűséggelszintén csak bérből és fizetésből kell törlesztenünk!

 

Hogyan vegyünk fel hitelt?

–          Első lépésként a célt kell meghatározni, a banki hiteleket is jellemzően a célok szerint csoportosítják (szabad felhasználású, lakáscélú, személyi kölcsön, stb.)

–          Mi lesz a hitel fedezete? (ingatlan, ingóság, jövedelem)

–          Kik lesznek a hitel szereplői? (pl. alapesetben a házastárs vagy élettárs adóstársként bevonása kötelező)

–          Megfelelünk-e mi személy szerint illetve a fedezetként bevonandó vagyontárgyak a hitelfeltételeknek?

–          Melyek azok a mutatók, amelyek befolyásolják a hitelfelvételünket? (kamat, THM, futamidő, kamatperiódus, előtörlesztési lehetőség, stb.)

–          Van-e önerőnk?

–          Alaposan tanulmányozzuk át az adott hitelintézet szerződési feltételeit!

A hitelfelvétel akár több évtizedre kiható döntéshozatal eredménye, mindenképpen érdemes alaposan körüljárni a kérdést, mérlegeljük a kockázatokat. A túlzott eladósodás elkerülésére születtek már szabályok, de végső soron a mi felelősségünk a döntéshozatal.


Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál még a témában?

Támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!


Legalább 3-4 hitelintézet ajánlatát érdemes összehasonlítani, ebben segítségünkre lehet az MNB fogyasztóvédelmi oldala, vagy a pénzügyi szolgáltatások közvetítésével foglalkozó tanácsadók.

 

Mikor nem szabad hitelt felvennünk?

–          ha olyan dolgot szeretnénk finanszírozni hitelből, amelyre nincs igazán szükség, vagy amely az életvitelünkhöz képest luxusnak számít;

–          ha semmilyen megtakarításunk sincs;

–          ha a rendszeres jövedelem több mint 45%-át elvinné a törlesztőrészlet;

–          ha meglévő hiteltörlesztést szeretnénk belőle finanszírozni.

Végső soron gondoljunk arra, hogy bár kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat a bankokkal szemben, az ő számukra is fontos, hogy mi jó ügyfeleik legyünk – bármilyen nehézség akad egy adott hitelügylettel kapcsolatosan, a megállapodás létrejötte számukra is elsődleges cél.

 

Köszönjük a közreműködést Magyari Ildikónak! 

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


 

       Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-17-2017-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás