fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tucatnyi vegyszer és szintetikus adalékanyag lehet a borban

Többségünk természetes italként tekint a borra, mintha az csupán szőlőből készülne, pedig a helyzet sajnos ma már nem ilyen egyszerű.

A kérdés tisztázására Bortudatossági kampányt indított a Terra Hungarica mozgalom. A bor is áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelés vívmányainak: készítéséhez sokan tucatnyi vegyszert és szintetikus adalékanyagokat használnak.

Míg a legtöbb élelmiszeren fel kell tüntetni, hogy pontosan mit tartalmaz és hogyan készült, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni, holott a jelenleg hatályos szabályozás (606/2009/EK rendelet) több tucatnyi borászati kezelés és segédanyag alkalmazását teszi lehetővé. Napjainkban egy átlagos borászat rutinszerűen használ gyom-és rovarirtókat, felszívódó permetszereket a szőlőben, és nem elhanyagolható mértékben avatkozik be az erjedés természetes folyamatába.

A 32 kárpát-medencei borászatot tömörítő Terra Hungarica mozgalom “Mi van a borodban?” c. ismeretterjesztő kampányával arra ösztönzi a borfogyasztókat, hogy ismerjék meg azt, amit isznak és válasszanak tudatosan, törekedve a minél kevesebb beavatkozással készült borok fogyasztására.

 A mivanaborodban.hu oldalra látogatók játszva, szemléletesen ismerhetik meg a borkészítés valódi folyamatát és hasznos iránymutatásokat kaphatnak a bor vásárlására, fogyasztására és megítélésére vonatkozóan.

Forrás: Terra Hungarica sajtóközlemény

Kép: mivanaborodban.hu

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás