• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Tucatnyi vegyszer és szintetikus adalékanyag lehet a borban

2014.05.22. /

Többségünk természetes italként tekint a borra, mintha az csupán szőlőből készülne, pedig a helyzet sajnos ma már nem ilyen egyszerű.

A kérdés tisztázására Bortudatossági kampányt indított a Terra Hungarica mozgalom. A bor is áldozatául esett az uniformizáló tömegtermelés vívmányainak: készítéséhez sokan tucatnyi vegyszert és szintetikus adalékanyagokat használnak.

Míg a legtöbb élelmiszeren fel kell tüntetni, hogy pontosan mit tartalmaz és hogyan készült, addig a bor esetében a címkén csupán a kén használatáról kötelező nyilatkozni, holott a jelenleg hatályos szabályozás (606/2009/EK rendelet) több tucatnyi borászati kezelés és segédanyag alkalmazását teszi lehetővé. Napjainkban egy átlagos borászat rutinszerűen használ gyom-és rovarirtókat, felszívódó permetszereket a szőlőben, és nem elhanyagolható mértékben avatkozik be az erjedés természetes folyamatába.

A 32 kárpát-medencei borászatot tömörítő Terra Hungarica mozgalom “Mi van a borodban?” c. ismeretterjesztő kampányával arra ösztönzi a borfogyasztókat, hogy ismerjék meg azt, amit isznak és válasszanak tudatosan, törekedve a minél kevesebb beavatkozással készült borok fogyasztására.

 A mivanaborodban.hu oldalra látogatók játszva, szemléletesen ismerhetik meg a borkészítés valódi folyamatát és hasznos iránymutatásokat kaphatnak a bor vásárlására, fogyasztására és megítélésére vonatkozóan.

Forrás: Terra Hungarica sajtóközlemény

Kép: mivanaborodban.hu

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében