• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Tradicionális és trendi: Romani Divat Stúdió

2010.02.26. /
A nemrég indult budapesti szociális szövetkezetben kézzel készülnek a hagyományos roma motívumokat felelevenítő ruhák, ékszerek. Az egyedülálló kezdeményezés részleteinek jártunk utána.

A Blaha Lujza tér közelében, az Akácfa utcában szerényen húzódik meg a Romani Divat Stúdió műhelye és boltja. Az egyszerű külső igen kreatív és egyedülálló kezdeményezést takar.

A szociálisan hátrányos helyzetűeket foglalkoztató műhelyben hagyományos roma divatelemeket felhasználva a modern kor ízlésének is megfelelő ruhák, kiegészítők és ékszerek készülnek. Nem csak vásárolni lehet itt, de szakmai segítség mellett saját kreativitásunkat is kiélhetjük.

A hátrányos helyzetűeket segítő kezdeményezésről, a modernitás és a hagyomány összeillesztéséről Varga Erikával, a divatstúdió vezetőjével beszélgettünk.

 

Hogy jött az ötlet a Romani Divat Stúdió elindításához?

Mivel én magam is roma vagyok, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy megjelenjen egy olyan divatirányzat, amely romáknak szól, kiszolgálja igényeiket és tükrözi azt a kultúrát, amit szeretnek. Manapság a romákat nem tekintik fogyasztói rétegnek, ezért ez úttörő lépésnek számít. A termékek a mai korhoz igazodva modernek, ugyanakkor visszanyúlnak a régi korokhoz is.

Ha megkérdezzük az embereket, mi jut eszükbe a romákról, akkor a válasz általában a cigánymuzsika, a folklór, az öltözködési kultúra azonban nem, és ezen szeretnék változtatni.

Ruháinkat, ékszereinket nem csak romáknak szánjuk, bárki viselheti őket. Célunk népszerűsíteni a kultúrát, amely így értékké válhat. Aki ezeket a termékeket viseli, nem csak egy ruhát vagy bármilyen kiegészítőt vesz fel, hanem egy üzenetet, elvet is képvisel vele.

 

Milyen termékekkel találkozhatunk a boltban?

Kézzel készített ruhák, ékszerek és kiegészítők. A minőségi szempontokat helyezzük előtérbe, célunk a romani dizájn igényes megvalósítása. Nekünk a márka és annak üzenete számít, nem a pénz felhalmozása.

Kulcsszavaink: minőség, igényesség, tradíció és modernitás, illetve nagyon fontosnak tartjuk, hogy termékeinket a mindennapokban lehessen használni, ne csak díszek legyenek.

Jelenleg ezüstékszereket kínálunk, de egyéni megrendelésre aranyból is szívesen készítünk.

 

Miről ismerhetőek fel a romani márkájú termékek, például ruhák?

Mindenhez kizárólag minőségi alapanyagokat használunk, azokat kézzel készítjük el, így észrevehető a kézműves jelleg megjelenése és az egyedi dizájn. A márkajelzésünk egy négylevelű lóhere.

A roma kultúrában ugyanis - mint sok más kultúrában is -, a szerencse nagyon fontos szimbólum. Például ha két roma találkozik, a „T'aves baxtalo!" (Légy szerencsés!) köszöntéssel üdvözlik egymást. Sokat merítünk a népmesékből, eredetmondákból és a folklórból is, jellemző a merész színhasználat és a részletgazdag motívumok.

 

Mely roma csoportok motívumaival dolgoztok?

Több roma közösség motívumait is hasznosítani fogjuk, hiszen teljesen másképp öltözködnek például a muzsikusok, az oláh cigány közösségek, sőt még az azon belüli csoportok is. Ebből következően lesznek célzottan egy-egy csoportnak készített termékeink, de olyanok is, amelyeknél a különböző motívumokat vegyítve használjuk fel, azonban az igényesség és a funkcionalitás továbbra is fontos marad.

Eközben folyamatos kutatómunkát is végzünk a régi tradíciókat illetően. Szeretnénk bemutatni ezeket a termékeket, akár múzeumi kiállítás keretében.

 

Ha jól tudom, viszonylag új kezdeményezésről van szó. Pontosan mióta és milyen formában működtök?

Működésünk az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány „Szövetkezz/2007" programjával kezdődött, amelyet hátrányos helyzetűek számára hirdettek meg. 2007 elejétől folyamatosan részt vettem az OFA különböző tréningjein, majd több mint másfél éves előkészítés után megkezdtük a gyakorlati megvalósítást, és létrejött a Romani Divat Stúdió Szociális Közhasznú Szövetkezet.

 

Mitől szövetkezet? Mit jelent ez a gyakorlatban?

Közösségi vállalkozásként működő szociális szövetkezet vagyunk, amely ezen belül még közhasznú és egyben foglalkoztatási projekt is. A szociális szövetkezet úgy működik, mint egy alapítvány vagy civil szervezet, vagyis nem profitorientált, és alkalmas egy kulturális misszió képviseletére.

A szociális szó jelentése arra vonatkozik, hogy maga a projekt valamilyen szempontból a hátrányos helyzetűeknek kínál megoldást. Esetükben a hátrányos helyzetűek életkoruk, roma származásuk, tanuló mivoltuk, illetve nemi hovatartozásuk miatt nem kapnak munkát, a közhasznúság pedig a szövetkezet működési módjából ered.

 

Minden tevékenységet a szövetkezet tagjai végeznek? Hol zajlanak az egyes munkafázisok?

Igen, az alapító tagok (7 fő) a mai napig együtt dolgoznak külsős munkatársak segítségével, akik többnyire önkéntesek. A projekt erőssége az egységes és erős munkacsoport. Nem a pénz miatt dolgozunk itt, hanem mert mindenki érzi a kezdeményezés fontosságát, üzenetét és értékét.

Minden munkafázis egy helyen zajlik, az Akácfa utcai boltunkban, itt tervezzük, készítjük és értékesítjük is a termékeinket.

 

Milyen önkéntes segítséget kaptok?

Nemrég például egy profi fotós lány felajánlotta, képeket készít termékeinkről, és maguk a modellek is önként jelentkeztek.

Hol lehet megtekinteni ezeket, illetve hogyan lehet benneteket elérni, rendelni tőletek?

A fotók a http://romanidesign.hu oldalon tekinthetők meg. Maga a honlap is folyamatosan fejlődik. Ugyanitt lesz elérhető webshopunk is.

Van lehetőség házhoz szállításra is, de személyesen is át lehet venni a megrendelt termékeket. Boltunk a 7. kerületben, az Akácfa utca 20. alatt található, hétköznap 10-18 között tartunk nyitva. Időpont egyeztetést követően akár máskor is be lehet térni hozzánk (061/788-1034).

 

Kizárólag az általatok elkészített termékek közül lehet választani, vagy vállaltok egyéni megrendeléseket is?

Természetesen egyedi ruhákat és ékszereket is készítünk egyéni megrendelésre, vagy akár egész ruhatárat is, és mindezt megfizethető áron tesszük.

Plusz szolgáltatásként olyan ruhák javítását is vállaljuk, amelyeket nem mi készítettünk. De ugyanígy be lehet térni hozzánk például egy gyűrűigazításra is.

Bizonyos időközönként ötvös kézműves foglalkozásokat tartunk. Tervezzük, hogy néhány napos tanfolyamokat is indítunk, de egyénileg is szívesen segítünk bárkinek. A hozzánk betérő megtervezheti, és megfelelő szakmai segítség mellett el is készítheti az általa elképzelt ékszert vagy kiegészítőt.

 

Kép [cc] RomaniDesign

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében