fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tövényt sértő reklámjai miatt büntetést kapott a SkyEurope

A SkyEurope a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított a 2005-ben és 2006-ban kifejtett reklámtevékenysége során – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa.

Törvénysértőnek találta a GVH a SkyEurope Airlines Hungary Kft. légitársaság általános reklámozási gyakorlatát: az ugyanis a repülőjegyek fogyasztók által fizetendő ellenértékének egyes elemeit egyáltalán nem tette tájékoztatása részévé, másokat lényegesen kisebb méretű, sokszor nehezen észlelhető módon tette közzé. Az ilyen egy kaptafára készülő reklámok kiemelten módon rendre a célállomást és az árközlést teszik közzé. Arról viszont, hogy a közölt ár csak egyetlen útra, repülőtéri illeték nélkül, a szabad helyek függvényében, s csak bizonyos járatokra érvényes, a főüzenethez képest már lényegesen kisebb betűméretben és számos esetben a fogyasztók számára ténylegesen nem, vagy nem szükségszerűen észlelhető módon tájékoztatnak. Ezzel megnehezítette ajánlatának valós megítélését, az árközlés helyes értelmezését.

2005-ben az egyik napilapban „a legtöbb járat a legjobb áron” szlogennel hirdette repülőjegyeit. Mivel ennek valóságtartalma nem került bizonyításra, szintén megsértette a Versenytörvényt.

A GVH határozatában megállapította, a SkyEurope a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított. A jogellenes magatartás további folytatását megtiltotta és a társaságot jogsértő magatartásáért 50 millió Ft versenyfelügyeleti bírsággal sújtotta.

 

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás