fbpx

| Tudatos Vásárló Markovics Vera

Top 4 illóolaj utazáshoz, nyári bajokra

Nyaralás alatt, vízparton, a kertben, kirándulás közben gyakran adódnak olyan helyzetek, fordulnak elő olyan apróbb balesetek, sérülések, amelyeket el kell látnunk. Leégés, csípés, fülgyulladás, repülőút – mit tartalmaz egy illóolajos elsősegély-táska?

Nyaralásra, főként, ha gyerekekkel indulunk útnak, jó ha viszünk magunkkal elsősegély-csomagot. A sebtapaszok mellett kerülhetnek bele gyógyszerek, krémek, spray-k égésre csípésre, rosszullétre.

Sokat közülük kiválthatunk vegyszermentes, természetes megoldásokkal. Én például soha nem indulok el úgy nyaralni, hogy ne vigyem el magammal elsősegély-dobozkámat, amelyben a következő, 100 százalékban természetes illóolajok találhatók:

Levendula illóolaj – a közönséges vagy keskenylevelű levendula (lavandula angustifolia) illóolajára mindig számítani lehet a következő esetekben:

  • Ha leégett a bőrünk, mert nem védtük megfelelően. A levendula illóolaj az enyhébb leégések ideális helyreállítója. A lepirult bőr fájdalmától gyorsan és egyszerűen megszabadulhatunk, ha a következő keverékkel simítjuk át a bőrt: 1 kanál hideg joghurt, vagy aloe gél, pár csepp levendula illóolaj.
  • Kisebb – pl. egy csepp forró zsír, egy grillsütő véletlen megérintése – okozta égési sérülések kezelésére hűtsük le a megperzselt területet hideg vízzel, és kenjük be pár csepp levendula illóolajjal. Ha elég gyorsan cselekszünk, az égés nyoma hamar elmúlik.
  • Strandolás alkalmával a nők könnyen összeszedhetnek valamilyen fertőzést. Megelőzhetik a nagyobb bajt az alsóneműbe cseppentett levendula-olajjal.
  • A strandok vize a fület is megtámadhatja. Gondoskodjunk róla, hogy fürdés után ne maradjon víz a fülben. Egy picinyke vattadarabra cseppentsünk 1 csepp levendulát, vagy teafa illóolajat és lazán helyezzük a fülkagylóba.
  • Alvászavar, stressz oldására is kiváló a nyugtató és kiegyensúlyozó hatású levendulaolaj: párologtassunk a szobában levendula illóolajat, vagy tegyünk 1 cseppet egy kevés testápolóba vagy növényi olajba (pl. mandulaolaj), és masszírozzuk be nedves kézzel a talpunkat, végtagjainkat. Aki nem kedveli a levendula illatát, az próbálja meg a gyerekek illóolaját, a mandarint.

Borsmenta nem lehet kihagyni a „mentődobozból”, annyira sokoldalú

  • Hűtő hatása miatt borogatásként, lábfürdőként elviselhetőbbé válik a nagy hőség.
  • Ha hirtelen a nagy melegben leesik a vérnyomásunk, a csuklóra cseppentett, kevéske olajjal felhígított borsmenta illóolajjal pillanatok alatt helyreállíthatjuk azt.
  • Frissítő, koncentrálóképességet javító hatása miatt biztonságosabbá válik az autóvezetés.
  • Görcsoldó hatása miatt is hatásosan bevethető, ha megfájdul a fejünk, ha többet ettünk a kelleténél, vagy a gyomrot, epét megterhelő ételt fogyasztottunk. Az émelygés, a hányinger esetenként már azzal is csökkenthető, ha csukott szemmel beleszippantunk a borsmenta illóolajas üvegecskébe.

Mellette szól az is, hogy felbontás után megfelelő tárolás esetén 3-4 évig is felhasználható, és hogy még a minőségi illóolaj is viszonylag olcsó. Vigyázat, nagy mennyiségben (50% felett) tartalmaz mentolt, emiatt kisbabák, kisgyerekek és várandósok számára nem javasolt a használata!

Teafa –  baktérium-, vírus- és gombaölő, gyulladáscsökkentő

  • Nyaraláskor, akár a napfény hatására is kialakulhat herpesz az ajkakon. Ilyenkor egy fültisztító pálcára cseppentett teafa illóolajjal kezeljük le az érintett területet.
  • A nyári divatos cipőviselet egyáltalán nem kedvez a lábak egészségének. A viszkető, hámszakadásos bőr gombás fertőzést jelezhet. A teafaolaj gyors segítséget jelenthet ilyenkor is. Cseppenthetjük hintőporba vagy krémbe, de a cipők belsejét is érdemes kezelni ezzel az illóolajjal.
  • A légkondicionáló berendezéseket nem mindig tisztítják megfelelően, ezért sokan megbetegszenek egy-egy repülőút, illetve hosszabb autózás alkalmával. Az utazás során cseppentsünk papír sebkendőre teafa illóolajat és borsmenta illóolajat, és időnként szippantsunk bele, hogy megakadályozzuk a bakteriális fertőzést. Ha már kapar a torkunk, kenjünk a mellkasunkra borsmenta, teafa és citromos eukaliptusz illóolajok növényi olajjal, illetve krémmel készült keverékét.

Citromos eukaliptusz illóolaj – rovarriasztó és gyulladáscsökkentő

  • A szúnyogok és egyéb rovarok csípésének kivédésére, illetve a viszkető csípések kezelésére használom ezt az illóolajat. Mivel ez az illóolaj leviszi a vérnyomást, csak célzottan és igazán keveset használok belőle, s általában borsmenta illóolajos csuklóbedörzsöléssel is kiegészítem a használatát.
  • Hőségben kifejezetten kívánjuk a hűsítő légáramlatot. A huzat kedvez az ízületi és reumás fájdalmak kialakulásának, de a nagyobb túrázások után is megfájdulhat a bokánk, térdünk.  Az orvosi kezelésig is segíthetnek a levendula, a borsmenta és a citromos eukaliptusz illóolajok. Egy teáskanál növényi olajba, lehet olívaolaj is, tegyünk 1-1 cseppet ezekből az olajokból, és dörzsöljük be a fájdalmas testrészt.


 A Green&Safe LIFE-styles projektet az Európai Unió LIFE alapja támogatja, az Agrárminisztérium társfinanszírozza. Azonosító: ENV GIE HU000622 Green&Safe LIFE-styles

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás