• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A többletkalória hizlal, nem a mozgáshiány

2009.05.22. /
Megdőlni látszik a nagy élelmiszercégek érvelése. A WHO újonnan megjelent kutatási eredményével lezárult egy évtizedes vita: korunk elhízásjárványának fő okozója nem a mozgáshiány, hanem sokkal inkább a túlzott kalóriabevitel.

A kérdést számos oldaláról az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államokban a lakosság súlynövekedéséért szinte teljes mértékben a többletkalória okolható. A vizsgálat eredményeit Amszterdamban az elhízásról szóló 17. európai kongresszuson ismertették.

Jelenleg csaknem egymilliárd ember éhezik a világon, és minden ötödik másodpercben meghal egy gyerek a rossz táplálkozás okozta betegségek következtében. Ezzel szemben 1,6 milliárd túlsúlyos nő és férfi él a jómódú országokban, és 400 millióra tehető a ténylegesen kövér emberek száma. Eddig a súlytöbbletet egyrészt a mozgáshiányos életmóddal, másrészt a felesleges kalóriák elfogyasztásával magyarázták. A nagy élelmiszercégek elsősorban az előbbi mellett tették le voksukat, ez az érv a kutatás eredményei alapján megdőlni látszik.

Boyd Swinburn, a WHO elhízás-megelőzésével foglalkozó központjának vezetője és kutatócsoportja 1399 egészséges felnőttet és 953 gyereket vizsgált az Egyesült Államokban, megmérve, hogy mindennapi életükhöz - a gyerekek esetén a növekedést is beleszámítva - naponta hány kalóriára van szükségük.

A mezőgazdasági termelés és az esetleges élelmiszerbehozatal adataiból kiszámolták, hogy az amerikaiak 1970-től kezdve átlag mennyi kalóriát fogyasztottak el, majd ezt összehasonlították az átlagos súlytöbblettel.

A számítások szerint a növekvő kalóriafogyasztás miatt a felnőttek elméletileg 10,8 kilóval kellene súlyosabbak legyenek, de az átlagsúly csak 8,6 kilóval nőtt. A kutatók ezt úgy értékelték, hogy a súlynövekedés döntően a többletkalória következménye, de szerencsére az utolsó harminc évben az amerikaiak többet is mozogtak, ezért nem híztak olyan mértékben, mint az a kalóriatöbblet alapján várható lett volna.

A gyerekek ugyancsak híztak, de éppen annyival, amennyit a növekvő kalóriafogyasztás magyarázott. A kutatók szerint a több mozgás nagyon ajánlott, de a lényegesen visszafogottabb táplálkozás létfontosságú volna.

 

Forrás. MTI

Kép [cc] kevin

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében