• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Több mint tízmillió használt ruhát veszünk évente

2010.06.22. /
A használtruha-boltok egyre jobb minőségű árut kínálnak egyre többek számára. Még színészek és politikusok is vásárolnak a turkálókban. A kedvező ár mellett ráadásul környezeti előnye is van e portékáknak.

Az alacsony ár mellett a használt ruhák előnye, hogy (mivel nem kell újra legyártani) környezetterhelésük is sokkal kisebb, mint az újaké. Népszerűségük pedig egyre nő.

Olyannyira, hogy míg a teljes ruházati piac az elmúlt években visszaesett, addig a használt ruhát kínáló boltok - és a textildiszkontok - tovább erősödnek. A GfK Hungária legfrissebb felmérése szerint 2008-ban a ruházati piac teljes forgalma 239 millió darab eladott terméket tett ki, ebből 4,7%-kal a használt ruhákat forgalmazó boltok részesedtek. Tehát 2008-ban 11 millió 233 ezer darab másodkézből való holmit vettünk meg.

A TudatosVásárló.hu megkeresésére a Háda Kft. egyik üzletvezetője is megerősítette a forgalomnövekedés tényét. „Ma már országszerte 49 üzletben forgalmazzuk az Angliából érkező használt ruhákat. 15 éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy egyre nagyobb az igény a jó minőségű darabokra."

Tóth Attila elmondta, hogy három kategóriába sorolhatók a Háda boltok: az egyikben kilós áron kínálják a használt ruhákat extra első osztály néven, a másik csoportot azok az üzletek alkotják, ahol csökkenő áron, hetente megújuló árukészlettel várják a vásárlókat. A harmadik kategória pedig a „krémé", a legjobb, darabáras ruhákkal. 

A megunt, kinőtt vagy bármilyen okból feleslegessé vált ruhákat Angliában gyűjtőládákba dobják, amelyeket különböző karitatív szervezetek helyeznek ki a forgalmasabb helyekre. A holmikat ezután olyan cégek gyűjtik össze, akik szintén továbbadják a ruhákat. A bevétel egy része pedig azt a szervezetet illeti meg, amelyiké volt az adott gyűjtőláda tartalma.

„Sokan a minőséget keresik, a strapabíró anyagokat - hangsúlyozta Tóth Attila. Kedvelik az emberek, hogy márkás darabokhoz juthatnak kedvező áron. És egyedi, vicces holmikat is ki lehet fogni."

A sokszínűség elmondható a vásárlókról is. Az üzletvezető szerint ma már nem igaz a turkálókra, hogy a szegények bevásárló helye lenne. Sok társadalmi körből és minden korosztályból megfordulnak ezekben a boltokban.

Hasonlóan nyilatkozott lapunknak Dr. Sívóné Kiss Edit, a Humana Kft. megbízott ügyvezetője. Normál áras termékeiket mindenki keresi, az akciós, leszállított árú darabokat pedig főként azok, akik csak ezeket tudják megvenni. „Ők kevésbé figyelik, hogy divatos legyen a megvásárolt áru, inkább azok használati értéke fontos számukra. A Humana öt budapesti üzletében túlzás nélkül szinte mindenki megfordul: láttam én már itt neves színészeket, politikusokat, de még olimpiai bajnokot is" - teszi hozzá. 

A Humana nemzetközi szervezet 30 országban van jelen, és célja az afrikai és ázsiai országok megsegítése. Az általuk felajánlott pénzből iskolákat és lakóházakat építenek, segítik a felnőttképzést, a földművelés tanítását, illetve a szervezet részt vesz az AIDS elleni felvilágosító kampányban is.

A budapesti üzletekben napi több ezer darabot adnak el. Azt viszont, hogy honnan érkezik ez a hatalmas mennyiségű áru nem sikerült megtudnunk, csak annyit, hogy Európából és Amerikából gyűjtik össze, majd központilag szortírozzák.

 

Sokat utaznak

A Háda Kft. esetében a cég magyarországi telephelyén 250 fő válogatja az Angliából érkező használt holmikat. A becsomagolt ruhákat ezután szállítják az ország több pontjára. A bálák csomagolását újrahasznosítják. A tiszakanyári központból nem csak Magyarországra, de több európai országba is értékesítenek ruhákat.

Érdemes tehát a használt ruhát választania a környezettudatos vásárlóknak. A teljesség kedvéért azért azt mégiscsak hozzá kell tenni, hogy az Amerikából érkezett ruhák ökológiai lábnyoma a nagy távolságú szállítás miatt igencsak megnő. Javasoljuk kedvenc használtruha boltunknak, hogy lehetőleg Európából szerezzék be az árut.

Saját, megunt, de még jó állapotban levő ruháinkat se dobjuk a szemétbe! A Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat vagy Budapesten a Kössz Adománybolt is átvesz használt ruhát. Gyűjtőkonténert pedig több nagyáruház parkolójában is találunk.

De elmehetünk ruha csere-bere börzére, vagy szervezhetünk is ilyet magunknak a munkahelyen, barátokkal vagy a gyerek iskolájában.

 

Szerveztél már ruha csere-bere börzét? Írd meg tapasztalataidat kommentben vagy a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre!

 

Kép [cc] folowr  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében