fbpx

| Tudatos Vásárló

Titkolták a gyomirtó magzatkárosító hatását

A világ egyik leggyakrabban használt totális gyomirtójának, a glifozátnak a gyártói már 1980-ban is tudhatták, hogy a vegyület születési rendellenességet okozhat. Az elsősorban génmódosított növényeknél használt hatóanyag kockázatait 2002-ben már az Európai Bizottság is ismerte, de azokat nem hozták nyilvánosságra.

Az amerikai Purdue Egyetem professzora, Don Huber szerint a glifozát használata elősegíti a betegségeket okozó baktériumok terjedését, több mint 40 növényi betegség kialakulási esélyét növelve. Csökken a növények ellenállóképessége, mert a vegyület nehezebben hasznosítható formába alakítja a tápelemeket. Ez a hatás később az állati takarmányokban is jelentkezik, növelve a vetélés esélyét.

A kutató szerint a glifozát felhasználásának jelenlegi szabályozása elhibázott, azonban nem egyedi, hiszen más hatóanyagok esetén is előfordulnak hasonló anomáliák. Mielőbb szükséges lenne a glifozát és több más hatóanyag használatának felülvizsgálata a legszigorúbb előírásoknak megfelelően.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc] ciat

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás