fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tisztességtelen szerződések és kereskedelmi gyakorlatok

Egy 2007 májusában készült felmérés szerint a magyar válaszadók többsége (63%) úgy vélte, hogy a kereskedők Magyarországon kevésbé tartják tiszteletben a vásárlók jogait, mint az Európai Unió más tagállamaiban.

Ha tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal találkozol, írd meg nekünk a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu címre! Mi közzétesszük, és nyilvánosan is felszólítjuk a céget a korrigálásra.

Tisztességtelen szerződési feltételnek minősül minden, ami egyoldalú előnyt biztosít a kereskedőnek vagy a szolgáltatónak a fogyasztóval szemben. A kereskedő nem kötheti ki például azt, hogy csak olyan árut vesz vissza, amelynek sértetlen a csomagolása, hiszen addig a vevő nem tudhatja, hogy hibás-e a termék, amíg ki nem csomagolta.

Tisztességtelen például az is, ha a kereskedő úgy hirdet „végkiárusítást”, hogy nem igaz, hogy felhagy a tevékenységével vagy áthelyezi üzletét máshova. A „Különleges ajánlat, csak ma!” felhívás csak abban az esetben állja meg a helyét, ha a termék csak valóban nagyon korlátozott ideig kapható. Megtévesztésnek vagyunk az áldozatai akkor is, ha az ígért „ingyen nyereményhez” úgy juthatunk hozzá, hogy ahhoz valamit mégis vásárolnunk kell.

Nem követelhetik a kereskedők olyan termék ellenértékét, aminek vásárlását nem kértük. A kéretlenül kapott áru visszaküldését sem vagyunk kötelesek vállalni.

Amennyiben olyan felhívásokkal találkozunk, amelyek közvetlenül a gyermekeket szólítják fel vásárlásra, vagy arra, hogy szüleiket győzzék meg a termék megvásárlásáról, szintén tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal állunk szemben.

 

Forrás: Európai Bizottság fogyasztóvédelmi kampánya

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás