fbpx

| Tudatos Vásárló

Tippek zöldebb és etikusabb céges karácsonyi bulihoz

Bár még csak novembert írunk, sok helyen a főnökök és munkatársak már most azon morfondíroznak, mikor s hogyan szervezzenek kisebb-nagyobb évzáró, karácsonyi rendezvényt a cégnél. Összeszedtünk néhány ötletet, hogy mitől lehet környezetkímélőbb és felelősebb egy céges buli. 

Ha vendéglátóhelyen bulizunk…

Ha az a kényelmes helyzet áll elő, hogy étteremben vagy más kisebb vendéglátóhelyen karácsonyozik a csapat, érdemes feltérképezni a környékbeli „zöld” lehetőségeket.

1. Zöld étterem

A Felelős Gasztrohős honlapján sok hasznos információ található ebben a témában; keresőjükben pedig már számos – minősített – „zöld” fővárosi és vidéki helyszín között lehet válogatni étteremtől a bisztrón át a kávézóig.

A fenntartható minősítést elnyert vendéglátóhelyek közös ismertetőjegye, hogy működésük során törekednek a környezeti terhek csökkentésére; legyen szó hulladékkezelésről, energia- és vízhasználatról vagy éppen az alapanyag beszerzéséről.

Ha nincs ilyen étterem, kifőzde vagy teázó a környéken, akkor a kiválasztott helyszínnel próbáljuk egyeztetni előre a környezetkímélőbb alternatívákat: pl. szezonális, inkább zöldség és növényi alapú ételek; betétdíjas italcsomagolás; szívószál mentes vacsi; palackozott víz helyett csapvíz vagy szódavíz legyen az asztalon.

Ha lehet, olyan vendéglátóhelyet válasszunk, amely közel van a munkahelyhez és gyalog vagy tömegközlekedéssel is gyorsan és egyszerűen elérhető; így kiiktathatjuk az autózást.

2. Jótékony sörözés

Egy másik szervezési szempont lehet az is, ha az összejövetel színtere olyan szórakozóhely, ahol a társadalmi felelősségvállalás jegyében megszületett SHARE sörmárka is megjelenik a kínálatban. A SHARE, azaz a „Jótékony ser” egy manufaktúrában készített kézműves sör; különlegessége, hogy az eladásából származó profit 100 %-át civil szervezetek kapják meg. Az – egyébként alkoholmentes változatban is kapható – italmárka Budapesten és néhány vidéki helyszínen is elérhető. További jó hír, hogy cégek számára kiszállítást is vállalnak!

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal, vagy fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!


Ha a munkahelyen bulizunk…

A munkahelyen tartott karácsonyi összejövetel is lehet zöld akár kicsiben – batyus buliban -, akár nagyban gondolkodunk.

1. Batyus buli

Válasszunk szezonális alapanyagot, akár mi magunk készítjük a nasit a bulira, akár rendeljük. Ha a környékünkön van kistermelő, vásároljunk tőle; hisz a helyi termékek járulékos környezetterhelése jóval kisebb, mint a távolról érkezett élelmiszereké. Nézd meg a TVE idénynövény naptárát, ha bizonytalan vagy, hogy milyen zöldség, gyümölcsnek van most szezonja.

Lehetőség szerint betétdíjas palackba csomagolt italokat vegyünk. Jó megoldás az is, ha kancsóban csapvizet, limonádét, teát is kínálunk. Szódavizet szikvizes cégektől is rendelhetünk ballonban vagy – esetenként – klasszikus szódás üvegben is. Ezzel jelentős mennyiségű műanyag palacktól óvjuk meg a környezetet. 

Részesítsük előnyben a bio és Fairtrade termékeket (pl. tea, kávé, kakaó stb.). Itt vehetsz Fairtrade kávét, teát, kakaót.

Eldobható tányér, pohár, evőeszköz helyett maradjunk inkább a klasszikus elmoshatónál. Ha nagy létszámról van szó, akár olyan rendezvényes cégek szolgáltatásai is igénybe vehetők, amelyektől mosható evőeszközt, poharat, tányért lehet kölcsönözni, s a bérelt darabokat akár mosogatás nélkül is vissza lehet adni.

Ha mindenképp eldobható mellett döntünk, akkor válasszunk növényi alapú evőeszközöket, tányérokat, mert ezek legalább lebomlanak. Összeszedtük, hogy hol vásárolhatsz komposztálható étkészletet.

Kerüljük a sok hulladékot termelő mini-porciós kiszereléseket (pl. cukor, kávétejszín, egyenként csomagolt keksz).

Kérjük meg a résztvevőket, hogy ha lehet, hozzanak magukkal házi készítésű süteményeket, így elkerülhető a pálmaolajjal készült édességek vásárlása. Ha mégis a bolti kekszre esik a választás, itt találtok olyan termékeket, amelyekhez nem használtak pálmaolajat. Válasszátok inkább ezeket.

2. Ha hozatjuk az ételt        

Ha az ételt és italt inkább megrendelnénk, keressünk olyan cateringes szolgáltatót, amelyiknél szempont a környezetvédelem, a helyi termelőtől vásárolt alapanyag felhasználása, a szezonális zöldségek és gyümölcsök beszerzése. Ilyen vállalkozás például a budapesti Házikó vagy a Szatyorbolt Egyesület, amely helyi kistermelőktől, családi gazdaságoktól szerzi be a szezonális alapanyagait. 

Hasonló kategória az élelmiszermentéssel foglalkozó Magyar Élelmiszerbank Egyesület „JótéKonyha” catering szolgáltatása is. A lehetőséggel Budapesten vagy a főváros környékén lehet élni, minimum 50 fős rendezvény esetén. A „JótéKonyha” nyereségét a civil szervezet saját működésére – azaz ezen keresztül élelmiszermentésre, rászorulók megsegítésére – fordítja, a menü megtervezésekor pedig figyelembe veszik az élelmiszerpazarlás csökkentésének szempontjait. 

A Felelős Gasztrohős oldalán is találunk olyan vendéglátó helyeket, amelyek esetenként kiszállítást is végeznek.

·          

Ami a buli után megmarad…

Gondosan mérjük fel, hány főre számíthatunk, hogy reális legyen a megrendelt, vásárolt vagy hozott étel és ital mennyisége. Nagyon sok élelmiszer landol a kukákban, ami – a túlfogyasztás és pazarlás részeként – felesleges környezeti terhet okoz.

Ha az alapos tervezés ellenére mégis marad étel a buli végén, kínáljuk fel a munkatársaknak. Szerencsés, ha előre készülünk, és viszünk hozzá dobozt, hogy ne kelljen eldobható csomagolásba tenni.

Ha előre tudjuk, hogy erre nem lesz igény vagy lehetőség, de valószínűleg sok étel megmarad, próbáljuk meg eljuttatni a maradékot rászorulóknak, így nem vész kárba semmi. Ebben segíthet például a Budapest Bike Maffia, de fontos, hogy előre egyeztessünk velük, hogy legyen kapacitásuk a szállításra.

Ha a környéken van hajléktalanszálló, akkor előzetesen ott is meg lehet kérdezni, hogy a becsomagolt ételfelesleget szívesen fogadják-e. Ha nem gyorsan romlandó ételről van szó, akkor azt rászorulókat segítő ételdobozba, vagy más néven ételadomány-gyűjtő ládába is eljuttathatjuk, amennyiben akad ilyen a közelben.

Ha minden ötletet nem is, de – kezdésnek – néhányat érdemes kipróbálni, hátha beválik… s jövőre talán már magától értetődőbb lesz egy fenntarthatóbb évzáró buli szervezése. Legyen zöldebb az év vége (is)!

Örömmel vesszük, ha beszámoltok és fotót is küldtök arról, hogy nálatok mitől lett zöldebb a céges karácsonyi buli. A beszámolót, fotókat a szerk@tudatosvasarlo.hu címre várjuk.

 

Köszönjük a közreműködést Lugosi Beának! 

Kép: pixabay.com

 


Szívesen olvasnál még a témában? Tegyél érte Te is! Válaszd a Neked megfelelő formát.

Támogasd a TVE munkáját adománnyal!

Fizess elő egy terméktesztünkre!

Legyél a TVE Támogató tagja vagy Szupertagja!

Ehhez még egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is adunk, amellyel több mint 70 jófej helyen vásárolhatsz kedvezményesen!

 


 

      ​ 
Készült a Nemzeti Kulturális Alap 201201/00196 jelü pályázat támogatásával. 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás