• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Tippek rákmegelőző életmódhoz

2010.04.13. /

Megfelelő életmóddal csökkenthető a rák kockázatának esélye. Dr. David Servan-Schreiber, A rák ellen – Egy új életmód című könyv szerzőjének tippjei.

Cikkünk első részében az Ecologist magazin szerzővel készített interjúját közöltük. Most Servan-Schreiber rákmegelőző életmóddal kapcsolatos javaslatait mutatjuk be.

 

 Gyulladást előidéző tényezők (amelyek a rák kialakulásához vezethetnek)

Gyulladáscsökkentők

·hagyományos nyugati étrend

·fehér lisztből készült kenyér és tészta

·cukor

·intenzív állattenyésztésből származó vörös hús

·omega-6 zsírsavban gazdag olajok
(kukorica, napraforgó, pórsáfrány, szója)

·nagyüzemi állattartásból származó
tejtermékek

·intenzív gazdálkodásból származó
tojás (szójával és kukoricával táplált tyúkoktól)

·elfojtott stressz, düh és depresszió,
szociális elszigeteltség

·kevesebb, mint napi 20 perc testmozgás

cigarettafüst, légköri szennyezés, háztartási szennyezőanyagok

·mediterrán, indiai és ázsiai konyha

·teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér
és tészta

·természetes cukorkivonatok
(pl. agavé nektár)

·fűvel vagy (legfeljebb háromszor egy
héten) korpával etetett bio tartású
állatok húsa

·olíva- és lenmagolaj

·fűvel takarmányozott állatok tejtermékei

·nevetés, vidámság, nyugalom, támogatás
a családtól és a barátoktól

·50 perc séta hetente háromszor, vagy
30 perc séta hetente hatszor

tiszta környezet

Kerüljük el, amennyire lehet:

Használjunk inkább:

·az alumínium-tartalmú dezodorokat
és izzadásgátlókat

·ösztrogéneket, parabéneket vagy
ftalátokat tartalmazó kozmetikumokat, bőr- és hajápolószereket

·ftalátot tartalmazó parfümöket (majdnem
mindegyik tartalmaz)

·ételek vagy italok melegítését
olyan műanyag
edényekben, amelyek
PVC-ből, polisztirénből vagy
styrofoamból készültek

·karcolt teflon serpenyők használatát

alkilfenol-tartalmú tisztítószereket

·természetes, alumíniummentes
dezodorokat

·természetes és biokozmetikumokat

·üveg- vagy kerámiaedényeket

·teflonmentes, rozsdamentes acél
edényeket

környezetbarát vagy öko tisztító szereket,
illetve ecetet (szekrényekhez, padlóhoz),
szódabikarbónát vagy mosószappant

 

 

Rákmegelőző élelmiszerek

 

Zöldtea

Mivel polifenolokban gazdag, gátolja a tumorok növekedéséhez szükséges új vérerek növekedését. A zöldtea emellett erős antioxidáns, és rendelkezik méregtelenítő hatással is. (Serkenti a máj mérgeket lebontó működését.) Sőt, elősegíti a rákos sejtek apoptózis (programozott sejthalál) által történő elpusztulását. A teafű ideális esetben 10 percig ázzon a forró vízben, de mindenképp hagyjuk benne legalább 5-8 percig.

 

Kurkuma vagy indiai sáfrány

A legerősebb hatású természetes gyulladáscsökkentő, amit ismerünk. Serkenti a rákos sejtek apoptózisát, fokozza a kemoterápia hatékonyságát, és csökkenti a tumornövekedés mértékét.

Fogyasztáshoz keverjük feketeborssal, és oldjuk fel olajban, hogy fokozzuk felszívódását.

 

Gyömbér gyökér

A gyömbér erős gyulladásgátló és antioxidáns hatású, hatásos a rákos sejtekkel szemben. Jól illik a wokban készült, keleties ízvilágú ételekhez, de teát is készíthetünk belőle. Darabokra vágva tegyük forrásban lévő vízbe 10-15 percre.

 

Karotinoidokban gazdag zöldségek és gyümölcsök

Ide tartozik a sárgarépa, a yamgyökér, a tök, az édesburgonya, a sütőtök, a paradicsom, a sárgabarack, a cékla és minden erős színű gyümölcs és zöldség. Ezek sok A-vitamint és likopint tartalmaznak, amelyek bizonyítottan gátolják néhány különösen agresszív rákos daganat növekedését.

 

Fokhagyma, hagyma, póréhagyma, mogyoróhagyma és metélőhagyma

A hagymafélék elősegítik a rákos sejtek pusztulását vastagbélrák, mellrák, tüdőrák és prosztatarák, valamint leukémia esetén is. Segítenek szabályozni a vércukorszintet, ami csökkenti az inzulin kiválasztását és az IGF (inzulinszerű növekedési faktor) szintjét, gátolva ezzel a rákos sejtek szaporodását.

 

Káposztafélék

A fejes káposzta, a kelbimbó, a karfiol és a brokkoli mind tartalmaznak olyan molekulákat, amelyek gátolják a daganatok kialakulását. Rövid ideig pároljuk, vagy wokban gyorsan süssük őket, hogy bennük maradjanak a fontos anyagok.

 

Gombák

A shiitake, maitake, enoki, crimini, portobello fajtájú és az oyster vagy osztriga gomba serkenti az immunsejtek képződését és aktivitását. Japánban gyakran használják őket az immunrendszer erősítésére a kemoterápia kiegészítőjeként.

 

Gyógynövények és fűszerek

A rozmaring, a kakukkfű, az oregano, a bazsalikom és a menta a terpének közé tartozó esszenciális olajokat tartalmaznak. Ezek blokkolják az enzimeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a rák átterjedjen a szomszédos szövetekre, így akadályozzák a rákos sejtek terjedését a testben.

 

Szelénben gazdag élelmiszerek

A szelén a talajban kis mennyiségben megtalálható elem. Az extenzív gazdálkodással termesztett gabonanövények és zöldségek is nagymennyiségű szelént tartalmaznak. (Az intenzív gazdálkodás lecsökkenti a termőföld szeléntartalmát.) Ez az immunsejteket erősítő ásványi anyag megtalálható halakban, kagylókban, rákokban és az állati belsőségekben is.

 

Bogyós gyümölcsök

Az eper, a málna, a fekete- és a vörösáfonya, valamint a szeder nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat. Ezek a vegyületek elősegítik a karcinogén (rákkeltő) anyagok eltávolítását a testből.

 

Citrusfélék

A narancsban, a mandarinban, a citromban és a grapefruitban gyulladásgátló flavonoidok találhatók, amelyek serkentik a máj karcinogén anyagokat kiválasztó működését.

 

Keserűcsokoládé (több mint 70%-os kakaótartalommal)

A kakaó számos antioxidánst és többféle polifenolt tartalmaz. (Egy kocka csokoládé majdnem ugyanakkora mennyiségű polifenolt tartalmaz, mint egy csésze megfelelően elkészített zöldtea.) Ezek a molekulák lassítják a rákos sejtek növekedését.

 

 

Környezeti tényezők

 

Intenzív gazdálkodás

A fűvel táplálkozó tehenek húsa és a tejükből készült tejtermékek tökéletes arányban tartalmaznak omega-3 és omega-6 zsírsavakat. (Az omega-3 zsírsav segít megelőzni a gyulladásokat, és csökkenti a rákos sejtek növekedési ütemét.) Az 1950-es évek óta azonban a legeltetést felváltotta a hizlaló takarmányozás.

Mostanában főleg kukoricából, szójából és búzából áll az állatok étrendje. Ezek nagymennyiségű omega-6 zsírsavat tartalmaznak, viszont az omega-3 zsírsav gyakorlatilag hiányzik belőlük. A tejtermelés fokozásának érdekében az állatoknak adott omega-6 zsírok és hormonok a zsírmolekulák növekedését és gyulladást idézhetnek elő.

A konjugált linolsav (CLA) - amelynek legfontosabb forrása a fűvel táplálkozó állatok sajtja - szintén hatásos a rákos sejtek növekedésével szemben. A legeltetésről a kukorica-szója takarmáynra való váltás azonban megszüntette a tejtermékek e jótékony hatását is.

 

Mérgek a környezetünkben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége az utóbbi 30 évben 900-féle, a környezetünkben előforduló kémiai anyagot vizsgált. Közülük csupán egyről állítják határozottan, hogy nem rákkeltő hatású. 95-öt ismert karcinogén anyagnak nyilvánítottak, 307-et pedig potenciálisan rákkeltők közé soroltak. 

A maradék 497 vegyület besorolás nélkül maradt. Ezek közül az anyagok közül sokat továbbra is széleskörűen használunk, például a benzolt, amely megtalálható a benzinben, bizonyos műanyagokban, ragasztókban, kenőanyagokban, festékekben és mosószerekben is.

 

A könyvet magyarul a Park Kiadó adta ki 2009-ben.

Megjelent a The Ecologist 2009. májusi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Jurecska Laura és Nádor Judit.

 

Kép [cc] findininglovers

 

 

 

 



  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében