fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tippek pénzügyi megtakarításhoz

Különböző életkorban eltérő élethelyzetünk és pénzügyi helyzetünk miatt más és más megtakarítási formák ajánlottak. Ezekről olvashatsz itt hasznos tanácsokat.

Miért előnyös a megtakarítás?

  • Jövőbeni anyagi lehetőségeid bővülnek, pl. hitel felvétele nélkül (vagy jóval kevesebb hitellel) is megvehetsz értékesebb árukat.
  • Anyagi biztonságot jelenthet átmeneti vagy tartós jövedelemcsökkenés esetén.
  • A hosszú távú öngondoskodás alapja, így nyugdíjas korodra is stabil anyagi hátteret biztosíthatsz magadnak.
  • Már egy viszonylag alacsonyabb összeg (pl. 10 ezer Ft/hó) rendszeres megtakarítása is néhány éven belül akár egymillió forint feletti tartalékot biztosíthat.

 

Megtakarítási lehetőségek egyes életszakaszokban

Megtakarítási típusok

Akár 15
éves kortól

Kb. 18
éves kortól

Kb. 20
éves kortól

Kb. 25
éves kortól

Inkább 30
éves kor felett

Bankbetétek

+

+

+

+

+

Állampapírok, lakástakarék-pénztári megtakarítás

 

+

+

+

+

Nyugdíj- és egészségpénztári megtakarítás

 

 

+

+

+

Befektetési jegyek,

babakötvény

 

 

 

+

+

Biztosítások,

részvények

 

 

 

 

+

 

 

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni megtakarításkor?

  • Mekkora összeget tudsz és akarsz megtakarítani, illetve milyen időtartamra tudod a pénzedet nélkülözni?
  • Milyen feltételekkel juthatsz a pénzedhez, ha időközben mégis szükséged lenne rá?
  • Akarsz-e, mersz-e a magasabb hozam reményében nagyobb kockázatot is vállalni, vagy inkább alacsonyabb, de biztos jövedelemre törekszel? Bizonyos megtakarítási típusok esetében (pl. bankbetétek, állampapírok) lejáratkor a lekötött pénzedet és az ígért kamatot is biztosan megkapod, míg más befektetéseknél – a felvállalt kockázattól függően – a hozam lehet több is (de kevesebb is!), mint a betéti kamat.
  • Egyes befektetési termékek a hozamok ingadozása (akár átmeneti veszteségek) miatt jellemzően hosszabb távú befektetésre alkalmasak (pl. részvények), másokat rövidebb időszakokra kínálnak (pl. betéti termékek).
  • A befektetések árfolyamesése, értékvesztése ellen a Befektető-védelmi Alap nem nyújt védelmet. Korlátozott összegű kártérítésre – legfeljebb 6 millió forintig – csak a befektetést értékesítő pénzügyi szolgáltató fizetésképtelensége esetén számíthatsz. Erről további információkat a www.bva.hu honlapon találsz.

 

A megtakarítás összege

Befektetés típusa

Ajánlott befektetési időtáv

Kis összegű megtakarítás

(néhány ezer Ft-tól)

Bankbetét típusú

(folyószámla-lekötés)

1-12 hónap

Kis összegű rendszeres

megtakarítás

(néhány ezer -tízezer Ft/hó)

Lakás-takarékpénztári megtakarítás

Minimum 4 év

Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés

Minimum 10 év

Megtakarítással kombinált életbiztosítás

Minimum 10 év

Minimum 10 ezer Ft

Kincstárjegyek

3-12 hónap

Befektetési jegyek

1-3 hónaptól több évig

Banki értékpapírok (kötvények)

3 hónaptól több évig

Minimum 50-100 ezer Ft

Államkötvények

Minimum 1 év

Részvények

Lehet rövidebb időre is, de többéves távon kiegyensúlyozottabb hozam elérésére van lehetőség

 

Ha megtakarításaid egy részével hajlandó vagy a nagyobb hozam reményében nagyobb kockázatot vállalni (pl. részvényt venni), akkor sem érdemes minden pénzedet „egy lapra feltenni”.

Célszerű megtakarításaidat, befektethető pénzedet többféle lehetőség között megosztani. Ekkor nagyobb esély van arra, hogy lesz olyan, amelyikkel nagyon jól jársz, és ez kárpótolhat, ha egy másik befektetésed esetleg kevésbé volt sikeres.

Ez a megosztási stratégia végső soron befektetéseid egészére a kockázat csökkenését eredményezi. Fontos, hogy tisztában légy a kiválasztott befektetési formával járó kockázatok mértékével!

 

A cikk a PestiEst Megtakarítások különszámában jelent meg 2009 októberében a GVH, MNB és a PSZÁF közös gondozásában. Közzétéve a kiadók engedélyével.

 

Kép [cc] lif

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás