fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Tippek környezetbarát és etikus húsvéthoz

Összeszedtünk néhány tippet, hogy a húsvéti készülődés valóban biztonságos, etikus és környezetbarát legyen, aminek nem csak a család örül, de az egészségünk, a tyúkok és a környezetünk sem bánja.

1. Figyeld a logót!

Lepd meg a családot és magadat fairtrade csokinyuszival, csokitojással. Keresd a  #FAIRTRADENYUSZI-T! Ahogy a legtöbb ünnep, úgy a húsvét is a csokoládéról szól, ezúttal legfőképpen nyuszi formában, de csokitojás, -bárány és -répa is akad bőven a boltokban. De nem mindegy, hogy milyen csokoládéból készülnek! Ha Neked is fontos, hogy olyan csokoládét vegyél, amiért a termelők korrekt árat kapnak, akkor keresd a Fairtrade jelet ezeken a termékeken. Ha pedig találtál ilyet, oszd meg velünk is: küldj róla egy fotót a Facebookon vagy az Instagramon és írd meg, hol találtad!

Fairtrade nyuszi csoki gyűjtés

2. Figyeld a számot! A 0, 1 vagy 2 az igazi!

A húsvét a tojásevés csúcs szezonja. Nemrégiben arra kerestük a választ, milyen tojást választunk szívesen, pontosabban hogyan hatnak ránk a tojásos dobozokon megjelenő képek. Kiderült, hogy nehéz dolgunk van, ha mégoly tudatosan is vásárlóként a fenntartható forrásból származó tojásokat keressük. A dobozokon a zöldellő rétek és boldogan futkározó tyúkok mellett hemzsegnek az olyan megnyugtató kifejezések, mint prémium, különleges, egészséges, tápanyagdús, vital, nívó stb. Ám kevés mögött áll ellenőrizhető, sztenderdeken alapuló és így valóban garanciát biztosító tanúsítvány. A témáról részletesebben itt olvashatsz:

Te bedőlsz a boldog tyúkoknak?

Ami mindenképp segít, ha figyeljük a számokat. Ha szupermarketben veszed a tojást, válasszuk a mélyalmos, szabadtartású vagy bio tartásmódból származót a ketreces tartás helyett. Vagy vásárolj közvetlenül a termelőtől, a közösségi gazdaságoktól, dobozrendszerekből és bevásárlóközösségekből, illetve ajánljuk a YouTyúkot is, mint friss házitojás beszerzései lehetőségét.

3. Természetes hímes tojások

Tojásfestésnél lehetőleg természetes festőanyaggal dolgozz.

Húsvéti tojásfestés természetesen – akár konyhai ételhulladékból

4. Takarítsunk mérgek nélkül

Ha rádtört a tavaszi takarítási láz (vagy mondjuk úgy, a hirtelentámadt tavaszi fény miatt már nem bírod nézni az elhanyagolt sarkokat a lakásban), használj lehetőleg környezetbarát és egészségkímélő tisztítószereket, hogy ne csak látszólag tiszta, de valóban méregmentes is legyen a lakás. Az ecet ragyogóan alkalmas a legtöbb felület takarítására, és nemrégiben az is kiderült, hogy mennyire gyorsan hat az ecet a baktériumok ellen. Itt pedig elolvashatod, mik azok a szerek, amiket lehetőleg kerülj.

Ezt az 5 tisztítószert kerüld, ha jót akarsz a családnak

5. Húsmentes húsvét

A húsvét első hallásra is a húsfogyasztásról, pontosabban a sonkaevésről szól. Bár nem könnyű szakítani a tradíciókkal, és a családi ünnepek szabályaihoz, a gyermekkori emlékekhez különösen erősen ragaszkodunk, talán itt az ideje, hogy feltegyük magunknak a kérdést: jó lehet-e, ünnep lehet-e a húsvét hús nélkül is. Merthogy mára világos, a nyugati világ ilyen fokú húsfogyasztása tönkreteszi a bolygót.

Nem mondjuk, hogy ne együnk sonkát egyáltalán, ha az arányokon változtatunk tudatosan, már léptünk egyet a helyes irányba. És hogy könnyebb legyen a lemondás, itt írtunk arról, mi lehet a gond a húsvéti menüvel:

Ezeket a rákkeltő húsokat kerüld húsvétkor

6. A húsvéti dekoráció készítésénél is érdemes arra figyelni, hogy természetes, lebomló alapanyagokkal dolgozz, vagy olyan dekorációt készíts, amit a következő években többször is újrahasznosíthatsz, így nem termelsz felesleges hulladékot.

7. Mielőtt élő nyuszit veszel ajándékba, alaposan gondold át az ezzel járó nehézségeket is. Ha teheted, inkább fogadj örökbe jelképesen egy állatkerti állatot vagy menhelyi kutyát.

Képek: freepik.com 

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás