fbpx

| Novok-Rostás Lilla

Tippek az erős csontokért

Köztudott, hogy a megfelelő kalciumbevitel nagyon fontos a csontok egészséges fejlődéséhez. Azt azonban egyelőre kevesen tudják, hogy nem feltétlenül a tejtermékek jelentik a legjobb kalciumforrást.

A tejtermékek kis mennyiségben csökkenthetik a csontritkulás és a vastagbélrák kialakulását, nagy mennyiségben történő fogyasztásuk azonban növelheti a prosztata- és a petefészekrák kockázatát, ráadásul magas a telített zsír és retinol (A-vitamin) tartalmuk, ami paradox módon gyengíti a csontokat.

5 gyors tipp az erős csontokért

  • Csökkentsük a tej és tejtermékek fogyasztását napi 1-2 adagra, és inkább nem tejalapú, kalciumban gazdag ételeket fogyasszunk, mint például leveles zöldségeket, brokkolit (ezeknek magas a K vitamin tartalmuk is, ami szintén fontos a csontok egészségéhez), babot, tofut.
  • Gondoskodjunk megfelelő D-vitamin bevitelről. Naponta minimum 1000-2000 NE D-vitaminra van szükségünk, egyeseknek (akiknek sötét a bőrük vagy olyan helyen élnek, ahol kevés nap éri őket) az ajánlott mennyiség akár 3-4000 NE is lehet. 
  • Mozogjunk (elsősorban kocogjunk, gyalogoljunk) sokat.
  • Vigyázzunk, nehogy túl sok A-vitamint fogyasszunk.
  • Segítsük gyermekeinket a helyes életmód kialakításában. Ügyeljünk arra, hogy sokat mozogjanak és megfelelő mennyiségű kalciumhoz és D-vitaminhoz jussanak, ezzel is biztosítva számukra az egészséges és erős csontokat felnőtt korukra.

Forrás: Harvard School of Public Health

Kép: Dreamstime

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás