• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Tiltott játékszerek

2005.03.06. /
Megtiltották az Európai Unióban előállított játékokban a mérgező PVC-lágyító vegyi anyag, a ftalát alkalmazását. Zöld szervezetek hosszas kampányainak és küzdelmeinek eredménye volt ez.

Egy csoport veszélyes vegyi anyag betiltásáról döntöttek az EU-miniszterek, melyeket elsősorban játékokban és gyermekgondozásban használt eszközökben használnak. Zöld szervezetek hosszas kampányainak és küzdelmeinek eredménye volt ez, melyeket a ftalát-oknak nevezett mérgező vegyi anyag betiltásáért folytattak.

A ftalát-ok a vegyi anyagok egy olyan csoportja, melyről azt tartják: rákot, hormonzavarokat okozhat illetve veseroncsoló hatású. Újabb kutatások azt is kimutatták, hogy azoknál a gyermekeknél, akiket ftalát-okkal érintkeznek, megnő az asztma és bizonyos allergiák kialakulásának veszélye.
A ftalát-okat elsősorban műanyagjátékok és más PVC-eszközök lágyítására alkalmazzák.

A tiltás pontosan háromféle ftalát-ra vonatkozik (DEHP, DBP és BBP), melyek az Európai Bizottság megállapítása szerint tartós károkat és krónikus betegségeket okozhatnak a gyermekjátékszereken keresztül (függetlenül attól, hány éves gyermeknek szánták azokat).
A másik három ftalát-típust (DINP, DIDP és DNOP) csak a három évnél fiatalabb gyermekeknek szánt játékokban tilos felhasználni. Ezeket a gyerekek ugyanis gyakran bekapják, megrágják vagy éppen a szoptatáson keresztül érintkeznek vele.

Forrás: Ethical Consumer, 2005. január.  Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította és adaptálta: Fertetics Mandy.  

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében