fbpx

| Tudatos Vásárló

Tiltólistára került a ketreces tojótyúktartás

Az Európai Bizottság napokban született döntése nyomán 2012-től érvénybe lép a kegyetlen hagyományos ketreces tojótyúktartás tilalma.

Honnan tudjam?

A tojások származási körülményeiről a tojásokra nyomtatott számok alapján tájékozódhatsz. A tojásokra pecsételt ún. regisztrációs szám mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik, amely a következőket jelenti:
0: biotojás
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás
3: ketreces tartási mód

Bővebben >>>

Az Európai Bizottság legújabb jelentése az 1999-es Tojótyúk Irányelvet vizsgálta felül, majd megállapította, hogy a hagyományos tojótyúkketrecek használatát az eredetileg tervezett 2012-es határidőig engedélyezzék továbbra is. A Bizottság döntése az egyetlen logikus következtetés, mely levonható egyrészt abból, hogy tudományos bizonyítékok szerint a tojótyúkok a ketrecben valóban szenvednek, másrészt abból, hogy a vásárlók elutasítják a kegyetlen állattartási rendszereket.

A ketrecben tartott tojótyúkokat korlátozzák a természetes viselkedési formák gyakorlásában: képtelenek a szárnyaikat kiteregetni, porfürdőzni, kapirgálni, fészket építeni. Mindezeket lehetetlen megvalósítani egy A4-es lapnyi területen – 1 tojótyúk számára az ilyen rendszerekben épp ennyi áll rendelkezésre. A tudomány állítása szerint az állatjólléti problémák a ketreces tartás szükségszerű velejárói, az állatok számára komoly szenvedéssel járnak.

Peter Stevenson, a neves nemzetközi gazdasági állatvédő szervezet, a Compassion in World Farming vezetőpolitikai tanácsadója szerint: „Az 1999-ben született Irányelv a termelőknek bő12 évet adott az átállásra. Botrányosnak tartom, hogy még így is halogatni szeretnék az életbeléptetését legalább további 10 évvel. Azzal, hogy a Bizottság elvetette a halasztás lehetőségét, remélem, az ipar alábbhagy a tilalom támadásával és megkezdi az átállást a ketreces tartás alternatív módozataira.”

Sonja Van Tichelen, a Eurogroup for Animals európai állatvédő lobbiszövetség igazgatója szerint: „Az 1999-es tilalmat az Európai Parlament teljes valamint a tagállamok többségének támogatásával fogadták el. Ennek megváltoztatása nemcsak ellenkezne a demokráciával, hanem elfogadhatatlan lenne azokkal a termelőkkel szemben, akik már felhagytak a ketreces tartással és alternatív rendszerekbe fektettek be.”

Pencz Levente, a Fauna Egyesület programigazgatója hozzátette: „Magyarországon még mindig több tojást állítanak elő háztáji gazdálkodásban, mint ipari körülmények között. Ennek ellenére a lakosság 60%-a jellemzően boltban vásárol, ahol a nem ketreces tartásból származó tojásból csupán 2%-ban van jelen. Ahogyan az európai, úgy sajnos a hazai tojásipar sem készült fel a ketrecek kivonására, ami veszélyeztetheti az ágazat túlélését és meghosszabbítja a hazai 5 millió tojótyúk szenvedését.”

Európában mind a fogyasztók, mind az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok egyre növekvő mértékben szereznek be állatbarát gazdálkodásból származó termékeket, például szabadtartású vagy mélyalmos tojást, és léteznek olyan országok is, ahol a boltok polcairól a ketreces tojások teljesen kiszorultak. Az EU ráadásul nincsen egyedül, hiszen az USA-ban a Burger King és a Ben & Jerry’s nem ketreces tojást használ.

 

Forrás: Fauna Egyesület

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás