fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszteltük: ezek a legjobb babapopsikrémek

29 különféle, a hazai boltokban, drogérialáncokban, bioboltokban kapható babapopsikrémet (pelenka kiütés elleni krémet) teszteltünk termékcímke alapján. Azt vizsgáltuk, tartalmaznak-e egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket. Nézd meg, hogyan teljesített, amit használtok, használtál vagy használni tervezel, és válaszd a babád számára legbiztonságosabbat! 

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

A babák pelenkával érintkező bőre az egyéni érzékenységtől, a tisztába tétel gyakoriságától, az elfogyasztott étel összetételétől illetve a pelenka minőségétől függően bepirosodhat, kisebesedhet, ezért általános gyakorlat, hogy a szülők minden pelenkázáskor erre ajánlott krémmel kenik be a baba popsiját.

Számos termék kapható a boltokban, nem minden babánál ugyanaz a védőkrém válik be, részben mert nem mindegy, milyen összetevők vannak a krémben.

Ami jó, ha van a babakrémben

A tesztben pozitívan értékeltük, ha a termék tartalmazott gyulladásgátló cink-oxidot, ez az anyag megköti a seb felületén a nedvességet, így szárítja, regenerálja a bőr. A tesztelt 28 termékből 24-ben volt is.

Szintén gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van a panthenolnak és a dexpanthenolnak, ez is a tesztelt termékek több mint a felében (14 termékben) megtalálható.

Hasonló arányban tartalmaztak a krémek gyulladáscsökkentő növényi kivonatot: körömvirágot, kamillát, parlagi ligetszépét vagy kasvirágot.

Amit nem árt kerülnünk

Szerencsére a legkritikusabb kozmetikai összetevők (potenciális hormonhatású vagy rákkeltő) parabének és triklozán nem volt a termékekben, így is akadt néhány kevésbé kockázatos, de mégis inkább kerülendő összetevő.

A vizsgált termékek fele tartalmazott illatanyagot. Ez az összetevő ugyan a felnőtt fogyasztók egy részének fontos, de sajnos felesleges kockázatot jelent, ezért mindenképp kerülendő, főleg ilyen érzékeny, már sérült bőrfelületen. Az illatanyagok egy része allergén, irritáló hatású lehet, még akkor is, ha természetes eredetű. Az illatanyagokat jellemzően elég az összefoglaló Parfum néven megemlíteni a termékcímkén. A legelterjedtebb, allergiás kockázatot jelentő vegyületeket név szerint is fel kell tüntetni. A tesztelt termékekben leginkább a limonene és a linalool volt megtalálható.

Habár 7 termék rendelkezett független minősítéssel (natúrkozmetikum, bio összetevők), és az összpontszám alapján a lista élén végeztek, közülük is 3 tartalmazott illatanyagot.

A tartósítószerként használt BHA-val és BHT-vel kapcsolatban a hormonális hatás gyanúja merült fel korábban vizsgálatokban, ezért ezt is figyeltük. Szerencsére mindössze 2 tesztelt termékben használták ezeket az összetevőket.

A popsikrémek állagáért a zsírszerű összetevők felelősek, ezek származhatnak a kőolaj feldolgozásából, vagy lehetnek növényi olaj eredetűek is. Nemzetközi fogyasztóvédelmi civil szervezetek felmérése szerint a kőolaj eredetű összetevők mutagén hatású, mérgező anyagokkal szennyezettek lehetnek. A független minősítésű natúrkozmetikumokban (pl. BDIH, Natrue) nem megengedett a használatuk. Egy átfogó elemzés szerint a kőolajszármazékok kozmetikai célú alkalmazásánál a bőrön való átjutás, mutagén hatások kifejtése nem valószínű. Mégis, a kétes megítélés miatt, tudatos vásárlóként amennyiben lehet, válasszunk olyan terméket, amelyik növényi olajból készült.

Eredményeink

Tesztünkben a legtöbb pontot (97%) a Lavera baba és gyermek bőrvédőkrém és a DM sajátmárkás babylove Pelenkakiütés elleni krém kapta. Szintén pontlevonás nélküli, kiváló eredményt (93%) ért el a Töpfer babycare babaápoló popsikrém, harmadik helyre 90%-kal a NAOBAY baby popsikrém került. Ezek a termékek mind rendelkeznek ökominősítéssel; és – nyilván ezzel összefüggésben – gyakorlatilag nem volt bennük kritikus összetevő. Az áruk nagyon eltérő, van köztük közel 4.000Ft/100ml de 550Ft/100ml egységáron kapható termék is.

A lista végén a Sudocrem pelenkával fedett bőrre, Babyzoo babapopsikrém és a Chicco Baby Moments termékek végeztek. Habár egyik sem tartalmazott nagyon kritikus kozmetikai összetevőt, leginkább azzal veszítettek pontot, hogy mindegyikben volt potenciálisan allergizáló illatanyag, ami ilyen érzékeny bőrfelületre semmiképp sem ajánlott.

A termékek ára között jelentős – egységnyi mennyiségre vetítve 15-szörös – különbség volt; ez a nagy eltérés nem volt észrevehető kapcsolatban az értékelésben elért eredménnyel.

A részletes teszteredményt ingyenesen itt nézheted meg >>>

Képek: pixabay.com

A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás