fbpx

| Haraszti Anikó, Nagybán Piroska

Teszt: termelők és információk a piacokon

Bejártunk tíz budapesti piacot, megnéztük hány kistermelőt, őstermelőt találunk, vajon kiírják-e a nevüket, címüket és megfelelően feltüntetik-e az árakat.

Mi a TVE-nél szeretünk piacra járni, mert keressük a megbízható forrásból származó jó minőségű élelmiszereket. Ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk, lehetőségünk van első kézből tájékozódni a termék eredetéről, előállításának körülményeiről, a gazda nehézségeiről, a termény frissességéről.

A piacon vásárlás azonban önmagában nem biztosíték erre. Az árusok nagy része nem termelő. Van, aki több helyről, termelőktől, felvásárlóktól és van, aki a nagybani piacról szerzi be áruját. És megtalálhatók még az ún. őstermelők, kistermelők, akik kizárólag a saját maguk által megtermelt árut kínálhatják eladásra. 

Őket keresve járunk be 10 budapesti piacot (2016 02.04. és 2016.03.30. között). Az őstermelők, kistermelők – mivel jellemzően a termelés teszi ki a munkaidejük nagy részét – ritkán tartanak fenn stabil standot, üzletet egy piacon, jellemzően az egy napra bérelhető „asztaloknál” találjuk meg őket.

 

Megszámoltuk, hogy ott jártunkkor hány ideiglenes árus volt éppen a piacon.

A Fehérvári úti piacon voltak a legtöbben, 51 árust számoltunk, a Hold utcában például csak 4-et. 30-36 árus volt a Hunyadi téren, a Pestszentlőrinci, a Szimpla és a Komjádi piacon. 

 

Megnéztük azt is, kiírják-e a termelők, kik ők és hol termelnek (információs tábla névvel, címmel). 

Akik nem tesznek eleget ennek a fogyasztóvédelmi előírásnak azok talán nem is őstermelők, vagy szeretnek titkolózni, netán hanyagok vagy feledékenyek? Nem tudhatjuk. Válasszunk inkább azokat, akinél ki van téve a termelőt pontosan beazonosítható információs tábla. 

A legjobb arány a Rákóczi téri piacon volt, ott 11 árusból 9 adott meg magáról adatokat, a Vásárcsarnokban (Fővám tér) viszont csak 2-en a 7-ből. A legkevesebb infót a Komjádi piacon találtuk 36 eladóból csak 3 vállalta magát névvel, címmel.

 

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon rendesen feltüntetik-e a termékek árát.

Alapvető fogyasztói jogunk, hogy kérdezés nélkül megismerhessük az árakat. Ez nem zárja ki az alkudozást, nem zárja ki azt, hogy nap folyamán változzon az ár, de az előírások egyértelműek: az árat olvashatóan, forintban ki kell írni.  A Fény utcai piacon 19 árusnál 17-nél minden terméknek kint volt az ára, a fennmaradó 2-őnél pedig a termékek több mint felénél. A Rákóczi téren viszont csak 3-an adtak megfelelő tájékoztatást. 

 

A Fény utcai, a Pestszentlőrinci és Szimpla piac árusai feleltek meg legnagyobb arányban a követelményeknek. 

Ám sajnos egyik piacon sem volt maradéktalanul megfelelő sem a tájékoztatás, sem az árfeltüntetés. Ennek biztosítása az árusokon túl a piacszervezők, piacfelügyelők feladata is lenne.

Az eredményeket a lenti ábrákon foglaltuk össze, jó böngészést!

 

 

 
 

Tudtad-e?

A köznyelvben nagy a kavarodás a piaccal, termelőkkel kapcsolatos fogalmak terén, ezért alább összeszedtünk néhány alapfogalmat. 

 

Őstermelő

Olyan természetes személy, aki saját gazdaságában maga termel zöldséget, gyümölcsöt, nevel állatot, méhészkedik vagy gyűjt vadon termő növényeket, gombát ezt saját maga értékesíti. Őstermelő más termékét nem értékesítheti, más termékét nem dolgozhatja fel. Jellemzően kisebb mennyiségben termel, ezért kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak rá, de ezt a tevékenységét nem vállalkozóként, hanem magánszemélyként végzi.

 

Kistermelő 

Olyan természetes személy (őstermelő vagy egyéni vállalkozó), aki kis mennyiségben maga termel alapterméket, ebből készít élelmiszert, vagy vadon termő növényt maga gyújt és a fogyasztók számára közvetlenül árusít. Pl. saját termesztésű epret, vagy ebből készített lekvárt árul. Ezt a tevékenységét pedig regisztrálja (visszakereshető). Az ilyen termelők a cégektől eltérő, könnyített, egyszerűsített feltételek között készíthetik el termékeiket, akár saját otthonukban, nem szükséges pl. üzemet építeni hozzá. Ezt a kedvezményt/ könnyítést azonban csak a valóban kis mennyiséget előállító termelők kapják meg, cserében csak helyben értékesíthetnek (megyéjükben, Budapesten illetve a termelés helyétől számított 40 km-es körzetben).

 

A zavar érdekében létezik egy olyan adózási kategória is, hogy „mezőgazdasági kistermelő”, az az őstermelő, aki maximum évi 8 milliós bevételre tesz szert.

 

Közvetlen értékesítés (saját előállítású termék)

Amikor kereskedő és a forgalmazott termék gyártója, előállítója ugyanaz. Lehet őstermelő, kistermelő magánszemély, családi gazdaság, de lehet cég is, Bt vagy Kft. is.

 

Piac

Olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen általában napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet;

 

Vásár

Olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol rendszerint többen folytatnak idényjellegű vagy meghatározott eseményekhez, naptári napokhoz kötődő eseti jellegű kiskereskedelmi tevékenységet;

 

Helyi termelői piac

Olyan piac, ahol az ún. kistermelő a piac fekvése szerinti megyében, vagy a piac 40 km-es körzetében, vagy Budapesten fekvő piac esetében az ország területén bárhol működő gazdaságából származó mezőgazdasági-, illetve élelmiszeripari termékét értékesíti;

 

Fel kell tüntetni a következő információkat:

 

  • termelő neve, címe,

  • gazdaság, termék előállítás helye,

  • termék neve, elnevezése

  • ára

  • ha van, őstermelői igazolvány száma

  • ha van, kistermelői regisztrációs szám

  • ha őstermelő, a következő mondat: „Saját őstermelő tevékenységből származó termék”

  • ha kistermelő: „kistermelői” jelző a termék neve elé

 

Ha a termék csomagolt, a címkén még szerepelnie kell:

  • minőség-megőrzési idő, fogyaszthatósági időpont,

  • tárolási, felhasználási feltételek, útmutató

  • tömeg,

  • összetevők listája (kiemelve allergének)

  • származási hely

  • alkoholtartalom 1,2% felett

  • 2016.12.13-tól a tápértékjelölés (kivéve kistermelő, kézműves)

 

Az árakat fel kell tüntetni:

  • forintban

  • magyarul

  • egységre vetítve

  • összehasonlíthatóan,

  • azonosíthatóan

  • olvashatóan

 

Hol?

  • terméken,

  • annak csomagolásán

  • termékhez rögzítve

  • termék mellett

  • hozzáférhető árjegyzéken 

 

További információ a piacokról, termelőkről a Nemzeti Agrárkamara Helyi Termék Kézikönyvében. 

A cikk elkészítését a Norvég Civil Támogatási  Alap támogatta.
 
 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 
   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 
 Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás