• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Teszt: Strandok, nyári fürdők

2011.08.11. /

Itt a nyár és vele a forróság, még ha minden másnap borult is az ég. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Szétnéztünk a fővárosban és környékén lévő strandok háza táján. Öko strandot nem találtunk, és sok helyen olyan alap zöld dolgok is hiányoznak, mint a szelektív hulladékgyűjtés.

Teszt: Strandok, nyári fürdők

Nosza, menjünk strandra, de melyikbe? A kínálat nagyon széles.

Óriás csúszdás élményfürdőktől a 60-as éveket idéző medence-kialakításig, fogasos öltözőtől a proxi-órás beléptető-rendszerig, a lángos, főtt kukorica, vattacukor büfékínálattól a salátabárig mindenfélével találkozhatunk. Van, ahol csak kettő, de van, ahol több mint tíz medencéből válogathatunk kedvünkre.

A táblázat letölthető itt >>>

Hatalmas az eltérés a strandok egyidejű befogadóképességében (500 főtől 9000 főig), és építészeti kialakításában (értékes műemlékek, új építésű, modern vagy több évtizedes, többé-kevésbé karbantartott épületekkel is találkozhatunk).

Természetesen a belépőjegyek ára is széles skálán mozog. Egy négyfős család hétvégi egész napos belépőjegye 2500 forinttól 16.200 forintig alakulhat.

 

21 budapesti és főváros közeli strandot, illetve az év nagy részében uszodaként és/vagy gyógyfürdőként üzemelő, de idényben strandként is funkcionáló fürdőt vizsgáltunk.

Értékelési szempontok

Az értékelési szempontok között szerepelt a hulladékkezelés, a fürdés melletti sportolási lehetőségek, a víztakarékossági gyakorlat, az egészségbiztonság, kerékpártárolás lehetősége és az alternatív energia felhasználása. A strandokat esélyegyenlőségi szempontból is vizsgáltuk: külön pontoztuk a mozgássérültek valamint a gyerekkel érkező családok lehetőségeit is. A pontozás nulláról indult, minden általunk pozitívnak ítélt szempontért plusz pont járt (részletes pontozást ld. az egyes szempontoknál).

A strandokat meglátogatva ezúttal olyan szempontokra figyeltünk, amelyek nem közvetlenül, vagy nem általánosan kerülnek a mérleg serpenyőjébe, amikor döntünk, hova is menjünk csobbanni. Ennek megfelelően az értékelésben kialakult sorrend sem minden részletre kiterjedő eredmény. Mivel egy alapvetően gyógyfürdőként működő intézmény más célt szolgál, mint például egy élményfürdő vagy strand, ezeket a helyeket csak a saját kategóriájukon belül hasonlítottuk össze a pontozás során. Ezért ebben a tesztünkben nem lehet abszolút győztest hirdetni.

A strandok közül a Csepeli strandfürdő végzett az első helyen, a őrzött kerékpártároló, a szelektív hulladékgyűjtés valamint az akadálymentesített környezet miatt. Ugyanezeknél szempontoknál sok pontot veszített a Paskál és a Pünkösdfürdő, így a lista végére szorultak.

A gyógyfürdőknél a Lukács lett az első, és a Gellért került a lista végére, mivel nem díjaztuk, hogy nincs megoldva a szelektív hulladékgyűjtés, a kerékpártárolás és alternatív energiahasznosítás.

A strandként is üzemelő uszodák közül a 11. kerületi Nyéki Imre és a Dagály vezeti a rangsort, mivel a családbarát és esélyegyenlőségi intézkedésekért valamint az alternatív energiahasználatért és szelektív hulladékgyűjtésért kaptak több részpontot. Ugyanebben a kategóriában a Csillaghegyi uszoda és a VFWG uszoda bizonyult a leggyengébbnek.

A wellness kategóriában a Mogyoródi Aquarena áll a lista élén, habár az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén még bőven van mit tennie. Habár ennél a két szempontnál szerzett plusz pontot a szigetszentmiklósi Oázis Wellness Strand mégis a lista végére került, mert többek között a szelektív hulladékgyűjtés és a kerékpártároló hiánya miatt több pontot is veszített.

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében