fbpx

| Bejczy Sándor

Teszt: Strandok, nyári fürdők

Itt a nyár és vele a forróság, még ha minden másnap borult is az ég. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Szétnéztünk a fővárosban és környékén lévő strandok háza táján. Öko strandot nem találtunk, és sok helyen olyan alap zöld dolgok is hiányoznak, mint a szelektív hulladékgyűjtés.

Nosza, menjünk strandra, de melyikbe? A kínálat nagyon széles.

Óriás csúszdás élményfürdőktől a 60-as éveket idéző medence-kialakításig, fogasos öltözőtől a proxi-órás beléptető-rendszerig, a lángos, főtt kukorica, vattacukor büfékínálattól a salátabárig mindenfélével találkozhatunk. Van, ahol csak kettő, de van, ahol több mint tíz medencéből válogathatunk kedvünkre.

A táblázat letölthető itt >>>

Hatalmas az eltérés a strandok egyidejű befogadóképességében (500 főtől 9000 főig), és építészeti kialakításában (értékes műemlékek, új építésű, modern vagy több évtizedes, többé-kevésbé karbantartott épületekkel is találkozhatunk).

Természetesen a belépőjegyek ára is széles skálán mozog. Egy négyfős család hétvégi egész napos belépőjegye 2500 forinttól 16.200 forintig alakulhat.

 

21 budapesti és főváros közeli strandot, illetve az év nagy részében uszodaként és/vagy gyógyfürdőként üzemelő, de idényben strandként is funkcionáló fürdőt vizsgáltunk.

Értékelési szempontok

Az értékelési szempontok között szerepelt a hulladékkezelés, a fürdés melletti sportolási lehetőségek, a víztakarékossági gyakorlat, az egészségbiztonság, kerékpártárolás lehetősége és az alternatív energia felhasználása. A strandokat esélyegyenlőségi szempontból is vizsgáltuk: külön pontoztuk a mozgássérültek valamint a gyerekkel érkező családok lehetőségeit is. A pontozás nulláról indult, minden általunk pozitívnak ítélt szempontért plusz pont járt (részletes pontozást ld. az egyes szempontoknál).

A strandokat meglátogatva ezúttal olyan szempontokra figyeltünk, amelyek nem közvetlenül, vagy nem általánosan kerülnek a mérleg serpenyőjébe, amikor döntünk, hova is menjünk csobbanni. Ennek megfelelően az értékelésben kialakult sorrend sem minden részletre kiterjedő eredmény. Mivel egy alapvetően gyógyfürdőként működő intézmény más célt szolgál, mint például egy élményfürdő vagy strand, ezeket a helyeket csak a saját kategóriájukon belül hasonlítottuk össze a pontozás során. Ezért ebben a tesztünkben nem lehet abszolút győztest hirdetni.

A strandok közül a Csepeli strandfürdő végzett az első helyen, a őrzött kerékpártároló, a szelektív hulladékgyűjtés valamint az akadálymentesített környezet miatt. Ugyanezeknél szempontoknál sok pontot veszített a Paskál és a Pünkösdfürdő, így a lista végére szorultak.

A gyógyfürdőknél a Lukács lett az első, és a Gellért került a lista végére, mivel nem díjaztuk, hogy nincs megoldva a szelektív hulladékgyűjtés, a kerékpártárolás és alternatív energiahasznosítás.

A strandként is üzemelő uszodák közül a 11. kerületi Nyéki Imre és a Dagály vezeti a rangsort, mivel a családbarát és esélyegyenlőségi intézkedésekért valamint az alternatív energiahasználatért és szelektív hulladékgyűjtésért kaptak több részpontot. Ugyanebben a kategóriában a Csillaghegyi uszoda és a VFWG uszoda bizonyult a leggyengébbnek.

A wellness kategóriában a Mogyoródi Aquarena áll a lista élén, habár az alternatív energiahasználat és az esélyegyenlőség terén még bőven van mit tennie. Habár ennél a két szempontnál szerzett plusz pontot a szigetszentmiklósi Oázis Wellness Strand mégis a lista végére került, mert többek között a szelektív hulladékgyűjtés és a kerékpártároló hiánya miatt több pontot is veszített.

 

——–Hulladék, energia- és víztakarékosság——–

 

Környezetbarát megközelíthetőség

A fürdők jellemzően jól megközelíthetők tömegközlekedéssel: a megállóktól 500 méteren belül gyalog elérhetők. Az újpesti Aquaworld és a mogyoródi Aquaréna a városból ingyenesen közlekedő buszokkal igyekszik pótolni a tömegközlekedés hiányát.

Megvizsgáltuk, milyen körülmények fogadják a kerékpárral – mint a legkörnyezetkímélőbb közlekedési eszközzel – strandra érkezőket. Fél pontot ért, ha van kiépített kerékpártároló, és ugyanennyit, ha őrzött – nem csupán kamerával megfigyelt – tárolási lehetőség is van a strandon.

A helyzet nem túl szívderítő, ugyanis a 21 helyből mindössze 3 fürdőnél biztosítanak őrzött kerékpártárolót, de ugyanennyi helyen egyáltalán nincs is kerékpártároló.

 

Hulladékkezelés

A strandolás tipikusan egész napos program sok-sok hulladékképződési lehetőséggel. Melegben sokkal több folyadékot fogyasztunk, aminek eredménye a rengeteg műanyag palack és fémdoboz.

Bár az a legzöldebb megoldás, ha saját palackban viszünk magunkkal (hűtött) vizet, de ha mégis helyben veszünk palackozott vizet/üdítőt, akkor legalább dobjuk (dobhassuk) szelektív gyűjtőbe.

A kisebb-nagyobb zöld területek gondozásának következtében pedig szerves hulladék keletkezik, amit jó esetben helyben komposztálnak.

Fél-fél ponttal értékeltük, ha szelektív hulladékgyűjtőkkel csökkentik a fürdők a környezetterhelést, valamint ha a strand maga komposztálja a zöldhulladékot.

Az eredmény több mint lehangoló: 15 fürdőben egyáltalán nincs szelektív hulladékgyűjtés, és mindössze 4 helyen komposztálják helyben a zöld hulladékot.

 

Energiatakarékosság

Tesztünkben elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy az intézmények mennyire élnek a különböző energiatakarékossági, ill. alternatív energiahasználati lehetőségekkel.

A fürdőkben az energiatakarékosság bizonyos tényezői adottak: A medencék mindegyikét kötelezően vízforgató berendezéssel szerelik fel – kivéve a gyógyvizes medencéket, ezeket viszont naponta újratöltik. A víz hőfokát meghatározott szintre kell emelni vagy csökkenteni – attól függően, hogy milyen hőfokú vízhez jut a fürdő.

Napelemmel, szélkerékkel, geotermikus energia felhasználásával sehol nem találkoztunk, ennek okaként a beruházás lassú megtérülését említették a fürdők vezetői.

Jó hír viszont, hogy a meleg víz hőjének hasznosítására 5 fürdőben, napfénnyel melegített víz felhasználására 2 fürdőben is van példa, bár a lehetőségekhez képest még bőven van hova fejlődniük ezen a téren is. Ezekért az energiatakarékossági beruházásért fél-fél pontot kaptak a fürdők.

 

Víztakarékosság

A strandok medencéinek vízfelhasználását a vendégmennyiség és a külső hőmérséklet határozza meg, ezeknek megfelelő ütemben kell cserélni a medencék vizét.

A zuhanyozók, WC-k vízfelhasználása viszont részben a vendégek tudatosságán múlik. A strand is tehet a takarékosságért, mégpedig ha beállítja a zuhany vízhőmérsékletét, időben korlátozott ideig adagoló vízcsapokat telepít a zuhanyokra, megállító-gombos vagy 2 fokozatú WC-tartályt szerel fel, illetve a fürdőben már elhasznált vizet használ WC öblítésre. A víztakarékossági gyakorlatokat 0,5-0,5 pluszponttal értékeltük.

Ezen a téren pozitív összképpel találkoztunk, ami talán a gyors megtérüléssel és a kisebb mértékű beruházással magyarázható.

Mindössze 3 fürdőben használnak nem vízadagolós csapot a mosdókban. A WC-tartályok is nagyrészt kétfokozatú vagy megállítható gombosak. A zuhanyzókban már kevésbé jó a helyzet, mert mindössze 6 helyen van vízadagolós rendszer, a többi keverőfejes. Egy helyen találtunk kétcsapos rendszert is, ami a legkevésbé víztakarékos megoldás, mivel a víz hőfokának beállítása közben nem csak az energiaveszteség nagy, de a vízveszteség is.

 

 

——–Szolgáltatások fogyatékkal élőknek——–

A fogyatékkal élők esélyegyenlősége csak mérsékelten valósul meg fürdőinkben. Például a látásproblémával élők számára vezetősáv még egyetlen fürdőben sem segíti a tájékozódást.

A csak kerekesszékben közlekedni képes mozgássérültekre viszont szinte mindenütt gondoltak a fürdők kialakításánál. Támogatottságuk igen széles skálán mozog. A fürdőig illetve a pénztárig szinte mindenütt eljutnak. Az, hogy szeparáltan öltözhessenek, igényeiknek kialakított zuhanyozót, WC-t használhassanak, már kevésbé gyakori. A fürdőben való mozgás is gyakorta csak egy-egy részre korlátozódik.

A medencébe önállóan bejutást segítő eszköz pedig alig-alig van üzemben, és ott sem az összes medencénél. Mindössze 6 fürdőben találtunk ilyet, ebből – nem meglepő módon – 3 gyógyfürdő.

Az előbbi szolgáltatásokat 0,2, utóbbit 0,4 ponttal értékeltük. Ezek alapján mindössze 5 intézmény ért el maximális pontszámot: a 3 gyógyfürdő valamint a Nyéki Imre és a Dagály uszoda. Ezenkívül a Csepeli strandfürdő az intézményen belüli szolgáltatásokért maximális pontot kapott, viszont 0,1 ponttól elesett, mivel nincs mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolójuk, így nem sikerült maximum pontot szereznie ebben a kategóriában.

 

——–Szolgáltatások a gyerekes családoknak——–

A gyerekkel érkező családoknak is az átlagos strandolókétól eltérő igényeik vannak. A gyerekek életkoruknak megfelelően alacsonyabb vízmélységben tudnak biztonsággal játszani. Hangosabbak, aktívabbak, külön medencére van szükségük.

Kedvező, ha játszótér is van a strandon belül, de ilyet keveset találtunk. Kisbabával érkezőknek segítség, ha babakocsival önállóan tudnak mozogni a fürdő egész területén, ez a legtöbb helyen megoldott.

Úgy tűnik, a gyerekbarát szolgáltatás a gyerekmedence, jobb esetben bébipancsoló megépítésével ki is merül. Altató-, pelenkázóhelyiségek kialakítása még várat magára, ilyet mindössze 2 helyen (Mogyoródi Aquarenában és az Aquaworldben) találtunk. Rendkívüli figyelmességnek tekinthető, ha gyerekeknek kialakított mosdó, WC is van a fürdőben, ilyennel mindössze 1 helyen, az Aquaworldben találkoztunk. Ezek meglétéért 0,2-0,2 pontot adtunk.

 

Sportlehetőségek

A strandok a fürdőzés mellett változó minőségben sportolási lehetőséget is kínálnak, többnyire felár nélkül. Asztalitenisz, röplabda – homokos pályán, de vízben is előfordul –, foci, lábtengó a leggyakoribb, de trambulinnal, erősítő sarokkal, kézilabdapályával is lehet találkozni. A lehetőségeket 0,2-0,2 ponttal értékeltük.

 

Egészség

Ahol sok ember megfordul egyszerre, ott egészséggel kapcsolatos problémák is gyakrabban merülnek fel. Természetesen az apróbb vágások és a napszúrás számítanak a leggyakoribb balesetek közé.

A mindenütt megtalálható vizsgálóban minimum elsősegélynyújtásra kiképzett úszómesterekkel, de sok helyen mentőorvossal, szakápolóval vagy orvossal találkozhatunk. Nekik a leggyakrabban előforduló végtagi sérüléseket, napszúrást kell ellátniuk.

Komolyabb esetben úgyis mentőt hívnak. Ilyenkor viszont minden pillanat számíthat. A szív megállása esetén újraélesztéssel gyakorta megelőzhető a tragédia. A fürdők némelyike (9) defibrillátorral is fel van szerelve, amelynek megléte jelentősen növeli az újraélesztés lehetőségét. 1 ponttal jutalmaztuk ezt a befektetést.

 

——–WiFi-től a lángosig——–

A gyógyfürdőként üzemelő strandokon fontos, hogy a termálvízzel töltött medencékben 14 év alatti gyerekeknek egyáltalán nem ajánlott a tartózkodás. A magas ion- és ásványiaanyag-tartalom bőrön át felszívódva nagyon megterheli a fiatal szervezetet. Felnőtteknek is 15-20 perc vízben tartózkodás után 30-40 perc szünet tartása javasolt.

Ugyan nem értékeltük, de megvizsgáltuk, milyen eséllyel internetezhetnek a cyber-gyerekek vagy szülők a strandon. Még korlátozottak az esélyeik mivel csak három helyen (Római strand, Mogyoródi Aquarena, Gellért fürdő) épült ki ingyenes WiFi, de újabb tervekről hallani. Ezért úgy tűnik a strandolás egyelőre kiváló lehetőség az internetfüggőség csökkentésére.

A dohányosok viszont szinte mindenütt korlátozás nélkül szívhatják a füstöt a szabadban. Természetesen medencében, annak közvetlen közelében, illetve a gyerekek közelében ez nem megengedett.

Hogy jó vagy rossz hír, nem firtatnám, de nem minden strand büféjében kínálnak lángost. Ahol megtalálható, ott a sima lángos ára 280–450 forint között változik.

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu, és szívesen olvasod a cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás