fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: öko mosogatószerek – „Meg kell szoknom, hogy nem habzik”

Négyféle környezetbarát mosogatószert teszteltünk olvasóink segítségével. A jelentkezőknek két gépi vagy két kézi mosogatószerrel kellett mosogatniuk, minimum kétszer. Eredményhirdetés.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete több fórumon is népszerűsíti a környezetkímélő megoldásokat, legyen szó az élet bármely területéről. Olvasóinkat bevonó mosószertesztünk olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy ezúttal házilag kutyulható mosogatószerek teszteléséhez kértük a segítségeteket.

A jelentkezőknek két gépi vagy két kézi mosogatáshoz használható recepttel minimum kétszer kellett mosogatniuk átlagosan szennyezett edényeket. Külön kértük, hogy legyen benne főzőedény, műanyag doboz és üvegpohár is. Mindegyik recepthez ecetes öblítést javasoltunk.

Nagy örömünkre 51 visszajelzés érkezett az online kérdőívre.

A tesztelők összességében elégedettek voltak a mosogatószerek hatékonyságával. Mindössze tízen nyilatkoztak úgy, hogy soha nem használnák újra az adott szert. A kézi mosogatószerek közül a mosószódás bizonyult jobbnak (18-ból 13 használná újra), a mosogatógépnél viszont mindkét recept ugyanolyan értékelést kapott: 7-ből 5 tesztelő használná ezeket később is.

 

A receptekről

Egyszerűen elkészíthető mosogatószer recepteket választottunk, amelyekbe kis böngészéssel bármely érdeklődő olvasó belefuthat a neten. A témával foglalkozó oldalakon általában a mosószappan, a mosószóda és/vagy a szódabikarbóna tűnik fel az összetevők listájában. Mivel a nagy mennyiségű szappant tartalmazó recepttel már mi magunk is próbálkoztunk (kevés sikerrel), egy kollégánk által kikevert verziót adtuk meg az egyik kézi receptnek.

A gépi mosogatószereknél szintén a neten könnyen megtalálható receptet kaptak tesztelőink, de semmiképp nem akartuk kihagyni Nyíri Zsuzsa, a Háztartásunk kémiája c. könyv szerzőjének módszereit. Ezért a kettesszámú kézi és gépi mosogatószereket az ő receptjei alapján adtuk meg.

Mit vizsgáltunk?

A két tesztmosogatás után olvasóinknak egy online tesztet kellett kitölteni, amelyben az alábbiakról kérdeztük őket:

  • Mennyire maradtak zsírosak a tányérok/főzőedények/műanyag edények?
  • Mennyire lettek foltmentesek/opálosak a poharak?
  • Kellett cserélni a vizet mosogatás közben?
  • Mennyire volt egyszerű elkészíteni a receptet?
  • Mennyire volt bonyolult a recepttel mosogatni?
  • El kellett törölgetni az edényeket vagy cseppmentesen száradtak?
  • Mennyire lett szennyezett a mosogató a mosogatás után?
  • Hagyott kellemetlen szagot az edényeken?
  • Mennyibe került egy mosogatásnyi adag?
  • Mennyit használtak egy mosogatáshoz?
  • Általánosságban mennyire voltak elégedettek
  • Használnák újra?

Kézi mosogatószer mosószappannal: „nekem teljesen bevált”

Nagy lelkesedéssel és kísérletezgetéssel készült ez a recept. A többi neten fellelhető verziótól abban különbözik, hogy kevesebb mosószappant tartalmaz. A receptet 18 olvasónk tesztelte.

A tányérok, főzőedények szennyeződéseivel simán elbánt, de helyenként a műanyagok zsíros tapintásúak maradtak, és néhol a poharak sem lettek foltmentesek. Az eredmények tekintetében negatív és pozitív kritika is megfogalmazódott. Volt, aki soha nem próbálná többé:

„Szerintem a mosószappan nem alkalmas mosogatásra, akármit is adunk hozzá, magától a szappantól zsíros, maszatos lett minden edény.”

Mások is panaszkodtak zsírosságra, de náluk száradás után ez eltűnt: „Kicsit furcsa volt, hogy az elmosogatott edényeknek zsírosnak tűnik a felülete, de öblítés és száradás után ebből semmit sem lehetett észrevenni. Még meg kell szoknom, hogy nem habzik.”

Volt, aki az árával nem volt kibékülve: „Nekem nagyon gyorsan fogyott, … kicsit sokba került mire mindent megvettem. Ez egy kis csalódás, de mindent összevetve szerintem ugyanolyan jó, mint a nem környezetbarát.”

Volt, akinél a törölgetés volt az egyetlen negatívum, de az is megoldódott: „A kéz bőrét nem szárítja, a poharakat kellett csak törölgetni, de a következő alkalommal még elöblítettem langyos folyóvízzel, úgy cseppmentesen száradt.” „Nekem teljesen bevált… Fogom használni ezután is.”

Összesen 18 tesztelőnk próbálta ki a receptet. 8-an elégedettek voltak vele: ugyanígy vagy kis módosítással továbbra is használnák a mosogatószert.

Mosogatás mosószódával: „Meglepetés a foltmentes száradás”

Ez a recept – Nyíri Zsuzsa fent már említett könyvéből – az egyszerűségével fogott meg bennünket. Az előző receptnél jobb eredményeket produkált, 19-ből 15 tesztelő volt elégedett, 13-an használnák újra, egy-két olvasó az arányok kis módosításával.

A zsíros edényekre kevesebben panaszkodtak, a kezet viszont szárítja, ezt többen megjegyezték. „Nekem ez a favorit, egy hibája, hogy szárítja és igénybe veszi a kezet”, „csúnyán kiszárította a kezem. A második mosogatás után mikro sebek jelentek meg, amik ugyan krémezéssel helyrejöttek, de hosszútávon kell a gumikesztyű.”

Recept:
5l vízhez önts egy evőkanál mosószódát
Mosogatás után ebben az esetben is forró ecetes vízben öblítsd el az edényeket!
Forrás: Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

„Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a beáztatott lábast alig kellett dörzsölni, mégis szebb lett, mint átlagos mosogatás után. Másik meglepetés a foltmentes száradás, harmadik meglepetés a szagmentesség volt. Azért akadt negatívum is: Undorító érzés belenyúlni a szódás vízbe. Talán azért, mert a tetején úszik a zsír, és ahogy gyűlik, egyre rosszabb érzés. Ez az oka annak, hogy nem használnám minden nap. De a főzőedényeknél feltétlenül!”

A víz felszínére kicsapódott zsírt más is említette: „A víz felszínén úszó trutyi ijesztő volt. Körbe kiült a zsír, és nem volt igazi tisztaság érzetem, de igazából még ennél is rosszabbra számítottam.”

Volt, aki még az öblítővizet is hasznosította a végén: „A mosószódától csúszóssá váltak az edények, de az ecetes öblítővíz gyorsan kiküszöbölte ezt a problémát. A vizes edényeken érződött enyhe ecetszag, de száradás után teljesen eltűnt. A mosogató oldalán lerakódott a zsír, de az könnyedén ledörzsölhető egy kis mosószódával. Mosogatás után az ecetes öblítővizet beleöntöttem a mosogatóba (lefolyó bedugaszolva), és néhány perc után átdörzsöltem a mosogatót, leengedtem a vizet, és szépen ragyogott a kagyló. Teljes mértékben használható mosogatószer.”

A mosószódás vizet mosogatás közben több tesztelőnél is cserélni kellett a felgyűlő zsír miatt: „A vízcsere egy kicsit lassítja a folyamatot, de kétségtelenül még így is kevesebb vizet használtunk, mint egy folyóvizes verziónál.”

Tabletta saját kezűleg: „Ott maradt a vágott gomba színe”

A szódabikarbónából, borkősavból, sóból készített tablettát 7-ből 5 tesztelőnk használná újra mosogatógépben.

„Könnyű volt elkészíteni, … és jól is mosogatott. Biztos használni fogom továbbra is.”

„Egyszerűen elkészíthető, és rendkívül olcsó, környezetbarát módszer. Én nem fagyasztottam le a hozzávalókat, csak üvegbe zártam, így különböző mennyiséget tudok alkalmazni a különböző szennyezettségű edényeknél. A tisztítás teljesen rendben van, nekem csak az esztétikummal van bajom, a poharak, üvegedények elég homályosak lettek. Talán az öblítő tartályba nem 10, hanem 20%-os ecetet kellett volna használnom.

A poharakkal kapcsolatban más is erről számolt be: „… az edények nagyon homályosak, szürkék lettek, pedig többször mosogattam ezzel a módszerrel is.”

Más esetben egy-két ételmaradék okozott problémát: „A jénai edény falán ott maradt (áztatás után) a sült csirke maradék! A vágódeszkán ott maradt a vágott gomba színe!”

„Az edények zsírosak ugyan nem voltak, de némi ételmaradék maradt rajta.”

Gépi mosogatás 1.2.: „Eddig ez volt legjobb”

Nyíri Zsuzsa receptjét 7-ből 5-en használnák újra: „Elégedett voltam, mert saját magam alkothattam mosogatószert, és ez örömmel, lelkesedéssel töltött el.”

Recept: Tegyünk a mosogatótabletta-rekeszbe 3/4 mennyiségű mosogatószert:
10 evőkanál mosószóda,
3 evőkanál perkarbonát,
3 evőkanál szódabikarbóna.
Ebből lehet, hogy nem kell az egész mennyiség, annyit tegyél bele, amennyit a tartály igényel.
Öblítés: Egy fél literes flakonba önts 2.5 dl 20 %-os ecetet és 3 evőkanál 70 %-os alkoholt vagy fél dl pálinkát. Öntsd fel vízzel, hogy teli legyen a flakon.
A regeneráló sótartályba sima, nem jódozott, vákuumozott konyhasót tegyél.
Forrás: Nyíri Zsuzsanna: Háztartásunk kémiája

„Nagyon egyszerű volt elkészíteni. Már voltak kísérletezgetéseim, de eddig ez volt a legjobb. Egyetlen dolgot nem szedett le: a teafoltot a bögrékről.”

Két negatív kritika érkezett csak: „A beáztatott lábos, tepsi faláról nem szedte le az ételmaradékot! És fura a pohár tapintása.”

„Itt is többször próbálkoztam a mosogatással, de mindig szürke, homályosak maradtak edények. Nagyon örülnék, ha sikerülne a borzalmas mosogatótablettát elhagyni.”

Hosszú távon egy tesztelőnk hagyná ki belőle az alkoholt: „A receptben megadott mennyiség túl soknak bizonyult. Kb. 1 evőkanálnyi mennyiség volt az optimális. Az öblítőként megadott pálinkát túl költségesnek tartom, ezért az öblítéshez kizárólag ecetet használnék.”

Egyikük pedig citromsavat is tenne bele: „Véleményem szerint a citromsav nagyon fontos összetevője a mosogatószernek, ha alkalmazom még ezt a receptet, teszek hozzá citromsavat is.” – summázta egyik olvasónk.

 

Köszönjük a részvételt tesztelőiknek!

Téged mi érdekel? Mit teszteljünk legközelebb? Írd meg nekünk lent a kommentben vagy a szerk@tudatosvasarlo.hu címen

Kép: Időtetrisz blog, tesztben részvevők képei

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-12-C-0004 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás