fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: multivitamin tabletták C-vitamin tartalma

Tizenkét gyógyszertárban, drogériában és bioboltban kapható multivitamin-készítmény C-vitamin tartalmát vizsgáltuk laboratóriumban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a készítmények valóban annyi C-vitamint tartalmaznak-e, amennyit a gyártó a csomagoláson feltüntet.
 

A tárolás során változhat az egyes tablettákban lévő vitamintartalom, illetve a gyártástechnológia hibái, pontatlanságai miatt is előfordulhat, hogy egy-egy tablettában eltér a tényleges vitamintartalom a névleges értéktől. A termékek felénél a 10%-os mérési hibahatár alatti volt a mért és a feltüntetett C-vitamin tartalom közötti eltérés.

Eredmény

Hat terméknél mértek a feltüntetettnél magasabb C-vitamin tartalmat. Igen nagy (18-20%-os) többletet mértek az Altapharma A-Z vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó étrendkiegészítő tabletta, illetve a DAS gesunde PLUS A-Z multivitamin étrendkiegészítő tabletta esetében. Viszont jó hír, hogy egyik termékben sem volt (a mérési hibahatáron túl), a feltüntetett értéknél kevesebb C-vitamin.

A részletes teszteredményt ingyenesen itt érheted el >>>

A pontlevonással büntetett termékekben mért magasabb valós C-vitamin tartalom nem jelenthet senki számára érdemi egészségügyi kockázatot, veszteséget, így a levonás a tájékoztatás pontatlanságát, nem pedig a fogyasztói kockázatot minősíti.

A tesztelt termékek ára 900 és 3800 Ft/100 gramm egységár között változik, de kaphatók kiemelkedően magas, több mint 7000 Ft/100 gr áron is készítmények. Habár a két legolcsóbb multivitamin-tablettánál mérték a legmagasabb (többlet) eltérést, a C-vitamin tartalom és az ár között nem volt érdemi kapcsolat.


 

Szükségünk van C-vitamin tablettára?

A multivitamin-készítmények egészségügyi előnyei tudományosan vitatottak, annak ellenére, hogy a benne lévő hatóanyagokra a szervezetnek szüksége van, de egyes elemzések szerint kockázatokat is rejtenek.

A TVE által vizsgált multivitamin-tabletták C-vitamin tartalma 60-120 mg, vagyis még a nagyobb mennyiségűek is nem sokkal haladják meg az EU-s referenciaértéket (80 mg). Mindössze egy tablettában, a Béres Actival Max termékben volt kiemelkedően mennyiségű, 300 mg körüli a C-vitamin.

A túladagolás kockázata a C-vitaminnál viszonylag csekély tekintve vízoldékonyságát:a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felesleg kiürül a vizelettel; de a szakmai szervezetek itt is meghatároznak maximális beviteli szintet, 1000-2000 mg/nap, ami még nem okoz kockázatot. A tesztelt tabletták esetében, ésszerű használattal, nem érhetjük el a fenti napi beviteli maximum értéket.

Kép: pixabay.com


Szakmai függetlenségünket csak úgy tudjuk megőrizni, hogy nem fogadjuk el a vállalatok adományait, és nem kérünk reklám bevételeikből.

Ezért jelent nekünk nagyon sokat a támogatásod!

 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás