fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: melyik a legjobb fehérjeszelet?

14 kereskedelmi forgalomban kapható fehérjeszeletet teszteltünk a rajtuk lévő termékcímke alapján. Kiderült, hogy sokukban sok a só és a cukor, és van olyan is, amelyikből egyetlen szelet önmagában fedezi a napi fehérje szükségletünket.

A fehérjeszeletek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogyókúrázók és szabadidő sportolók körében is, ugyanis a hétköznapi vásárlás során bárhol elérhetők: szupermarketek, drogériák polcain és pénztárzónáiban, bioboltokban és jógaszalonokban.

Hivatalos statisztikák nincsenek arról, hogy kik vásárolják ezeket a termékeket, de mivel bárhol meg lehet venni őket, feltételezhetően a vásárlók zöme nem azok közül kerül ki, akiknek az átlagnál lényegesen több fehérjebevitelre lenne szükségük, például a fokozott fizikai igénybevétel miatt (versenysportolók, fizikai munkát végzők).

A tesztet a fogyókúrázók és szabadidő sportolók fehérjeszükségletét alapul véve állítottuk össze. Profi sportolóknak javasoljuk, hogy a termékekkel kapcsolatban kérjék ki dietetikusuk tanácsát.

 

Cukor-, só- és fehérjebomba

A tesztelt termékeknek, a nevükkel összhangban magas a fehérjetartalma – olyat is találtunk, amelyiknél egy szelet önmagában fedezi egy felnőtt egész napi fehérjeszükségletét. A legkevesebb fehérjét tartalmazó termék is az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) 20-25%-át adja. Emellett több terméknek magas a cukor- és sótartalma is: a cukor akár a napi referenciaérték harmadát, míg a sótartalmuk a 8-15%-t is elérheti.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required


Magyarországon nincs érvényben proteinszeletek fehérjetartalmára vonatkozó határérték, ezért a tesztben egy átlagos felnőtt ember napi fehérjeszükségletét vettük alapul (50g/nap). Amennyiben a napi fehérjeszükséglet 20%-ánál több fehérjét tartalmazott a termék, pontlevonással büntettük, tovább azzal is veszíthetett pontot egy fehérjeszelet, ha túl magas volt a só ill. cukortartalma. Pozitívumnak vettük viszont, ha nem tartalmaz pálmaolajat vagy növényi fehérje is volt benne állati fehérjén kívül, ugyanis mindkettő kisebb környezetterheléssel jár.

 

A legjobb és a leggyengébb

A legtöbb pontot a PowerBar fehérjeszelet plusz low sugar vanília fehérjeszelet kapta, amely a napi ajánlott fehérjebevitel 20%-át tartalmazza, növényi fehérje is szerepel az összetevők között, cukor- és sótartalma alacsony, emellett nincs benne pálmaolaj.

A második helyen a GO ON vanília ízű magas tartalmú szelet inulinnal és csokoládéval végzett, mivel a pontozási rendszer alapján optimális a fehérjetartalma, a fehérje egy része növényi eredetű, viszont sajnos az összetevők között szerepel a pálmaolaj, illetve cukortartalma viszonylag magas.

A részletes teszteredményt ingyenesen itt nézheted meg >>>

Mindössze egy ponttal maradt le a második helyről az AbsoBAR ZERO fehérje szelet, csokoládés brownie ízesítéssel. Ennek az egyébként vegán terméknek minimális a cukortartalma, a fehérjetartalma kielégítő, valamelyest magasabb sótartalma és a benne lévő pálmaolaj miatt vesztett több pontot.

A lista végén a Power System Big Block vaníliás szelet végzett, amelynek egy adagja tartalmazza egy átlagos felnőtt teljes napi fehérjeszükségletét.

Valamivel kevesebb fehérjét, ám szintén kiugró adagot tartalmaz az utolsó előtti helyen végző kókusz ízű Multipower 53% fehérje szelet. Ebben a termékben egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükségletének a fele megtalálható. Az utolsó két helyezettnél mindenképp pozitívum, hogy cukortartalmuk viszont igen alacsony.

 

Szükségünk van plusz fehérjére?

A hazai lakosság az ajánlott 0,8 g/testtömeg-kilogramm/nap helyett valamennyivel több fehérjét, 1,1 g/testtömeg-kilogramm/nap mennyiséget fogyaszt, ezért a fehérjefogyasztást csak a versenysportolók és profi testépítők esetében szükséges jelentősen emelni. A szabadidős sportolóknak, fogyókúrázóknak nincs szüksége drasztikus emelésre, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhető a kívánt mennyiség.

Habár az árakat nem vettük figyelembe a pontozás során, mindenképp érdemes megemlíteni, hogy nem olcsó termékekről van szó. Egy-egy fehérjeszelet ára 600 és 1600Ft között mozog, ez kilós egységárban 6.140-15.530 Ft-ot jelent, ami igen borsosnak tekinthető a lehetséges fehérjeforrások között. Ennyi pénzért már prémium hús-és haltermékek közül is választhatunk, a minőségi tej- vagy növényi alapú fehérjeforrásokhoz pedig ennél lényegesen olcsóbban is hozzájuthatunk.

 

Veszélyes-e a túladagolás?

Az indokolatlanul magas fehérjefogyasztásnak egészségügyi következményei is lehetnek (veseelégtelenség, magas koleszterinszint, keringési zavarok), továbbá az állati fehérjefogyasztás magas aránya környezeti fenntarthatóság szempontjából is komoly kérdéseket vet fel.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Így tudsz hozzájárulni:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


A cikk az Innovációs és Technológiai Minisztérium (FV-I-18) támogatásával készült.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás