fbpx
beépíthető sütő teszt

| Tudatos Vásárló

Mennyiért tudsz jó beépíthető sütőt venni? Segítünk

Beépíthető konyhai sütőket teszteltünk.  Kiderült, ha olyan sütőt szeretnénk, amelyik jól átsüti a süteményt vagy a grillhúst, stabilan tartja a belső hőmérsékletet, ráadásul viszonylag alacsony energiafogyasztású és könnyen használható, akkor 130-200 ezer forint körüli kiadással kell terveznünk. Találtunk olyan típust is, amelyikben sütés közben eldeformálódik a sütőrács.

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• Szagelszívók
• TV-k
• Porszívók
• Beltéri fehér falfestékek
• Mosogatógépek
• Málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

17 márkát vizsgáltunk, többek között AEG, Amica, Beko, Bosch, Candy, Ikea, Indesit, Miele, Samsung és Whirlpool sütőket. Néztük,  hogy milyen hatékonyan sütnek, vagyis mennyi idő szükséges az előmelegítésükhöz, mennyire pontos a hőmérsékletszabályozásuk, milyen stabilan tartják a belső hőmérsékletet, milyen jól sütik át a süteményt, pirítóst és a grillcsirkét. A készülékek nagy része jól szerepelt ebből a szempontból. A lista végére azok a termékek kerültek, amelyeknél használat közben erősen ingadozik a sütőtér hőmérséklete a beállítotthoz képest.

A sütőknél fontos kérdés a biztonság, vagyis, hogy ne okozzon áramütést, a polcok bírják a terhelést és ne melegedjen túl a külső felület, ugyanis a túl forró fogantyúk, szabályozók vagy üvegajtó égési sérülést okozhat. Az elektromos és mechanikai biztonsági teszten egy kivétellel mindegyik sütő jól vette az akadályt. Egy készülék viszont elbukott, mert használat során annyira eldeformálódott a sütőrács, hogy a rajta lévő edény könnyen kicsúszhat a nyitott ajtón.

A hőtesztnél néhány termék közepes vagy gyengébb pontot kapott, mert sütés vagy a tisztítási program során túl meleg lett az ajtó üvegpanelje, ami alacsonyan lévő sütőnél, főleg kisgyerekes családokban komoly veszélyt jelenthet. A gyengébben szereplő készülékeknél 70℃-ra melegedett az ajtó üvegpanelje, míg a jobbaknál ez 30℃ körül maradt.

A 35 tesztelt típusból mindössze három vizsgált termék fogyaszt az átlagnál kevesebb energiát, míg négy termék kiemelkedően sok energiát használ, viszont a sütési hatékonyságuk ennek ellenére csak átlagos.

Minél multifunkcionálisabb egy sütő, annál többet dobnak az extrák az áron. Számos sütési üzemmód, program és extra közül válogathatunk, csak hogy párat említsünk: memória funkció, gyerekzár, forgónyárs, eltávolítható sütőajtó és/vagy üvegpanel, teleszkópos sütősín, késleltetés funkció, súlyérzékelő program, alacsony hőmérsékletű üzemmód, melegen tartó, kiolvasztó program, hideg ajtó, lágyan nyíló vagy lágyan záródó ajtó vagy éppen független világításszabályozás.

Vásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy melyek azok a funkciók, amelyeket valóban használni fogunk, így akár több tízezer forintot is megspórolhatunk jól hangzó, ámde felesleges extrákra.

Megéri-e öntisztító sütőt venni?

A sütő tisztítása nem túl kedvelt házimunka. Ezért sokan hajlandók többet áldozni egy öntisztító berendezésre.

A pirolitikus tisztítású sütőknél a folyamat során magas hőmérsékleten hamuvá ég a belső falra lerakódott szennyeződés, ezt csak ki kell söpörni, így ez a legkényelmesebb tisztítási módszer.

Hátránya, hogy akár másfél órát is igénybe vehet a program, és sok energiát fogyaszt, mivel a sütő ilyenkor közel 500˚C-ra fűt fel, de az is igaz, hogy ezt elég havonta egyszer elvégezni. Ezeknek a sütőknek az ára között a különbség akár tízszeres is lehet. A tesztben az élen végzett pirolitikus sütők ára 1 millió és 130 ezer forint között mozog.

A teljes, fizetős tesztet itt nézheted meg >>>

A katalitikus tisztítású sütőknél a belső falat egy speciális réteggel vonják be, amely magába szívja a szennyeződést. A katalitikus tisztítás előnye, hogy a program csak félórás, a katalitikus falak viszont sérülékenyek és bizonyos időnként cserélni kell őket, mivel telítődnek. A csere jelentős plusz kiadással jár, és nehézség, hogy kézzel, illetve vegyszerrel nem szabad ezeket a falakat tisztítani. Hátránya, hogy bizonyos készülékeknél nem mindegyik belső fal katalitikus, így azoknál nem ússzuk meg a kézi tisztítást. Ezt érdemes vásárlás előtt tisztáznunk, ha a takarítás fontos szempont.

Gőztisztítás során a forró sütőbe helyezett vízből gőz keletkezik, ezáltal a szennyeződések könnyebben eltávolíthatók. A tesztben gőztisztítású sütőket 130 és 260 ezer forint között találunk.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás