fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: Intimkelyhek, menstruációs tölcsérek

Egy nő élete során átlagosan mintegy 12 ezer tampont vagy betétet használ el. Környezetvédelmi szempontból egyértelműen kiváló alternatívát jelent erre az intimkehely vagy menstruációs tölcsér, már csak az a kérdés, hogy okozhatnak-e egészségügyi problémát ezek a termékek, mennyire tartósak és mennyire kényelmes, praktikus a használatuk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete legújabb labortesztjének eredménye erre ad választ.

Hazai drogériákban, gyógyszertárakban és webáruházakban kapható 9 különböző márkájú menstruációs tölcsért teszteltünk nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt.

Laboratóriumban vizsgáltuk, hogy a termékek tartalmaznak-e potenciális rákkeltő vagy hormonháztartást megzavaró anyagokat: nitrozamint, klórozott paraffinokat, ftalátokat, PAH-ot (policiklusos aromás szénhidrogéneket), formaldehidet, potenciálisan allergizáló fehérjét, kioldódó festékanyagot. Azt is mértük, hogy mennyire strapabírók, hiszen több gyártó akár 10-15 éves élettartamot is ígér egy-egy termékre.

Az eldobható betétek, tamponok használata a szennyezettség mellett hosszú távon költségesebb is 

 

Ezeknek a termékeknek a megvásárlása nagyobb beruházást jelent egy hagyományos tamponéhoz képest, hiszen áruk 6000 és 12 ezer forint között mozog, ami nagyjából kevesebb, mint egy évi tamponvásárlás ára. Ha viszont igaz, hogy akár 10-15 évet is kihúzatunk egyetlen intimkehellyel vagy menstruációs tölcsérrel, akkor hosszú távon anyagilag mindenképp nyert ügyünk van.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required


A női higiéniai termékekre nem kötelező ráírni, hogy milyen vegyi anyagot tartalmaznak, pedig a nyálkahártyával közvetlenül érintkező termékekből számos káros anyag is felszívódhat. Több korábbi külföldi kutatás mutatott ki egészségre káros szennyezőket betétekből és tamponokból. 2014-ben a TVE által laboratóriumban vizsgált tamponoknál és egészségügyi betéteknél is, habár nagyon alacsony mennyiségben, de minden tesztelt termék tartalmazott valamilyen hormonrendszerre kockázatot jelentő anyagot (ftalátot, parabént, triklizánt).

 

A részletes teszteredményt előfizetéssel itt nézheted meg >>>

 

Mivel szervezetbe sok más forrásból (pl. ételek, házi por) is jut ezekből a vegyszerekből, az egyenként határérték alatti mennyiségek összeadódnak. Ezek a vegyületek ráadásul nemcsak a termékeket használó nőkre, de a később születendő gyermekre is veszélyt jelenthetnek.

 

Strapabírók, kis vegyi anyag szennyezettség

Jó hír, hogy a TVE által tesztelt 9 menstruációs tölcsér közül mindegyik átment a terhelés teszten, vagyis nem kell attól tartanunk, hogy használat közben elszakadnak, vagy túl hamar tönkremennénk.

A vegyi anyag szennyezettséget tekintve viszont már árnyaltabb a kép. Mindössze két termék kapott maximális pontot ebből a szempontból, ugyanis ezeknél egyik vizsgált szennyező anyag sem volt kimutatható, míg a többinél még ha nagyon kis mennyiségben is, de kimutatható volt legalább egy nemkívánatos vegyi anyag.

 

Hétköznapi használat

A laborvizsgálat mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen a termékek gyakorlati használata, ezért minden terméket 5 tesztalany használt több havi ciklus során, akik pontozták többek között, hogy mennyire érezték kényelmesnek, biztonságosnak az intimkehely viselését, esetleg okozott-e fájdalmat. A legtöbb termék 5 vagy 4 pontot kapott ebből a szempontból. Mindössze a Yuuki-t pontozták le a felhasználók, mivel többeknél is fájdalmat okozott a használata.

Az eldobható betétek, tamponok használatakor lényegesen több hulladékot
termelünk, mint ha
 az újrahasználható verziójukat használjuk

 

Reneszánszát éli a mosható intim betét

Az eldobható betétek, tamponok helyett, az intimtölcsérek mellett egyre népszerűbb alternatívát jelentenek a mosható intim betétek. A Tudatos Vásárlók Egyesülete korábbi tesztjéből kiderült, hogy ez nem csak ökofanatikusoknak jelenthet elfogadható egészség- és környezetbarát megoldást, ugyanis önmagában vagy legalább részben kombinálva az eldobható betéttel vagy tamponnal jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége és a szervezetet érő vegyi hatás. Sok éves időintervallumban számolva nem kis mennyiségről van szó, és a kezdeti nagyobb anyagi befektetés itt is hamar megtérül.

Az ökotermékekre, vagyis a mosható betétekre és az intim kehelyre összességében az elmúlt években nőtt a kereslet, az általunk megkérdezett kereskedők is egyöntetűen ezen a véleményen vannak. Az elmúlt egy évben a mosható betétek iránt szinte háromszorosára nőtt az igény. Kétféle megközelítés miatt szokták keresni ezeket a termékeket. Arról, hogy mit éreznek a “zöldboltosok” a vásárlói igényekből, hogyan alakítják át a piacot ezek az alternatív termékek, hamarosan megjelenő cikkünkben számolunk be. 

 

Mit tudnak a hagyományos megoldások?

Nemrég megkértük Simon Gergely környezetkémikust, járjon utána, vannak-e mérgek a hagyományos tamponokban és betétekben? Kiderült egyebek közt, hogy a női higiéniai termékekre, így az intimbetétekre és a tamponokra nem kell ráírni, milyen kisebb mennyiségben előforduló vegyi anyagokat tartalmaznak, emellett a gyakorlatban nem vizsgálják a bennük lévő szennyezéseket. Pedig a nyálkahártyával közvetlenül érintkező termékek használata a káros anyagok felszívódása miatt fokozott kockázatot jelent: a női nemi szervek nyálkahártyáján például 10-80-szor jobban felszívódnak a hormonhatású anyagok, mint szájon át. A részletes eredményeket az erről szóló cikkben olvashatjátok.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Így tudsz hozzájárulni:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás