fbpx

| Tudatos Vásárló, Gajdos Emese

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Teszt: fapados légitársaságok

Budapestről is induló fapados légitársaságok honlapját vettük górcső alá. Arra voltunk kíváncsiak, mennyire felhasználóbarát az oldaluk, mennyi rejtett költséget tartalmaz egy első ránézésre olcsónak tűnő repjegy. 

Olyan célállomást választottunk, amely minden évszakban népszerű a budapesti utasok körében, mind magán, mind pedig üzleti utazás tekintetében. Budapesti indulással Londonba foglaltunk oda-vissza útra szóló jegyet április 20-22-ig három fapados légitársaság járatára.

Fapados repülőjegyek vásárlása esetén érdemes arra figyelni, hogy az alacsony jegyárakhoz szinte minden esetben hozzáadódnak a plusz szolgáltatások díjai, amelyek az online foglalás esetén a legkedvezőbbek. Az utólag, esetleg az indulás előtti utolsó pillanatban a repülőtéren fizetett díjak a jegyár többszörösére is rúghatnak. Általában fizetnünk kell a fedélzetre felvitt és a feladott poggyászokért, melyek pontos méretét és súlyát minden esetben ellenőrizzük a légitársaság honlapján. Plusz költséget jelent, ha nevet vagy járatot szeretnénk módosítani, de bizonyos esetekben még így is jobban járunk, mint a jegylemondás esetén felszámolt díj kifizetésével.

 

Jó hír, hogy mindhárom oldal több helyen is figyelmeztet az esetleg felmerülő plusz költségekre, vagyis nem kell különösen szemfülesnek lennünk, hogy elkerüljük a plusz kiadásokat. 

Ha valóban olcsón szeretnénk utazni, már a jegyárak összehasonlításánál érdemes kalkulálni a belvárosi transzfer árával is, ugyanis már önmagában a transzferdíj is akár 8-10.000 forintot is kitesz a teljes költségből.  

 

 

Wizz Air

A légitársaság honlapján az összes fontos tudnivalót megtaláljuk a különböző jegyárakkal, plusz szolgáltatásokkal kapcsolatban, a legegyszerűbben azonban a gyakran ismételt kérdések között bukkanhatunk a keresett információra. A poggyászdíjak kalkulálása a Wizz Air esetében tűnik a legbonyolultabbnak és a legszigorúbban szabályozottnak.

 

Jegyfoglalás

A 22 nyelven elérhető honlapon, illetve a 250 Ft-os percdíjjal hívható ügyfélszolgálaton foglalhatunk Wizz Air-jegyet. A légitársaság Luton repülőtérre üzemeltet járatokat. Az utazás végösszegének kiszámításához kalkulálnunk kell a városközponttól körülbelül 45 km-re található repülőtérről a belvárosba való bejutás költségével. A londoni transzferlehetőségekről a repülőtér honlapján tájékozódhatunk.

 

Jegyár

basic viteldíj magában foglalja az internetes utasfelvételt és egy kisméretű kézipoggyászt, míg a plusz ár tartalmazza az ingyenes repülőtéri utasfelvételt, egy nagyméretű kézipoggyászt, egy maximum 32 kg-os feladott poggyászt és egy személyes csomag (laptop táska) díját, ingyenes jegymódosítási és ülőhelyválasztási lehetőséget, valamint elsőbbségi beszállást.

További jegyár-, és poggyászdíjkedvezményhez juthatunk az éves díj ellenében igénybe vehető WIZZ Discount Club tagsággal, míg a járatonként és utasonként fizetendő 3.100 Ft összegű WIZZ Flex szolgáltatás korlátlan járatmódosítást tesz lehetővé.

 

Poggyászdíj

A Wizz Air járatain legfeljebb egy kézipoggyász vihető fel a fedélzetre. Az utólag fizetendő borsos díjak elkerülése érdekében fontos figyelni arra, hogy egy maximum 42 x 32 x 25 cm méretű kis kézipoggyász (kisebb hátizsák) ingyenesen, míg a legfeljebb 56 x 45 x 25 cm-es nagy kézipoggyász (kisméretű bőrönd) díj ellenében szállítható. A foglalás során részletes információt kapunk a poggyászokkal kapcsolatos előírásokról és költségekről, arra is figyelmeztet a rendszer, hogy a repülőtéren utólag felszámított díjak jóval magasabbak az internetes jegyfoglalás során fizetett díjaknál

Maximum 6 feladott poggyászt vihetünk magunkkal, amelyek díja függ az utazás időpontjától, a vásárlás módjától és a feladott poggyász súlyától. A legkedvezőbb ár online foglalás esetén érhető el. A poggyászokért fizetendő pontos összeget egy díjkalkulátor segítségével számolhatjuk ki.

 

Fizetős szolgáltatások

A fedélzeten ételt és italokat vásárolhatunk, az árakat egy letölthető árlistán ellenőrizhetjük. Az összes szolgáltatás díját egy hosszú lista részletezi, érdemes alaposan átböngészni, hogy figyelmetlenségből ne terheljük jelentős kiadással a büdzsénket.

 

easyJet

A légitársaság magyar nyelven is elérhető honlapja könnyen áttekinthető, részletes információkkal szolgál és már a járat kiválasztásakor alapos tájékoztatást kapunk a felmerülő díjakról.

 

Jegyfoglalás

A légitársaság 18 nyelvű honlapján vásárolhatunk londoni repülőjegyet. Az easyJet járata a belvárostól 46 km-re fekvő Gatwick repülőtérre érkezik. A belvárosba való bejutás lehetőségeit a repülőtér honlapján részletezik.

 

Jegyár

A normál viteldíj magában foglal egy ingyenes, legfeljebb 56 x 45 x 25 cm méretű kézipoggyászt. A drágább flexi jegyár tartalmaz egy normál méretű feladott poggyászt, egy maximum 56 x 45 x 25 cm méretű kézipoggyászt, valamint egy kisméretű személyi poggyászt (kézi- vagy laptoptáska). Flexi jeggyel élvezhetjük az elsőbbségi beszállás és a korlátlan számú dátummódosítás lehetőségét. Jó tudni, hogy abban az esetben, ha fizetős ülőhely kiválasztása nélkül lépünk tovább foglaláskor, akkor az utasfelvétel során automatikusan jelölik ki az ülőhelyünket.

 

Poggyászdíj

A fedélzetre egy darab, legfeljebb 56 x 45 x 25 cm méretű kézipoggyászt vihetünk fel díjmentesen. Ügyeljünk arra, hogy ebbe a méretbe bele kell kalkulálnunk a kerekek és a fogantyúk hosszát is. Utasonként 3 darab, egyenként maximum 20 kg súlyú feladott csomagot szállíthatunk díjfizetés ellenében.

Túlsúly esetén felárat számítanak fel, amelynek összege online foglaláskor 1.200 Ft,/kg,  míg a repülőtéren 3.500 Ft a kilónként kalkulált díj. A  foglalás során figyelmeztet minket a rendszer, hogy feladott poggyász online hozzáadása esetén a repülőtéren fizetendő díjnak akár a felét is megtakaríthatjuk.

 

Fizetős szolgáltatások

A bankkártyás fizetések kezelési költségeként a tranzakció összegének 2%-át számítják fel. A járt- és névmódosítás utasonként és járatonként kalkulált díja attól függ, hogy a változtatás online, telefonon vagy a repülőtéren történik. Érdemes észben tartani, hogy a repülőtéren történő módosítás háromszor költségesebb az online változtatásoknál, valamint járatmódosítás esetén az esetleges jegyárkülönbözetet is ki kell fizetnünk. A különböző szolgáltatások díját egy részletes lista tartalmazza.

 

Ryanair

A légitársaság kissé sután magyarra fordított honlapján tudunk jegyet foglalni akár úgy is, hogy közben angol kérdéseinkkel chaten bombázunk egy ügyintézőt.

 

Jegyfoglalás

A 16 nyelven elérhető honlapon, valamint a 250 Ft-os percdíjjal hívható telefonos ügyfélszolgálaton foglalhatunk jegyet a Ryanair járataira. A légitársaság a Londontól 48 km-re található Stansted repülőtérre üzemeltet járatokat. A repülőtér honlapján minden fontos információkhoz hozzájutunk a transzferrel kapcsolatban.

 

Jegyár

Normál és business plus viteldíjat választhatunk. A normál jegynél egy legfeljebb 10 kg súlyú, 55 x 40 x 20 cm méretű kézipoggyászt és egy maximum 35 cm x 20 cm x 20 cm méretű kis táskát vihetünk fel a fedélzetre ingyenesen. A szülők ölében utazó csecsemő részére egy további, maximum 5 kg-os pelenkázótáska szállítható a kézipoggyászon kívül. 

 

Poggyászdíj

Legfeljebb két darab, 15 vagy 20 kg-os feladott poggyászt szállíthatunk a járatokon díjfizetés ellenében. A feladott poggyász díja attól függ, hogy elő- vagy főszezonban utazunk-e, milyen útvonalra foglalunk, valamint hogyan vásároljuk meg a jegyet. Érdemes figyelni arra, hogy a repülőjegy foglalásakor valamennyi feladandó poggyászunkat jelezzük, mivel az utólag foglalt, illetve a repülőtéren fizetett szolgáltatások díja sokkal magasabb.

 

Fizetős szolgáltatások

A meglehetősen hibásan magyarra fordított honlapon részletes információkat találunk az összes díjról. Érdemes az angol nyelvű listán ellenőrizni az árakat.

Bankkártyás fizetés esetén a tranzakció teljes összegének 2 %-át fizetjük ki kezelési költségként. Járat- és névváltoztatásra is van lehetőség módosítási díj ellenében, melynek összegét az utazás időpontja és az útvonal határozza meg.

Kép: pixabay.com

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás