fbpx

| Tudatos Vásárló

Teszt: e-book olvasók

E-book olvasókat teszteltünk laboratóriumban. Vizsgáltuk, hogy milyen jól olvashatók és kezelhetők, hamar tönkremennek-e, ha leejtjük, megkarcoljuk, vízbe dobjuk őket, és azt is, mennyi ideig bírja az akksi, és hogy mindehhez mennyibe kerülnek. Megmondjuk, mit találtunk.

 

Vannak jó és olcsóbb készülékek is

Az összesített szempontok alapján 7 termék végzett 70% fölött. Az élmezőnyt egyértelműen a Kindle-készülékek uralják, mert felhasználóbarát a kezelésük, kényelmesen olvashatók, nem mennek azonnal tönkre, ha leejtjük őket, és sokáig bírja az akkumulátor. Viszont ezek a termékek egyértelműen a drágább kategóriába tartoznak: az áruk 60-80 ezer forint között mozog.

Facebook oldalunkon szavazást indítottunk arról,
melyik a fontosabb számotokra: az e-book akkumulátor üzemideje vagy a képernyő minősége?
A többség (a jelen állás szerint 64%) a képernyő minőségét választotta.

Ebből a tesztből is kiderült, hogy csak az ár alapján nem érdemes választani, mert a fenti, drágább árkategóriában simán voltak olyan termékek, amelyek a minőségi lista végére kerültek. Az élmezőnyhöz közel ugyanakkor hasonlóan jó szintet hoznak 40-45 ezer forintos készülékek is. 

A buszon, az ágyban

Az e-book olvasóknál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen jól tudunk velük olvasni különböző fényviszonyok mellett, vagyis mennyire éles, kontrasztos a kép és tükröződik-e a képernyő. Szintén az olvasási élményt befolyásolja, hogy kényelmes-e a készülék használata például zsúfolt buszon állva, ülve vagy éppen ágyban fekve. Jó hír, hogy mindkét szempontból jól szerepeltek a tesztelt termékek, ugyanis a 24-ből 15 készülék legalább 4 pontot kapott ezekre a szempontokra a 0-tól 5-ig terjedő skálán.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.

* indicates required


 

Mit bír az akkumulátor?

Ha nem szeretnénk folyton konnektort keresgélni a nyaralás alatt, nem mindegy, hogy mennyi ideig bírja az akkumulátor egyetlen feltöltéssel. A gyártók többnyire csak napi fél óra olvasás és egy fix fényerő beállítás mellett adják meg az akkumulátor üzemidejét, ami sokszor távol áll a valós olvasói szokásoktól. A TVE tesztjében ennél életszerűbb helyzetben vizsgálták az akkuk üzemidejét: napi 2 óra használatot és különböző erejű háttérfény beállítást vettek alapul. Jó hír, hogy a tesztelt 24 készülékből 20 olyan találtak, amelyben az akku több mint két hétig bírja egy feltöltéssel, mindössze 3 készülék volt, amelyik csak közel egy hétig bírja.

 

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

 

Karcolom, leejtem, ráöntöm

Az elektronikai kütyüknél szinte törvényszerű, hogy úton-útfélen leejtjük őket, nekiütődik a képernyő valaminek, ezért nem mindegy, hogy mennyire strapabíró készüléket választunk. A teszt során egyrészt felépítés alapján értékeltük, hogy milyen erős a szerkezet, másrészt karcolás és ütéstesztnek is alávetettük őket, és azt néztük, hogy keletkezett-e rajtuk maradandó sérülés. Jó hír, hogy 15 termék kapott közepes vagy annál jobb pontot ebből a szempontból, vagyis elég strapabírónak bizonyult. Náluk nem kell aggódnunk, hogy egy-két kisebb leejtés után darabjaira hull. És ezek között az e-bookok között volt 80 ezer forintos, de 30 ezer forintos készülék is. Sőt azok a készülékek, amelyek a gyártó állítása szerint vízállóak, a teszt során egy órán keresztül bírták víz alatt meghibásodás nélkül.

 

Letöltés, vásárlás

A leggyengébb láncszemnek az e-könyv letöltés, vásárlás bizonyult. A tesztelt készülékek szinte mindegyikénél a leggyorsabban úgy jutunk hozzá az új e-könyvhöz, ha számítógépről töltjük le kábellel. A webáruházból közvetlenül az e-book olvasóra történő letöltés szinte sehol sem volt zökkenőmentes, de ezen belül is jelentős eltérések voltak az egyes készülékek között.


Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.

Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást! Az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.


 

 

 

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás