fbpx

| Andy Hamilton

Természetes módszerek megfázás ellen

Mielőtt bevennél egy Coldrexet, próbáld kikúrálni magad gyógyfüvek és fűszerek segítségével, és persze ne feledkezz meg a jó öreg tyúkhúslevesről sem…

Tüsszentést hallasz a busz hátsó részéből, majd valaki kifújja az orrát mögötted, a munkahelyeden pedig telefonhívást kapsz: „Ma nem tudok bemenni, teljesen lerobbantam.”

Igen, a megfázásos időszak közepében járunk.

Ilyenkor csak idő kérdése, mikor ütöd ki magad egy nagy adag paracetamollal és egy csésze drága porszerű itallal, amitől egyébként azt várod, hogy hipp-hopp meggyógyulsz.

De valóban így kell ennek lennie? Mielőtt elkezdenéd bevenni a szokásos orvosságokat, miért nem próbálsz ki olyan módszereket, amelyek ténylegesen gyógyuláshoz segítik a szervezetedet, és nem csupán a tüneteket enyhítik?

 

Szabad a csók

A nátha és az influenza megállításának legegyszerűbb módja, ha nem kapod el az első adandó alkalommal. A közhiedelemmel ellentétben nem jelent kockázatot, ha egy ismerősöd náthásan belekortyol az italodba. A náthát ugyanis nem lehet elkapni szájon át, akkor sem, ha egy pohárból iszunk, sőt még csókkal sem terjed.

A száj ugyanis túlságosan hideg, a vírusok pedig jobban kedvelik az orr melegét. Tehát inkább azokat a tárgyakat próbáld elkerülni, amelyeket a barátod letüsszentett, vagy tüsszentés után megérintett. Ha pedig mégis megfáztál, moss sűrűn kezet, és használj tiszta zsebkendőt.

Szintén távol tarthatod a náthát, az influenzás megbetegedést, és ezzel a barátaidat is óvod, ha szervezeted természetes védekezőképességét erősíted. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés, a kevesebb stressz és a pihentető éjszakai alvás mind jótékonyan hatnak tested fizikai állapotára.

Néha azonban még a legegészségesebb emberek is átesnek a megfázásos időszak éppen aktuális betegségein, a náthán vagy ami még rosszabb, egy kemény influenzán.

Nátha és influenza: cickafarkfű, borsmenta, bodzavirág

Amikor megfázunk, gyűjtsünk (vagy vegyünk) egy köteg cickafarkfüvet, keverjük össze némi borsmentával, majd forrázzuk le a növényeket. Ha éppen virágzik a bodza, vagy tavalyról maradt még szárítva, abból is keverjünk egy keveset a teához.

Ha szárított füvet használunk, csészénként kb. 1 teáskanálnyi szükséges mindegyik gyógyfűből, ha viszont friss növényünk van, akkor 2 teáskanálnyit forrázzunk le. A teát egy kis mézzel is lehet ízesíteni.

Ezek a gyógyfüvek legalább olyan hatásosak, mintha filteres teát használnánk. Naponta 3 alkalommal ajánlatos gyógyteát fogyasztani. Praktikus megoldás, ha az ember reggel elkészít egy nagy kancsó teát, majd azt issza a nap folyamán, akár hidegen is. Ez azonban nem mindenkinek jön be, ilyenkor a teát termoszban melegen tarthatjuk.

Az említett teakeverék összetevői különböző módon segítenek leküzdeni a betegségeket. A cickafarkfű a betegség kezdeti szakaszában segít csökkenteni a szervezet hőmérsékletét.

A borsmenta „mentol összetevőjének köszönhetően meggátolja a nyálka termelődését”, magyarul a borsmentától nem folyik az ember orra.

A bodza pedig a hurutos köhögés kialakulása ellen hatásos.

Válasz a torokgyulladásra: méz, gyömbér, fahéj és zsálya

Sokan mézzel enyhítik torokfájásukat. Ez gyors és egyszerű módja a betegség csillapításának, hatása azonban nem hosszantartó. Ha szívesen kipróbálnál más módszereket is, kérj tanácsot fitoterapeutától vagy természetgyógyásztól!

Mit javasol torokgyulladásra a füvesember? A szakértő speciális főzete a következők szerint készül. Először forraljunk fel egy csészényi vizet, majd egy dió nagyságú gyömbért vágjunk apró darabokra, tegyük bele a vízbe, és adjunk hozzá egy 8 cm-es fahéjrudacskát is. Főzzük lassan kb. 10 percig, hogy az ízek összeérjenek, ezután forrón szolgáljuk fel.

Másik javaslat a zsályatea. Mindenkinek, még a füvekkel szemben legszkeptikusabb betegeknek is ezt ajánljuk torokfájás esetén.

 

A jó öreg tyúkhúsleves

Ha a fentebb felsorolt kúrák nem hatnak, marad a jó öreg tyúkhúsleves. Számos tanulmány szerint a tyúkhúsleves valóban gyógyítja a megfázást. A The University of Nebraska Medical Centre szerint az erőlevesnek, több más előnye mellett, gyulladáscsökkenő hatása is van.

Az alábbi tyúkhúsleves receptben cickafarkfű is található. Fontos, hogy csak azt a növényt gyűjtsük be, amelyről 100%-ig meg vagyunk győződve, hogy valóban cickafarkfű. A következő videó segít a növény felismerésében. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább vegyünk gyógynövényboltban vagy drogériában csomagolt, szárított füvet.

Hozzávalók

• 0,5 kg csirke
• 1 kisebb vöröshagyma
• 2 meghámozott, feldarabolt répa
• 1 zeller gumója és levele apróra vágva
• só és bors a fűszerezéshez
• 1 teáskanál apróra vágott kapor
• 2 teáskanál cickafarkfű
• olaj
• egyéb fűszerek

A hagymát apróra vágjuk, egy nagyobb fazékban üvegesre pároljuk, majd az összes hozzávalót beletéve annyi vízzel öntjük fel, amennyi bőségesen ellepi.

Miután felforraltuk, fedő alatt lassú tűzön főzzük egy órát, amíg a hús megpuhul. Ezután szűrjük le a levest, majd forrón tálaljuk.

Miután kihűlt a csirke, húsát szendvics alapanyagaként is felhasználhatjuk, a zöldségeket pedig háziállatoknak, kutyának adhatjuk, de saját fogyasztásra is készíthetünk belőle szendvicskrémet.

Mindenekelőtt pedig ne mi legyünk azok, akik betegen is munkába mennek, és az irodában köhögnek, tüsszögnek. Ha betegek vagyunk, maradjunk otthon, kövessük a fenti tanácsokat, pihenjünk, és igyunk sok folyadékot.

 

Megjelent az Ecologist.org-on 2010. februárjában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Csapka Ivett.

Kép [cc] benmatthew, netzfrauen

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás