fbpx

| Cziczelszky Judit

Termékteszt: Testápolók

Télen a bőrünk szárazabbá válik, sokszor viszket, és hámlik, mivel megviseli a fűtés, a levegő és a napfény hiánya. Ilyenkor sokan és gyakran használnak testápoló készítményeket. A jó választáshoz nyújt segítséget tesztünk.
 

A testápolók viszonylag nagy bőrfelületen és gyakran (akár napjában többször) is használatosak, ráadásul felvitelük után közvetlenül nem mossuk őket le őket. Ezért érdemes különösen körültekintően válogatnunk közülük, különben nagy mennyiségű káros anyag kerülhet be velük szervezetünkbe!

 

Eredmények

Az elérhető maximális 12 pontot a vizsgáltak közül csak a Lavera terméke teljesítette. A vizsgált kritikus összetevők közül egyet sem találtunk benne.

Majdnem tökéletesnek bizonyult a Drogerie Markt saját márkás Alverde testápolója is (11 pont), amelyben csak egyes illatanyagokat kifogásoltunk. Mindkét krém bővelkedik a természetes, bio termesztésből származó növényi olajokban és vajakban, ezért bátran ajánljuk őket!

Viszonylag jó helyezést ért el a Nivea Pure & Natural terméke, amely 10 pontot kapott. Ebben a kritikusnak ítélt tartósítószert és illatanyagot kifogásoltuk. Nem értjük, hogy ha már a cég veszi a fáradtságot, és kifejleszt egy ilyen jó terméket (amelyben még a felhasznált argánolaj is bio), miért tesz bele egy olyan elavult, és ma már inkább csak lemosható készítményekben szereplő, erősen allergizáló tartósítószert, mint a methylisothiazolinone.  

Középmezőnynek tekinthető a 7-8 pontos kategória. A Lush és a Himalaya Herbals testápolók nagy előnye, hogy bőven megtalálhatók bennük a természetes növényi olajok és vajak. Előbbinél az emulgeátor, a tartósítószerek (parabének) és az illatanyag, utóbbinál még a bőrpuhító anyagok meglétéért vontunk le pontot.

Szintén 8 pontot kapott a Szentkirályi testápolója, amelynél értékeltük, hogy természetes növényi olaj is van benne, a csomagoláson pedig feltüntették, hogy a használt illatanyag nem tartalmaz allergén komponenseket. Egyes bőrpuhító anyagok, emulgeátorok és tartósítószerek miatt azonban így is pontot veszített.

 

A Nivea mandulaolajos testápolója tartalmaz kifogásolható szintetikus bőrpuhító anyagokat, emulgeálószert, tartósítószert és illatanyagot, ugyanakkor ebben is található természetes növényi olaj.

A közismert, márkás termékek – a Dove, a Garnier, a Neutrogena és a Baba elég homogén képet mutatnak: mind 6 ponttal végeztek, majdnem a sor végén. Gyakorlatilag minden kifogásolt összetevő-kategóriát felleltünk bennük.

Sőt, a Garnier termékében még rendkívül kritikus, nehézfémekkel potenciálisan szennyezett aluminum starch octenylsuccinate is volt. Viszont kapott egy pluszpontot a növényi olajok miatt, így kerülhetett az utolsó előtti helyre.

Ezeket a termékeket jó szívvel egyáltalán nem ajánljuk. Mint látjuk, vannak náluk sokkal jobb alternatívák viszonylag kedvező áron is. A Baba esetében a rossz helyezést az is súlyosbítja, hogy a neve miatt sokan azt gondolnák, hogy bőrbarát készítményről van szó, holott messze nem ez a helyzet.

Leghátul az Avon terméke kullog, amelyben minden kritikus anyag megtalálható, még az aluminum starch octenylsuccinate is, pluszpontot pedig semmivel sem érdemelt ki.

 

A részletes eredmények letölthetők itt >>>

 

Mit vizsgáltunk?

A termékeket a csomagoláson elhelyezett összetevőlisták alapján értékeltük aszerint, hogy tartalmaznak-e kritikusnak ítélt anyagokat (egyes szintetikus bőrpuhító anyagokat, emulgeálószereket, tartósítószereket, illatanyagokat), illetve természetes növényi olajokat. Szintén értékeltük, ha a növényi összetevők bio termesztésből származtak.

Az összetevők megítélésénél a neves amerikai környezetvédelmi civil szervezet, az Environmental Working Group által működtetett Skin Deep kozmetikai adatbázisra hagyatkoztunk. Az anyagokat angol nevükön említjük a könnyebb azonosítás érdekében, hiszen az összetevőlistákon is így szerepelnek.

 

Hogyan pontoztunk?

A teszt értékelését minden terméknél 10 pontról indítottuk. Ebből vontunk le 1-1 pontot az aggályosnak tartott anyagok, illetve anyagcsoportok meglétéért, és pluszpontot adtunk a bőr természetes védekezését segítő természetes anyagok, illetve a bio összetevők jelenlétéért.

1 pontot vontunk le

  • a kritikusnak ítélt szintetikus bőrpuhító anyagok (vazelin, paraffin, szilikonok, és myristyl myristate) meglétéért,
  • a kritikusnak ítélt emulgeálószerek (triethanolamine és ethoxilált felületaktív anyagok pl. PEG-ek) meglétéért,
  • a következő tartósítószerek bármelyikének meglétéért: parabének, phenoxyethanol, benzoic acid, benzyl benzoate, benzyl alcohol, BHT, methylisothiazolinone,
  • a kritikusnak ítélt illatanyagok (lyral, lilial, hexyl cinnamal, benzyl salicylate és benzyl benzoate) meglétéért, illetve ha a „parfum” szó mellett nem szerepel a csomagoláson, hogy nem allergizáló összetevőről van szó, 
  • aluminum starch octenylsuccinate megléte esetén.

1 plusz pontot adtunk, ha

  • a készítmény alapját növényi olajok és vajak képezik,
  • a készítmény növényi összetevői igazoltan (független minősítésű) biotermesztésből származnak.

 

Kritikusnak ítélt összetevők

 

Emolliensek vagy bőrpuhító anyagok

Hidratáló hatású összetevők, amelyek a testápoló készítmények alapját adják. Kritikusnak tekinthetők közülük a paraffinolaj, a vazelin, a szilikonok, a myristyl myristate.

A fő gond velük, hogy okklúzív hatásúak, vagyis elzárják a bőr pórusait, ezáltal meggátolnak bizonyos természetes funkciókat (a bőrlégzést, a bőrzsír és a baktériumok felszínre kerülését, az elhalt hámsejtek lelökődését). Ezért zsíros, pattanásos bőrűek számára különösen ajánlott, hogy kerüljék ezeket az összetevőket.

 

Emulgeálószerek

Az emulgeálószerek a hidratáló krémek és testápolók fontos összetevői, segítik a vizes és az olajos fázisok elkeveredését. Ezek közül kritikusnak ítéltük a triethanolamine-t, illetve az ethoxilált felületaktív anyagokat (pl. PEG-ek, ceteth-20, steraeth-20). A triethanolamine közepes kockázatú allergén és immunotoxikus anyag, irritálja a bőrt, a szemet és a légzőszerveket, állatkísérletekben rákkeltő hatását is kimutatták.

Utóbbiak esetében komoly probléma, hogy gyártásuk során az ethoxilálás melléktermékeként egy potenciálisan rákkeltő anyag, 1,4-dioxán keletkezik, amelyet az Egyesült Államokban a növényvédőszerekkel azonos veszélyességi osztályba sorolnak.

 

Tartósítószerek

Egyértelműen kritikusnak tekinthetők a xenoösztrogénként ismert parabének (methyl-, ethyl-, butyl-, és benzylparaben). Ezek olyan szintetikus molekulák, amelyek a természetes ösztrogén hormon hatását utánozzák a testben. Gyorsan felszívódnak, és felhalmozódnak az emberi szövetekben.

Az egész hormonrendszerre – nemi szervek, agyalapi mirigy, pajzsmirigy – hatással vannak, és több kutatás hívta fel a figyelmet a mellrákkal való lehetséges összefüggésükre.

A káros szintetikus tartósítószerek közé tartozik még

  • az allergiát, irritációt okozó phenoxiethanol,
  • a bőrirritáló és szárító hatásáról ismert benzyl alcohol,
  • a benzyl benzoate, amelyet a kontakt dermatitisszel hoznak összefüggésbe,
  • a BHT (butylated hydroxytoluene (butil-hidroxi-toluol), amelyet egyes rákfajták (máj-, vese-, szaporítószervek tumoros betegségei) kialakulásáért okolnak, és számos országban (Japán, Románia, Svédország, Ausztrália) betiltottak, vagy
  • a methylisothiazolinone, amely igen erős irritáló hatású, allergén és immunotoxikus anyag.  

 

Illatanyagok

A „fragrance” illetve „parfum” szó alatt természetes vagy mesterséges illatanyagok keverékét értik. Legtöbbször komoly allergiát és bőrirritációt kiváltó összetevőkről van szó, de akár a hormon- és szaporítószerv-rendszerre ártalmas ftalátok is megbújhatnak az elnevezés mögött.

Amennyiben a gyártó a csomagoláson nem tüntette fel külön, hogy allergizáló komponensektől mentes illatanyagokat ért alatta, nem lehetünk biztosak az ártalmatlanságában. 

Egyéb kérdéses illatanyagok például a lyral, amely erősen irritáló, vagy a szintén allergiát, kontakt dermatitiszt kiváltó hexyl cinnamal, illetve lilial. Utóbbi ösztrogén-hatást is mutat, és hozzájárulhat a hormonrendszer kóros működéséhez.

Tudnunk kell, hogy az utóbbi kettő hiába származhat természetes illóolajokból (mint például az Alverde testápolóban), a bőrirritáló és hormonrendszeri hatással akkor is számolnunk kell.

 

Egyéb

Néhány testápolóban megtaláltuk az aluminum starch octenylsuccinate nevű anyagot, amely keményítőféle, és csomósodásgátlóként használják. Igen magas kockázatú, mivel nehézfémekkel, ólommal és arzénnal szennyezett lehet, ráadásul a benne található alumínium neurotoxikus, azaz az idegrendszert károsító anyagként vált ismertté.

 

Jótékony hatású összetevők

A szintetikus bőrpuhítóknál a testápolókban jobb választást jelentenek a természetes növényi olajok és vajak, illetve származékaik. Ezek az összetevők kijavítják a bőr felszínén keletkezett repedéseket, ezáltal bezárják a nedvességet a bőrbe, és segítik annak természetes védekező funkcióit.

Ide tartozik például az olíva-, mandula-, jojoba-, kókusz-, napraforgó- és argánolaj, a sheavaj (más néven karitévaj), a kakaóvaj.

 

Kép [cc] olivierl

 

***
Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás