• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Termékteszt: tej

2007.09.07. /

„Egy pohár tej, tiszta fej” – szól a régi szlogen. De valóban tiszta, valóban jó? Tesztünkben a tejesbödön fenekére néztünk.

Termékteszt: tej

A tejről

A tej az állatok tejmirigyeiben termelődik. Funkciója eredetileg persze az utódok táplálása. Létezik olyan „tej" is, amely nem állatokból származik (ilyen például a szója- vagy a kókusztej), de leggyakrabban állati eredetű tejet fogyasztunk. A tej élettani szempontból egyik legfontosabb italunk. Tartalmazza az összes tápanyagot, amely az újszülött utódok életműködésének fenntartásához és fejlődéséhez szükséges, s később is fontos forrása a kalciumnak, fehérjéknek, vitaminoknak.

 

A tejek összetétele természetesen változhat a tej fajtája szerint. Legáltalánosabban elterjedt tej, amivel életünk korai éveiben találkozunk, az anyatej. Ez azonban számos tulajdonságában eltér a későbbiekben fogyasztott, állati vagy növényi eredetű tejektől: például sokkal magasabb a zsírtartalma.

 

Tej alkotórésze (%)

Anyatej

Tehéntej

Kecsketej

Fehérje

1,0

3,3

3,6

Tejcukor

6,9

4,7

4,5

Ásványi anyag

0,2

0,7

0,8

Zsírmentes száraz anyag

8,1

8,7

8,9

Zsír

4,4

3,7

4,1

Száraz anyag

12,5

12,4

13,0

Energia (kcal/100 g)

71

65

69

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tej

 

Csecsemőkorban a fiatal, fejlődő szervezeteknek a nagyobb energiabevitel miatt van szüksége a magasabb zsírtartalomra. Bizonyos kor után azonban az emberek legnagyobb része nem nyers tejet fogyaszt, hanem a boltban kapható pasztőrözött tejek valamelyikét, általában tehéntejet. Találhatunk ugyan piacokon, termelőknél kezeletlen formában is tejet, ennek vásárlása azonban az utóbbi 30 évben szinte teljesen leszorult a piacról (bár éppen most, a zalai és vasi agyhártyagyulladásos megbetegedések miatt újra reflektorfénybe került - a szerk.). Ennek egyik oka lehet, hogy a boltban kapható tejek olcsóbbak. De gyakrabban vásároljuk azért is, mert úgy gondoljuk, a pasztőrözött tej egészségesebb, veszélytelenebb az emberi szervezet számára.

 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében