fbpx

| Bejczy Sándor

Termékteszt: Tartós hajfesték

Nem szeretjük az ősz hajszálakat, de nem mindegy, hogy mivel és milyen áron tüntetjük el. Tesztünkben a népszerű szintetikus és növényi alapú hajfestékeket vizsgáltunk laborban és címke alapján.

Eredmények

Mivel hajfestésről szóló korábbi cikkünk nagy érdeklődést váltott ki és számos hozzászólást kapott, úgy döntöttünk, közelebbről is megvizsgáljuk a hajfestékeket.

Tesztünkben hét szintetikus tartós hajfestéket és három növényi alapú hajszínező port vizsgáltunk az ismertebb márkák közül. A festékeket drogériákban valamint bioboltokban szereztük be.

A termékeket az értékelés során két csoportra osztottuk, hiszen másképpen működnek, illetve mást várhatunk el a szintetikus festékektől és a természetes alapú hajszínező poroktól. Az értékelés részben a laborvizsgálatok, részben a fogyasztói tájékoztatás (címke) alapján történt.

Laboratóriumban a termékek pH-értékét vizsgáltattuk meg, illetve, hogy tartalmaznak-e tiltott primer aromás aminokat.

 

A laborvizsgálat a három henna hajszínező por pH-értékét a semleges (pH=7) érték közelében mérte: pH=6,6–7,9. Ezzel szemben a szintetikus festékek pH-értéke mind lúgos (pH= 9,3–10) volt. Ezek az értékek még elfogadható szintet jelentenek, ezért ebből a szempontból egyik terméket sem tartottuk aggályosnak.

Szintén jó hír, hogy a vizsgált 10 termékben a tiltott primer aromás aminok közül egyik sem volt kimutatható.

A fogyasztói tájékoztatást értékelve pozitívumként elmondható, hogy a termékek összetevői minden csomagoláson megtalálhatók, ugyanígy mindegyik terméknél használati utasítást is mellékeltek a gyártók. A termék használata előtti allergiatesztre szintén minden csomagoláson felhívták a figyelmet, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy szintetikus festékeknél ezt jogszabály írja elő.

Az allergiateszten kívül a használattal kapcsolatos veszélyekre (pl. érzékeny bőrre, gyerekeknél való alkalmazás stb.) a legtöbb gyártó több formában is felhívta a figyelmet. Ezt külön értékeltük. A szintetikus termékek közül egyedül a Callos Moda esetében nem találtunk semmilyen figyelmeztetést a kötelezőn kívül, a hennáknál pedig a Classic Henna veszített pontot ezért.

A címke alapján azt is vizsgáltuk, hogy tartalmaznak-e a termékek engedélyezett, de allergizáló vagy szenzibilizáló hatású anyagot: PPD-t (parafenilén-diamint), toulen diamint, aminophenolt vagy resorcint.

A két, csak természetes anyagot tartalmazó – Logona Herbal Hair Color és Henné Color Creme Colorante – terméktől eltekintve a többinél mind előfordult ezen összetevők valamelyike, még a Classic Hennában is. Utóbbit további egy pont levonásával büntettük, mert igaz, hogy a fenti összetevők fel vannak tüntetve a címkén, mégis a fogyasztók megtévesztésének tartjuk a szintetikus anyagok jelenlétét egy növényi alapú festékben. Hiszen a vásárlók egy természetesnek hitt, bioboltban kapható (!) terméktől nem várnak szintetikus összetevőt.

 

Márka, típus

Gyártó (forgalmazó)/ származási hely

Összpontszám

Laborvizsg.

Az alapanyag jellemzője, természetes/ szintetikus*

Tartalmaz: PPD-t, toulen diamitet,
aminophenolt vagy resorcint (a csomagolás alapján)

Fogyasztói tájékoztatás, figyelmeztetés

pH érték (1%-os oldatban)

Tiltott primer aromás aminok (mg/kg)

ha bármely festék váltott ki korábban allergiás reakciót

ha fejbőre érzékeny, irritált, vagy sérült

ha növényi eredetű festékkel, vagy hajszín-regenerálóval festett hajra

ne használja gyerek haján

 tetoválást követő hajfestés kockázatára

Növényi festékek

Logona Herbal Hair Color

LOGOMA Naturkosmetik Hans Hansel GmbH

Németország

10,2

6,7

+/-

 

 

+0,2

 

 

 

Henné Color Creme Colorante

NJD Cosmetics

Franciaország

10,2

6,6

+/-

 

 

 

+0,2

 

 

Classic Henna*

Goloka Bt.

India

8,0

7,9

+/+

-1

-1

 

 

 

 

 

Szintetikus festékek

Garnier Color Naturals

L’Oreal Magyarország Kft.

n.a.

10,0

9,7

-/+

-1

+0,2

+0,2

+0,2

+0,2

+0,2

L’Oréal Excellence Creme

(L’Oreal Magyarország Kft

n.a.

10,0

9,6

-/+

-1

+0,2

+0,2

+0,2

+0,2

+0,2

Schwarzkopf Palette Deluxe

Henkel Slovenija d.o.o.

Szlovénia

9,6

9,8

-/+

-1

+0,2

+0,2

+0,2

Fara

Natural Colors

Aroma PLC

Bulgária

9,6

9,8

-/+

-1

+0,2

+0,2

+0,2

Verona Revia 100% 3D Color

Verona Products Professional Sp. zo.o.

Lengyelország

9,6

10

-/+

-1

+0,2

+0,2

+0,2

Joanna Naturia Colors

Laboratorium Kosmetyczne Joanna Sp.j.

Lengyelország

9,4

9,3

-/+

-1

+0,2

+0,2

Kallos Moda

H.S.A. S.p.A.

Olaszország

9,0

9,6

-/+

-1

* Alapanyag jellemzője természetes/szintetikus: az adott jellemző meglétét + jellel, hiányát – jellel jelöltük pl csak természetes alapanyagból készült: +/-, természetes és szintetikus alapanyagból készült: +/+

A teljes táblázat a csatolt pdf-ben látható.

 

——–Hogyan pontoztunk?———

Laboreredmény

– pH érték: mindegyik az elfogadható határon belül volt, ezért nem pontoztuk.

– tiltott primer aromás aminok: nem volt kimutatható, ezért nem pontoztuk.

Összetevők

– Alapanyag természetes/mesterséges: 1 pontot vontunk le, ha henna alapú termékben szintetikus anyag is volt.

– PPD (parafenilén-diamin), toulen diamin, aminophenol vagy resorcin esetén 1 pontot vontunk le.

Fogyasztói tájékoztatás

– Mindegyik terméknél szereplő alapinformáció az összetételről, allergiatesztről, valamint használati utasítás mellékelve, ezért nem pontoztuk.

– További figyelmeztetés: egyenként 0,2 pontot adtunk, ha a következő állítások valamelyike szerepelt a címkén:

  • ne használja, ha bármely korábban használt festék allergiás reakciót váltott ki,
  • ne használja, ha fejbőre érzékeny, irritált vagy sérült,
  • ne használja a szintetikus festéket, ha korábban növényi eredetű festékkel vagy hajszín-regenerálóval festette a haját. Ne használjon henna hajszínezőt minimum 4 hétig szintetikus hajfesték használatát követően,
  • ne használja gyerekek hajának festésére,
  • ha korábban készült tetoválása, a termék használata növelheti az allergiás tünetek kockázatát.

 

——–Az árak tükrében——–

A tisztán növényi alapú henna termékek jóval drágábbak, mint a szintetikus festékek. Az áruk 2000 forintot körül mozog, de a szintetikus anyagot is tartalmazó henna (Henna Color) szintén a drágább termékek közé tartozik, ára kevéssel 1000 forint fölött van.

A szintetikus festékek többsége 1000 forint körüli, de az olcsóbbak 500 forint alatti áron vásárolhatók meg. Az árak nagyságrendje nem csak az általunk kiválasztott termékekre, hanem a teljes piacra jellemző.

A drágább szintetikus hajfestékeknél festés utáni hajápolót is csomagoltak a dobozba – a L’Oréal Excellence Creme-hez (2299–2499 Ft) a hajápolón kívül még hajvédő szérum is jár.

 

———Vegyészeti csúcstermék——–

Manapság a haj színének megváltoztatására tengernyi termék hirdeti magát a drogériák polcain, és nem könnyű eligazodni közöttük.

A kimosható hajszínezők (habok, zselék) csak a haj felületén tapadnak meg, és az első mosásnál lejönnek. A színezők másik csoportja szintén így működik, de ezek a molekulák elektrosztatikus vonzása miatt 6-8 hajmosást kibírnak. Ezeket a színezőket onnan ismerhetjük fel, hogy mindig csak egy komponensből állnak, ezért közvetlen (direkt) hajfestéknek is nevezik őket.

A „féltartós” színezők már tartalmaznak hidrogén-peroxidot és valamilyen lúgosító szert (pl. ammónia, etanolamin trietanolamin), amely fellazítja a haj szerkezetét, így a pigmentek behatolnak a hajba, és kb. 24 hajmosásig tartanak.

A haj lenövéséig tartó eredményt és az eredeti hajszínhez képest világosabb színt csak a tartós oxidációs hajfestékekkel lehet elérni. Lúgos kémhatásuknál fogva ezek is felpuhítják a haj szerkezetét, majd a pigmentek behatolnak a hajba, ahol a kémiai folyamatok során érik el a kívánt színhatást. A reakció nyomán olyan nagy molekulává alakulnak, hogy már nem képesek kilépni a hajszálakból, ennek köszönhető tartós hatásuk.

A hagyományos tartós hajfestékek két komponensből, színelőhívóból, más néven oxidálószerből (ez többnyire hidrogén-peroxid), és festékemulzióból állnak, amelyeket használat előtt össze kell keverni.

A hidrogén-peroxid töményen maró és roncsoló hatású illékony anyag, amely jogszabályi előírás szerint kozmetikumokban csak nagy hígításban (max. 12%-os) használható. Ezért fontos szabály, hogy a hajfestést mindig jól szellőző helyiségben végezzük.

A 2000-es évek elején egyre hangosabb lett azoknak a hangja, akik a szintetikus festékanyagok veszélyeire hívták fel a figyelmet. A vita elsősorban az úgynevezett aromás aminok családjába tartozó anyagok körül bontakozott ki, feltételezhető rákkeltő hatásuk miatt. Hosszas vizsgálatok után 2006-ban egy csoportjukat be is tiltották az Európai Unióban. (Jó hír, hogy az általunk tesztelt festékekben a laborvizsgálat nem mutatta ki ezeknek az anyagoknak a jelenlétét.)

Számos anyaggal kapcsolatban még nem zárult le a bizonyítási eljárás, így ezek továbbra is a festékekben vannak. A legismertebb ezek közül a parafenilén-diamin (PPD). Mivel az utóbbi években ez a név forgott leginkább a közbeszédben mint allergizáló, esetleg rákkeltő anyag, az óvatosabb gyártók kezdik kerülni.

Ha azonban a doboz nagy betűkkel jelzi is, hogy „nem tartalmaz PPD-t”, azért marad még elég allergizáló vagy szenzibilizáló hatású anyag, például a toluene-2,5-diamine, az m-aminophenol vagy a resorcin.

 

——–Nem csalás, csak ámítás——–

A gyártók nagy igyekezettel és sikerrel próbálják a fogyasztók figyelmét elterelni arról a tényről, hogy a tartós hajfestékek legfőbb összetevői kivétel nélkül olyan vegyi anyagok, amelyek legalábbis irritáló hatásúak (h-peroxid, ammónia), vagy a fejbőrön keresztül felszívódva károsak lehetnek az egészségre (aromás aminok).

A dobozokon azonban véletlenül sem füstölgő vegyi üzemek vagy kémcsövek láthatók, hanem azok a természetes összetevők, amelyeket azért kevernek a festékhez, hogy annak roncsoló hatásáról kialakult képet ellensúlyozzák. Tejfehérje, őszibarack-kivonat, olívaolaj és még számos vásárlásra buzdító felirat, gyönyörű fotók altatják az éberséget.

Ezáltal a vásárlók többsége szívesen ringatja magát abba hitbe, hogy a gyönyörű hajszín mellé még ápoló hatást is kap – a többit pedig jobb elfelejteni, vagy nem megtudni.

 

——–Ammóniával vagy anélkül———

Ammónia nélkül –újabban így hirdetik a festékeket a szép színes dobozokon. Az ammónia irritáló, kellemetlen szagú anyag, ezért a fogyasztók örülnek, és úgy gondolják, ez a festék biztosan jobb lesz a hajuknak. Holott a tartós hajfestékek alaptulajdonsága, hogy csak lúgos közegben, oxidálószerek hatására fejtik ki a tőlük elvárható hatást.

A hajszálak szerkezetét fel kell lazítani annak érdekében, hogy a festékanyag a haj belsejébe juthasson. Ha nem ammóniával, akkor majd valamilyen más lúgosító anyaggal érik el ezt a gyártók – amelyik esetleg nem olyan könnyen párolgó (ezért büdös), mint az ammónia, de épp ezért tovább marad a fejbőrön és a hajszálakon…

A széles hajfesték-választék lehetőséget nyújt a válogatásra, hogy megtaláljuk a számunkra legjobb összetételt. Túlzás azonban olyan ártatlannak beállítani, hogy „…számodra mától a hajfestés egy új hobby lesz…”, ahogy ez a Revia dobozán olvasható.

A hajfestés ugyanis a fentiek szerint némi rizikóval és áldozatvállalással is jár. Egyéni érzékenységtől függően irritálhatja a fejbőrt, roncsolhatja a hajszálakat.

Ezért nem véletlen, hogy jogszabály írja elő, hogy a gyártónak fel kell hívnia a fogyasztó figyelmét az allergiavizsgálat elvégzésére. Az általunk vizsgált szintetikus festékek mindegyikén, de még a Henna Classic csomagolásán is szerepel, hogy a festés előtt 48 órával ajánlott / tanácsos / kötelező bőrpróbát végezni.

A L’Oréalnál gondolnak a figyelmetlenebb felhasználókra is. Az Excellence Creme csomagolásán nem kevesebb, mint hat különböző helyen hívják fel a figyelmet a kötelező allergiatesztre.

Az előteszt elvégzése viszont még nem garancia arra, hogy a hajfestés során nem keletkezik allergiás reakció. Annál is inkább, mivel ezt az előtesztelést a festéstől eltérő körülmények között, csak a festékkrémmel, tehát az oxidálószer nélkül kell elvégezni.

 

———Növényi alapú festékek——–

A szintetikus festékektől teljesen különböznek a növényi hajfestékek, amelyek egy trópusi cserje (henna) kiváló természetes színezőanyagát tartalmazzák. A hennabokrot (Lawsonia inermis) Indián kívül egész Kelet- Ázsiában, Kelet-Afrikában, Észak-Ausztráliában és a trópusi Amerikában is termesztik.

Az úgynevezett fekete henna nem rokona a hennának, hanem az indigó nevű növény őrölt pora. A kívánt árnyalat eléréséhez használnak ezenkívül dióhéjat, indigót, rebarbaragyökeret, áfonyát, kávét és teát.

Világosabb, aranyszínű árnyalatot ad a kamillakivonat. Találkozhatunk ún. színtelen hennával hajápolószerként, de ez megint egy másik növény, a Cassia obovata kivonata.

A haj színének megváltoztatására évezredek óta használnak különböző növényi kivonatokat, például hennát. Az ókori Rómában az ősz haj színezésére bevetettek ecetbe mártott ólomfésűt és szárított bikavért is, jelezve, hogy már a régi korok embere sem riadt vissza a drasztikusabb szerektől, ha a vélt szépségideál megközelítéséről volt szó.

A fenti növények különböző arányú keverékével ma már az aranyszőkétől a feketéig sok-sok árnyalatban kaphatók tisztán növényi alapanyagú hajfestékek, amelyeknek azonban megvannak a maguk speciális tulajdonságaik.

A színeredmény és tartósság nagyban – a szintetikus festékekénél is jobban – függ a kiinduló színtől és a hajunk felépítésétől. Száraz, porózus hajon például intenzívebb színek jöhetnek létre.

A henna festékanyaga a hajszálakon fedőréteget képez, amely kiszáríthatja a hajat. Ez a legtöbb hajtípusnál problematikus, de a vékony szálú vagy a zsírosodó hajnak kifejezetten jót tesz.

A hennában lévő csersav a vékony hajat valamivel vastagabbá és ezáltal kezelhetőbbé teszi. A haj fényesebb és selymesebb is lesz.

Világos hajúak először rövidebb ideig hagyják a hajukon a hennát, hogy az esetleg sokkoló végeredményt elkerüljék. Intenzívebb színért 1-2 órán át hagyják hatni a keveréket – de van, aki egy éjszakára is fent hagyja. Melegben felerősödik a színező hatás, ezért melegen kenjük fel, és csavarjuk a fejünket törülközőbe, vagy tegyünk rá műanyag sapkát.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a növényi hajfestékek nem világosítanak! Platinaszőke hajat nem lehet előállítani hennával, és szőkéből feketére sem lehet átváltozni. Az ősz haj sem tűnik el nyomtalanul. A tiszta hennától a sötét haj például csak vöröses fényt kap. Minél világosabb a haj, annál intenzívebb lesz a hennavörös hajfesték eredménye: világosszőke hajnál például világító sárgarépa színt kaphatunk, ezért erre a hajra a tiszta hennafesték nem a legalkalmasabb.

A kémiai adalékanyag nélküli növényi hajfestékek kevésbé tartósak, ezért kb. 6 hetenként meg kell őket újítani. A behatás időtartama és a hennapor származási helye is befolyásolja a szín intenzitását, ismételt használat esetén intenzívebb az eredmény.

Hennafestékeket leginkább bioboltokban kaphatunk. Nem árt azonban elolvasni a címkét, mert ezek a termékek is okozhatnak meglepetést!

Az Ökoteszt 2008-ban végzett vizsgálata szerint néhány (olcsóbb) hennapor DDT-t és színerősítő picramatot tartalmazott. (A sodium picramat szintén aromás amin.) Figyelem: vannak olyan, henna névvel hirdetett termékek is, amelyek aromás aminokat is tartalmaznak, pl. PPD-t. A tesztünkben szereplő Classic Henna is ilyen.

Nem közismert tény, de ha egy nem oxidációs, tehát egykomponensű – elméletileg növényi – hajfesték PPD-t tartalmaz, az még veszélyesebb, mint a szintetikus festékekben lévő, mivel nem tud eloxidálódni a festés folyamán, így több marad, ami a bőrön át fog felszívódni.

Közkeletű vélemény – a fodrászok körében is –, hogy a hennázott hajat nem lehet később szintetikus festékkel festeni, mert bezöldül. Ez azonban nem magának a hennának a hatása, hanem a színerősítőként a hennafestékbe kevert vegyi anyagoké, például a picramaté.

Mindenesetre hagyjunk a hennával festett hajnak elegendő kopási időt, mert lehetséges, hogy a szintetikus festéket a hennaréteg nem úgy „fogadja el”, ahogyan szeretnénk.

 

A teszt a KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

Kép [cc] houseofsim

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás