fbpx

| Hartmann Eszter

Termékteszt: Sótartalom

Terméktesztünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi sót tartalmaznak az általunk kiválasztott leveskockák, levesporok, és ez megegyezik-e a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel. És vajon mennyi sót eszünk, ha ezeket a termékeket választjuk? 30 különböző terméket vizsgáltunk.

A sót vagy (más néven) nátrium-kloridot az ételek ízesítésére és tartósítására használjuk, de ezen kívül természetes formában is jelen van az élelmiszerekben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta kevesebb, mint 5 gramm konyhasó (kb. egy teáskanál) bevitele javasolt a felnőtt lakosság számára.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) megállapítása szerint az európai lakosság sóbevitelének 70-75%-az a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik, és csak 10-15% ered a főzés során hozzáadott sóból vagy az asztali sózásból, tehát oda kellene figyelnünk a vásárolt élelmiszerek sótartalmára. A nátrium és a klór segít a vérnyomás és a folyadékegyensúly szabályozásában és megfelelő feltételeket biztosít az izmok és az idegek működéséhez, illetve elősegíti a glükóz és az aminosavak felszívódását is, de a nagy mennyiségű sóbevitel káros az egészségre. (A nátriumszükséglet bizonyos állapotok alatt emelkedhet, úgymint menstruáció, szoptatás és erőteljes izzadás.)

Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a nagy mennyiségű sóbevitel. Hazánkban a férfiak 25%-a, a nők 34%-a hipertóniás. A szív-ér rendszeri betegségek az összes betegség és a halálozás felét okozzák, a magas vérnyomás több mint 2,5 millió embert érint ma Magyarországon. Ezeknek a betegségeknek a kockázata megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással jelentősen csökkenthető lenne.

 

 

Éppen az előzőek miatt voltunk kíváncsiak arra, hogy mennyi sót tartalmaznak a leveskockák, bögrés levesek, és ez megegyezik-e a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel. Vajon mennyi sót viszünk be a szervezetünkbe ezekekkel a termékekkel, és ez mennyiben fedezi (lépi túl) az ajánlott napi sóbevitelt? Tesztünkben összesen 12 különféle egyszemélyes levest, és 18 különböző leves-és ízesítőkockát vizsgáltunk címke alapján és laboratóriumi keretek között is.

Bögrés levesek

Az egy adagos (200 ml) bögrés levesek NaCl-tartalma 1,00-2,50 gramm között mozgott. Az egy gramm konyhasót tartalmazó bögrés leves (Le Gusto Tyúkhúsleves tésztával) nagy odafigyeléssel időnként – például egy izzasztó túrázás alkalmával – beépíthető lenne az étrendünkbe, de figyelnünk kell rá, hogy ezen felül mennyi sót fogyasztunk, mert az adott napon elfogyasztott egyéb élelmiszerek és nyersanyagok nátriumtartalmával is számolnunk kell: két-három gramm NaCl bevitele egy levessel már igencsak soknak mondható egy átlagos napra vonatkoztatva.

A vizsgált levesek között bőven akadtak ilyen magas sótartalmú termékek is (Maggi forró bögre Csirke krémleves, Knorr bögrés leves Fokhagyma krémleves pirított zsemlekockával, Tesco sajátmárkás Sajtleves, Maggi forró bögre Grízgombóc leves, Maggi forró bögre Tyúkhúsleves, Knorr bögrés leves Paradicsom krémleves mozzarellával). A bögrés levesek közül a legtöbb sót a Maggi forró bögre Csirke krémleves tartalmazta.

3 leves (Maggi forró bögre Brokkoli- és Gombakrémleves, Tesco saját márkás Csirkehúsos krémleves) esetében egyezett meg a csomagoláson feltüntetett és a labor által mért konyhasó érték.

2 terméknél (Maggi forró bögre Grízgombóc leves, Tesco saját márkás Sajtleves) a labor nagyobb értéket mért a csomagoláson szereplő értéknél, 7 leves esetében (Tesco sajátmárkás Brokkolileves, Le Gusto Tyúkhúsleves tésztával, Maggi forró bögre Tyúkhúsleves, Maggi forró bögre Csirke krémleves, Knorr bögrés leves Paradicsom krémleves mozzarellával, Knorr bögrés leves Fokhagyma krémleves pirított zsemlekockával, Knorr bögrés leves Paradicsomleves pirított zsemlekockával) pedig a labor mért alacsonyabb értéket a csomagoláson jelzetthez képest. (Részletes eredmények a letölthető táblázatban)

Kockák terítéken

Ebben a mezőnyben a Spar sajátmárkás Marhahúsleves kockája bizonyult a legsósabbank: egy tányér levessel 3 gramm sót fogyasztunk, többet mint a maximum napi adag fele. Az adatok alapján a  legkevésbé sósnak a Maggi Gulyás leveskocka bizonyult, egy tányér leves 1,33 gramm sót tartalmaz.

A 18 leves- és három ízesítőkocka közül 5 termék csomagolásán nem egyezett meg a feltüntetett NaCl-tartalom a megbízott labor által mért értékekkel.

Egy ternék esetében a csomagoláson feltüntetett adatokhoz képest a labor alacsonyabb értéket mért (Spar sajátmárkás Marhahúsleves kocka), és nagyobbat 4 (Spar saját márkás csirkeleves kocka, Le Gusto Erőleves kocka, Maggi Gulyás leveskocka, Maggi Pörköltszaft ízesítő kocka) terméknél. (Részletes eredmények a letölthető táblázatban)

Levesporok, leveskockák, ízesítők egyéb összetevői

A nagy mennyiségű sótartalom mellett az sem mellékes, hogy milyen egyéb adalékanyagokat tartalmaznak ezek a termékek. A legtöbb gyártó a következő anyagokkal dolgozik, kivéve a bio leveskockákat, de a sótartalom ott sem számít alacsonynak:

  • Hidrogénezett növényi zsír: magas transzzsírsav-tartalom miatt kerülendő. Hozzájárulhat a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához.
  • Nátrium-glutamát: ízfokozó.
  • Dinátrium-difoszfát: térfogatnövelő, a sütőpor egyik komponense.
  • Nátrium-hidrogén-karbonát: Szódabikarbóna, amely térfogatnövelő. Veszélytelen.
  • Dinátrium-5’-ribonukleotid: E635. Veszélytelen. A dinátrium-5’-ribonukleotid maximum 500 mg/kg adagolás mellett az élelmiszerekben általánosan engedélyezett.
  • Guar-gumi: sűrítőanyag. Az élelmiszeriparban gélképzőnek, viszkozitásnövelőnek, szuszpenziók stabilitásának növelésére, emulzifikánsnak, vízmegtartónak és kötőanyagnak használják. A guargumi vízzel duzzadó élelmi rost, amely emészthetetlen, így a vizet visszatartja a bélben és ozmotikus hashajtóként hat, illetve elősegíti a bélmozgásokat.
  • Xantán-gumi: E415. Sűrítőanyag, vízkötő.
  • E621: Mononátrium-glutamát: ízfokozó. 
  • (Di)Nátrium-guanilát: A guanilátok veszélytelennek számítanak, de a molekula bomlásakor húgysav keletkezik, így köszvényes betegeknek érdemes figyelniük erre a sóra.
  • (Di)Nátrium-inozinát: ízfokozó.
  • Shea vaj: az élelmiszeripar a kakaóvaj helyettesítésére és margarinok összetevőjeként használja.
  • Shorea vaj: faggyúdió vaj.
  • E150c: veszélytelen ammóniás karamell.

Együnk, ne együnk?

Testünk két-három hónap alatt képes alkalmazkodni a sóból származó csökkentett nátriumbevitelhez. Bors, friss és szárított növényi ízesítők, továbbá zöldfűszerek nagyobb mennyiségű használatával csökkenthetjük az otthoni nátriumbevitelt.

A por alapú termékek az egészséges táplálkozás irányelvei szerint csak alkalmanként, speciális helyzetekben tervezhetők be az étrendbe, mert összetételük nem mindig felel meg az egészséges táplálkozás alapelveinek, továbbá általában nagy a zsír- és sótartalmuk. Abban az esetben, ha leves port/kockát használunk, feltétlenül olvassuk el a tápanyag-összetételre vonatkozó információkat, és a kisebb sótartalmút válasszuk, vagy legalább tegyünk bele kevesebbet az előírtnál. Legjobb, ha bio termékeket választunk, mert ezek nem hidrogénezett növényi zsírral készülnek, és nem tartalmazzák a fenti adalékanyagokat.

A törvény is ellenzi:
Tesztünk aktuális a 2014. szeptember 1-jén hatályba lépő „Az emberi erőforrások minisztere 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról” szóló rendelet kapcsán is. A rendelet részletei a sótartalomra vonatkozóan részben:
*Ételkészítéshez kizárólag jódozott konyhasó használható.
*A tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható.
*Az étkezőasztalon só- és cukortartó nem helyezhető el.
*Közétkeztetésben nem lehet felhasználni:sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra.

A rendszeres levesfogyasztásról senkit sem szeretnénk lebeszélni, mert a leves egyszerre jelent folyadékpótlást és táplálékfelvételt, továbbá kutatási eredmények szerint, akik gyakrabban fogyasztanak levest, azoknak kevesebb zsír és kalória jut a szervezetükbe. Egy tányér zöldség- vagy gyümölcsleves könnyen jóllakottság érzetet kelt, azaz csökkenti az éhségérzetet és a napi folyadékfogyasztásunkba is beleszámíthatjuk. Levest akár két étkezés között is fogyaszthatunk csokoládé, keksz vagy más nassolnivalók helyett.

STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program

Az Európai Bizottság kezdeményezésére a tagállamok jelentős része – köztük hazánk is – csatlakozott a közösségi sócsökkentő keretprogramhoz. A keretprogram lényege az Európai Unió tagállamain átívelő harmonizált só reform megvalósítása az élelmiszerek minél nagyobb termékskáláját illetően. Az általános európai mérce az élelmiszerek sótartalmának minimum 16%-os csökkentése volt.

Azonban az országok megválaszthatták a saját mércéjüket a sófogyasztás csökkentését illetően a hazai körülmények figyelembevételével, legalább 5 élelmiszerkategóriát érintve. A legtöbb országban a kenyeret, húsipari termékeket, sajtokat és készételeket választották, az ízesítőkockák, porlevesek kimaradtak. 5 gramm sócsökkentés naponta a populáció szintjén 1 millió 250 ezerrel kevesebb stroke, és 3 millió kardiológiai megbetegedés okozta halálozást előz meg az egész világon. Finnországban, ahol a sócsökkentő program 1975-óta működik, az átlagos sóbevitel a felnőtt lakosság körében a napi 12g-ról 9,3g-ra csökkent férfiaknál és 6,8g-ra nőknél.

A szerző dietetikus, táplálkozástudományi szakértő

 

Kép: nagymelinda

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-13-C-0003 pályázat keretében valósult meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás