Termékteszt: sonka
Termékteszt: sonka
Következő oldal Számtalan felvágottat, szendvicsbe való húskészítményt fogyasztunk nap mint nap. Úgy tűnhet, ezek közül a sonka az egyik legegészségesebb, de vajon igaz-e ez? Egyáltalán, mi a sonka? Legújabb terméktesztünkben szeletelt sonkákat vizsgáltunk.

Termékteszt: sonka
Teszt: eredmények
Laboratóriumban vizsgáltuk a sonkák só- és GMO-tartalmát. Génmódosított összetevőt egyik vizsgált sonkában sem találtunk. A sótartalomra vonatkozó részletes információk alább.
A vizsgált pulykamellsonkák rangsorát alapvetően a hústartalom, a sótartalom és a csomagoláson feltüntetett, fogyasztónak és a minőségről szóló információ mennyisége határozta meg.
A vizsgált sonkák rangsora
Sonka neve |
Származási hely |
Ár/100g |
Hústartalom |
Pontszám |
Saga Fittlesz Szelet |
Sárvár |
365.- |
88% |
10 |
Orsi Pulykamellsonka |
Orosháza |
365.- |
70% |
10 |
Minőségi Magyar Pulykamellsonka |
Szentes |
265.- |
Nincs jelzés |
8 |
Délhús Pulykamellsonka |
Szeged |
249.- |
Nincs jelzés |
8 |
Bábolna Hullámsonka |
Orosháza |
365.- |
77% |
8 |
Saga Füstölt Pulykamellsonka |
Sárvár |
410.- |
64% |
8 |
Profi Pulykasonka |
Pécs |
117.- |
Nincs jelzés |
4 |
A részletes értékelő táblázat innen tölthető le >>>
Hogyan pontoztunk?
A pontozás során 10 pont volt a kiindulás, ehhez adtuk hozzá és ebből vontuk le az alábbiak szerint.
Táplálkozástani szempontok
- Egy pontot adtunk azoknak a sonkáknak, amelyeknek 2% alatt volt a sótartalma a laboratóriumi vizsgálati eredmény szerint.
- Egy pontot adtunk azoknak a sonkáknak, ahol a feltüntetett hústartalom magasabb, mint 70%.
- Egy-egy pontot vontunk le minden olyan adalékanyag (E-szám) miatt, amely allergiás reakciókat válthat ki, vagy káros lehet.
Fogyasztóvédelmi szempontok
- Egy-egy pontot adtunk a hústartalom, a zsírtartalom és a fehérjetartalom feltüntetéséért.
Ajánlás
- Tanulmányozzuk át a csomagolást, hogy fel van-e tüntetve, és milyen az adott termék összetétele!
- Válasszuk az alacsony víz- és sótartalmú, magas fehérjetartalmú terméket! (Minél kisebb egy adott termék víz- és sótartalma, nagyobb a fehérjetartalma, annál jobb minőségű.)
Ajánlás: sófogyasztás
- Mindig az alacsonyabb sótartalmú terméket válasszuk! Szakértők szerint napi szükségletünk csupán 2g nátrium, amit 5g konyhasó tartalmaz. (Sőt, vannak szakemberek, akik maximum napi 0,5g Na-bevitelt ajánlanak.)
- Bizonyos esetekben azonban szervezetünk több sót igényel. Ilyenek pl:
-
- terhesség
- fokozott izzadás: sport, magas páratartalom, nehéz fizikai munka miatt
- bizonyos hormonális zavarok.
A magas vérnyomásban szenvedő betegek 20-50%-ának nátrium-szenzitív hipertóniája van. 1,2-1,5g napi Na-bevitelnek már megfelelő vérnyomás-csökkentő hatása lehet, de az 1,2g alatti napi Na-bevitel a mai étkezési szokások és élelmiszeripari technológiák mellett nem is képzelhető el.
Termékteszt: sonka
Következő oldal