fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: salátamixek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 19 előrecsomagolt, fogyasztásra kész salátamix vegyi anyag-tartalmát és mikrobiológiai szennyezettségét vizsgálta. Vajon mennyi kockázatot rejtenek a téli, kora tavaszi időszak friss leveles zöldségei?

Mit vizsgáltunk?

Szupermarketekben kapható összesen 19 különféle frissfogyasztásra szánt előre csomagolt salátamixet vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete.  A vizsgált termékek között olyan zöldség keverékek szerepeltek, amelyekben magas a salátafélék aránya. Egy biotermék is szerepelt a listán.

A TVE laboratóriumban vizsgálta a termékek nitrit, nitrát, klorát tartalmát és mikrobiológiai szennyezettségét, valamint a csomagolás alapján kíváncsiak voltunk a termék származási helyére is és  a fogyasztói tájékoztatásra.

 

Eredmény

A piacon meghatározó az Eisberg által gyártott vagy forgalmazott termékek szerepe. Az Eisberget és a szupermarketek sajátmárkás termékeit nem számítva csak egy hazai gyártót találtunk.

A megvizsgált 19 termék mikrobiológiai, klorát-, nitrit- és nitráttartalom szempontjából a felnőtt fogyasztók számára biztonságosnak tekinthető: mindegyik érték a hivatalos megengedett határérték vagy az egészségügyi kockázatot jelentő érték alatt volt.

Három termékben a perklorát, 5 termékben a nitrit minimális mennyiségben kimutatható volt. A nitrát mindegyik termékben kimutatható volt, de ebben nagyon nagy szórás volt a termékek között: 137 mg/kg-tól 607mg/kg mennyiségig.

Fogyasztói tájékoztatás szempontjából azt vizsgáltuk, hogy van-e magyar nyelvű címke, energiatáblázat a csomagoláson, és kiderül-e a termék származási helye. Egy terméken, a Granmix bio terméken nem volt magyar nyelvű tájékoztató.

Egyik salátamixen sem volt feltüntetve az összetevők pontos származási helye, csak a három Tesco sajátmárkás terméknél szerepelt az EU megjelölés. Nyolc csomagoláson feltüntették, hogy a gyártás Magyarországon történt. Kilenc terméknél semmilyen információ nem volt a származás, gyártás helyéről.

Energiatáblázat csak a 3 Tesco saját márkás terméken volt.

A lista élén 9 ponttal a Tesco value friss salátakeverék szerepelt. Második helyen 8 ponttal 2 termék osztozott: Granmix bio, és az Eisberg Tallér mix nevű terméke. Megosztott harmadik helyen 8 ponttal: 3 Eisberg termék a Bolero mix, Eisberg mix, Fitness mix és az Auchan sajátmárkás terméke a Százszorszép salátamix szerepel. Utolsó helyen 6 ponttal az Eisberg Frissnass terméke szerepelt.

 

Hogyan pontoztunk?

Minden termék 10 pontról indult.

Összetevők, tájékoztatás:

–          1 pontot vontunk le, ha a terméken nem volt magyar nyelvű tájékoztató

–          1 pontot adtunk, ha a terméken szerepelt az energiatáblázat

–          1 pontot vontunk le, ha nem volt feltüntetve a gyártás/származási hely (azt is elfogadtuk, ha csak az EU, vagy a hazai feldolgozás ténye szerepelt a csomagoláson)

 

Egészség

Habár mindegyik termék szennyezettsége messze a megengedett határérték alatt volt, a nitrit- és a nitráttartalom erősen eltérő az egyes esetekben.

–          nitrit esetében 1,0 mg/kg – 2,0 mg/kg között  0,5 pontot vontunk le, 2,0 mg/kg fölött további 0,5 pontot vontunk le

–          nitráttartalomnál 200 mg/kg –ként 0,5 pontot vontunk le (1 mg/kg-tól 200mg/kg-ig 0,5 pontot, 201-400mg/kg között 1 pontot stb)

–          1 pontot adtunk bio minősítésért

 

Rangsor

Név

Gyártó/

Forgalmazó

Egységár (Ft/100g)

Pontszám

1

Tesco value friss salátakeverék

Eisberg

142

9

2

Granmix bio

Biolatina

1032

8,5

2

Tallér mix

Eisberg

166

8,5

3

Bolero mix

Eisberg

199

8

3

Eisberg mix

Eisberg

178

8

3

Fitness mix

Eisberg

233

8

3

Százszorszép salátamix

Auchan

149

8

4

Azúr salátamix

Auchan

147

7,5

4

Csárdás saláta

Eisberg

143

7,5

4

Mini salátatál kukoricával

Auchan

309

7,5

4

Betyár mix

Eisberg

145

7,5

5

…to go star salátakeverék

K&K Family kft.

199

7

5

 Tesco finest

salátakeverék

Eisberg

225

7

5

Wellness saláta

SPAR

181

7

5

Zamat saláta

SPAR

150

7

6

…to go bar salátakeverék

K&K Family kft.

166

6,5

6

Puszta saláta

Eisberg

145

6,5

6

S-budget Friss salátakeverék

SPAR

143

6,5

7

Frissnass

Eisberg

177

6

A részletes táblázat letölthető az oldal alján.

 

Mikrobiológia

Az előre csomagolt salátáknál problémát jelenthet a mikrobiológiai szennyeződés. A trágyázás és az öntözővíz révén ezek a termékek az egészségre veszélyes baktériumokkal szennyeződhetnek. Ezért a termék előkészítésnél a tisztítás, mosás, fertőtlenítés célja a mikrobiológiai eredetű kockázatok megszüntetése.

A vizsgálatok során három kórokozó az Escherichia coli, a Listeria monocytogenes és a Salmonella jelenlétét vizsgáltuk, mivel külföldi esetekben, többek között 2016-ban az Egyesült Államokban és Ausztriáliában ezek okoztak megbetegedést a fogyasztóknál.

Az általunk vizsgált termékek mikrobiológiai szempontból nem voltak kifogásolhatók. Egy terméknél (Bolero mix) mutatott ki a laborvizsgálat Listériát a csomagolásban, de annak mennyisége 1 baktérium/g, jelentéktelennek tekinthető az EU-ban érvényes 100db/g-os határértékhez képest.

 

Klorátok, perklorátok

A fertőzés megelőzése érdekében a friss fogyasztásra szánt, leveles zöldségeket nem csak mossák, hanem fertőtleníthetik is a csomagolás előtt. Erre a célra leggyakrabban klórvegyületeket használnak. A nem megfelelő fertőtlenítés során az egészségkárosító klorátok mennyisége megemelkedhet a termékekben.

A perklorátok kisebb mennyiségben természetes módon és emberi eredetű szennyezőként kerülnek a környezetbe, jellemzően magas nitráttartalmú anyagok égetésekor, műtrágyák használata során.

Ezek az anyagok kisebb mennyiségben csak irritáló, emésztést zavaró hatásúak, de nagy (>10g) mennyiségben halálos mérgezést is okozhatnak. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ben 103 oldalas tanulmányban foglalkozott a klorátok egészségügyi kockázataival, az általuk vizsgált 298 salátában átlagosan 0,14 mg/kg klorát volt, a káposztaféléknél és más leveles zöldségeknél még ennél is alacsonyabb. Az élelmiszerek perklorát tartalmára 0,1mg/kg, de az üvegházban termesztett salátanövények esetén magasabb, 1mg/kg az európai uniós határérték.

A TVE által vizsgált termékek klorát-, perkloráttartalma a jellemzően a kimutatási határérték alatt (0,01mg/kg) alatt volt, három mintánál kimutatták a perklorát jelenlétét, de az itt mért legfeljebb 0,02mg/kg-os értékek sem jelentenek kockázatot.

 

Nitrát, nitrit

A növények növekedésükhöz a levegőből szén-dioxidot, a talajból pedig többek között nitrátot vesznek fel. A nitrátban lévő nitrogén számos a növényben képződő szerves vegyület, például a fehérjék, vagy az örökítő anyagot tároló DNS nélkülözhetetlen összetevője. A növények nitráttartalma fajonként eltér; de a mértékét jelentősen befolyásolhatják a szedés körülményei (napszak), illetve a talaj tápanyagtartalma, azaz a trágyázás mértéke.

Normális anyagcsere során a nitrát a vizelettel kiürül és önmagában nem toxikus. A nitrát a növényben kedvezőtlen tárolás során nitritté alakul, később az emberi béltraktusban ez a folyamat meggyorsul. A nitrit pedig igen erős méreg. Akut nitrátmérgezés 8-15 g elfogyasztása után következik be. A WHO szerint napi 0,5 mg/testtömeg/kg nitrát juthat huzamosabb ideig a szervezetbe veszélye nélkül. A nitrit halálos adagja egyszerre a szervezetbe kerülve 0,18-0,25 g.

A magas nitráttartalmú étel okozta megbetegedést kékkórnak (methaemoglobinémia) nevezi a szakirodalom. A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő hemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigénszállító feladatát, ezért oxigénhiány, fulladás jön létre. A leveles zöldségekre (saláta, spenót) megállapított európai uniós határértékek 2000 és 7000 mg/kg közöttiek. A legmagasabb, 7000mg/kg-os határérték a téli félévben (okt. 1. – márc. 31.) betakarított rukkolára érvényes. Míg a friss nyáron betakarított, szabadföldön termesztett jég- és fejessaláta határértékei 2000, illetve 2500mg/kg, téli időszakban és üvegházi termesztés esetén a fejes salátában is magasabb 5000mg/kg nitráttartalom engedélyezett.

A TVE által vizsgált termékek nitrit tartalma alacsony volt: 5 terméknél 1,07 mg/kg  és 2,5 mg/kg között változott, a többi 14 terméknél nem mutatták ki a jelenlétét.

A nitrátot mindegyik termékben kimutattak, de a mennyisége a messze a határérték alatt volt, mind a 19 terméknél 137–607 mg/kg között mozgott. 

 

Kép: pixabay

 

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében valósult meg.  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás