fbpx

| Tudatos Vásárló

Termékteszt: porcukor

Sokak szerint valami nincs rendben a bolti porcukorral: nem olyan édes, mint a házilag porított cukor, és kemény lesz tőle a sütemény. Labortesztet végeztünk és szakértőket kerestünk fel. Kiderült: felesleges otthon darálni.

 

Van, aki úgy sejti, hogy keményítőt tesznek a porcukorba cukor helyett, de halottunk már olyat is, hogy valaki krétaport gyanít. Tesztünkből kiderül, hogy más oka lehet a porcukor váratlan tulajdonságainak.

 

A magyar szabályozás részletesebb, mint az európai

Tesztünk készítésekor felkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal szakértőit, hogy megtudjuk, lehet-e egyáltalán más anyag a porcukorban cukron kívül. A NÉBIH szakértője arról tájékoztatta a TudatosVásárló.hu-t, hogy míg a kristálycukor összetételét európai jogszabály írja elő, a porcukorra nincs uniós előírás. Magyarországon azonban speciális előírások vonatkoznak a termékre.

 

Nem lehet más anyag a porcukorban

A magyar szabályok szerint a porcukor kristálycukorból, minőségi kristálycukorból vagy finomított kristálycukorból őrléssel előállított termék, ezeken kívül egyéb anyagokat nem tartalmazhat.

A porcukor feliratú termék szinte kizárólag szacharózt, más néven közönséges étkezési cukrot tartalmazhat, más anyagot nem lehet hozzáadni. A szacharóz lehet répacukor vagy nádcukor is.

 

Keményítős cukor = cukorliszt
Amennyiben keményítőt adnak hozzá, cukorlisztnek kell hívni a terméket, de ilyennel ritkán találkozunk a magyar üzletek polcain. Ha a gyártók mégis tesznek keményítőlisztet a cukorba, általában burgonyakeményítőt használnak, hogy ne kelljen a gluténjelöléssel bajlódniuk (például búzakeményítő használata esetén).

Csavar az adalékok szabályozásában: mégis lehet

A NÉBIH egy európai rendeletre hivatkozva arról tájékoztatott minket, hogy mivel csakis kristálycukorból készül a porcukor, ezért a kristálycukorhoz engedélyezett adalékanyagok is lehetnek benne.

 

Ezek a következők: E220-228 (kén-dioxid – szulfitok), E338-452 (foszforsav – foszfátok – di-, tri- és polifoszfátok), E 551-559 (szilícium-dioxid – szilikátok).

 

A legtöbb ember számára a kén-dioxid és a szulfitok veszélytelenek, mivel egy, a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik gyors lebontásukról. Az adalékok második és harmadik csoportja veszélytelennek számít.

 

A kristálycukorból bekerült adalékokat nem kell jelölni

A porcukorra az általános jelölési szabályokat kell alkalmazni, azzal, hogy a termék jelölésén csak abban az esetben kötelező az összetevők feltüntetése, ha a gyártó a cukron kívül adalékanyagokat is használt az előállítás során.

Azaz, ha az alapanyagként szolgáló kristálycukorhoz semmi mást nem adtak, ám abban már voltak adalékok, akkor ezeket az összetevőket nem láthatjuk a porcukrok címkéjén feltüntetve.

 

A 7 tesztalany

Tesztünkben szerepeltek a szinte mindenhol kapható népszerű cukormárkák, és kisebb gyártók termékei is. Az összes nagy kiskereskedelmi lánc üzleteit bejárva a következő porcukrokat szereztük be a teszteléshez: Auchan Porcukor, Balance Food Porcukor, BIOrganik Bio Porcukor Nádcukorból, Diamant Porcukor, Koronás Porcukor, Mester Konyha Porcukor, Sweet Family Porcukor. A boltok kínálatában egyetlen bio minősítésű porcukrot találtunk, a BIOrganik márkájút, melyet a Biokontroll Hungária minősített.

 

A teszt

Az akkreditált laboratóriumban végzett teszten a porcukrok cukortartalmát (polarizációját) mértük, azaz, hogy valóban cukorból készül-e a porcukor, (vagy jobban járunk, ha magunknak daráljuk a port kristálycukorból). A laborvizsgálat eredménye, hogy a mérési bizonytalanságot is figyelembe véve, az összes vizsgált porcukor megfelelt a magyar jogszabályoknak. A méréseknél a porcukor cukortartalmát a polarizáció mutatja, amelynek értéke nem lehet kisebb, mint 99,7 fok. A részletes összefoglaló táblázat a cikk alján található.

 

A házi porítás nem segít az adalékok elkerülésében

Mint tesztünk eredménye is mutatja, a vizsgált porcukrok kivétel nélkül valódi cukorból készültek. A kristálycukor összetevőin kívül nincs bennük olyan anyag, amelytől keményebb vagy kevésbé édes lehetne a sütemény.

Ez azt jelenti, hogy a házilag darált porcukor tulajdonságai nem lesznek jobbak a bolti porcukorénál, ugyanakkor a kristálycukorhoz engedélyezett adalékokat a házi porítással sem tudjuk elkerülni.

 

Mi az oka annak, hogy nem elég édes a porcukor?

Szakértőt kérdeztünk ez ügyben. Tóth György, a Cukoripari Kutatóintézet analitikai részlegvezetője elmondta, hogy az édes íz érzékelése egyénfüggő, és a cukor tulajdonságán kívül számos tényező hat rá. Például a hőmérséklet, a megkóstolt mennyiség, a nyelv érzékenysége. A szemcseméret nem befolyásolja az ízt, így az apróra porított cukrot ugyanolyan édesnek kellene éreznünk, mint a kristálycukrot. Az egyéni körülmények miatt azonban az is előfordulhat, hogy egy valóban csak cukorból álló porcukrot más ízűnek érzünk.

Tóth György arra is felhívta a figyelmet, hogy az édes íz összehasonlításához fontos, hogy ugyanakkora mennyiséget kóstoljunk a porcukorból és a kristálycukorból. Egy kanál porcukor súlya ugyanis nem egyenlő egy kanál kristálycukor súlyával.

 

Baj, ha a bolti porcukor kemény, mint a tégla?

A Cukoripari Kutatóintézet részlegvezetője arra is rávilágított, hogy a porcukor keménysége nem feltétlenül jelzi idegen anyag, például keményítő, jelenlétét vagy rosszabb minőséget. Amikor már a bolti csomagolásban keménynek érezzük a porcukrot, annak a legvalószínűbb oka, hogy a cukor a csomagolási eljárás előtt, alatt vagy után nedvességet kapott. Ez a nedvesség sok esetben a levegőben lévő páratartalom.

Ráadásul minél kisebb a cukor szemcsemérete, minél finomabbra őrölték a cukrot, annál kevesebb nedvességtől is megkeményedik a porcukor. Létezik olyan gyártási eljárás, amely a cukorkristályok felületét fizikailag módosítva, más anyag hozzáadása nélkül, megelőzi a szemcsék összetapadását.

 

Köszönjük a támogatást
A teszt költségeinek egy jelentős részét a TVE támogatói és szimpatizánsai adták össze az adjukössze.hu oldalon. Köszönjük! Nélkületek nem tudtuk volna megcsinálni a tesztet.

 

 

 

 

 

A vizsgált porcukrok

 

Név: Auchan Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 173 forint, Gyártó: nincs feltüntetve. Forgalmazó: Auchan Magyarország Kft., Cukortartalom (polarizáció): 99,7 fok, Származási hely: nincs feltüntetve

 

Név: Balance Food Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 229 forint, Gyártó: nincs feltüntetve, Forgalmazó: Balance Food Kft., Cukortartalom (polarizáció): 99,6 fok, Származási hely: Magyarország

 

Név: BIOrganik Bio Porcukor Nádcukorból, Súly: 500 gramm, Ár: 999 forint, Gyártó: nincs feltüntetve, Forgalmazó: BIOrganik Online Kft., Cukortartalom (polarizáció): 99,7 fok, Származási hely: „Gyártva Magyarországon”

 

Név: Diamant Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 235 forint, Gyártó: 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft., Forgalmazó: 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft., Cukortartalom (polarizáció): 99,7 fok, Származási hely: nincs feltüntetve

 

Név: Koronás Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 199 forint, Gyártó: nincs feltüntetve, Forgalmazó: Magyar Cukor Zrt., Cukortartalom (polarizáció): 99,8 fok, Származási hely: nincs feltüntetve

 

Név: Mester Konyha Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 169 forint, Gyártó: Mester Konyha Kft., Forgalmazó: nincs feltüntetve, Cukortartalom (polarizáció): 99,7 fok, Származási hely: nincs feltüntetve

 

Név: Sweet Family Porcukor, Súly: 500 gramm, Ár: 169 forint, Gyártó: nincs feltüntetve, Forgalmazó: Považský cukor a.s., Cukortartalom (polarizáció): 99,7 fok, Származási hely: nincs feltüntetve

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás